Güncelleme Tarihi:
ARI nüfusunun artırılmasını hedefleyen proje Avrupa Birliği Göç İdaresi, Tarım ve Orman Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Derik Kaymakamlığı ile ortak yürütülüyor. Bölgede entegrasyonun sağlanması, kültürel bilgi ve beceriye dayalı yeteneklerin eğitilerek ekonomiye dönüştürülmesi amacıyla hayata geçirilen projenin bir sonraki aşamasında arıların sağlıklı bal üretimi için yerel pamuk tohumları ekilerek kovanlar bu bölgelere yerleştirilecek.
Son dönemlerde kullanımı artan tarım ilaçları ile yok olan yerel pamuk tohumları Mardinli kadınların elinde tekrar hayat bulacak. Kızılay tarafından verilen arı kovanları yerel pamuk tohumları ekilen arazilere bırakılacak. Ekimin tamamen doğal koşullarda gerçekleşeceği süreçte toprak temizlenerek kendini yenilerken, arılar yerel pamuk tohumlarındaki nektarla beslenecek. Bir yandan yerel pamuk tohumları ile arı nüfusu artarken diğer yandan üretilen bal kalitesinin artması sağlanacak.
GÖÇ ETMEK DURUMUNDA KALAN KADINLAR İÇİN İŞ İMKÂNI
Gerçekleştirilen projede dikkat çeken bir diğer konu ise mülteci entegrasyonu. Projede yer alan 40 kadından 15’i Suriyeli. Bu kapsamda kendi topraklarından göç etmek zorunda kalan ve bölgede tarım yapabileceği toprağı ya da iş imkânı olmayan mültecilere yeni bir istihdam alanı sağlanacak. Kültürel bilgi ve beceriye dayalı yeteneklerin eğitilerek ekonomiye dönüştürülmesini sağlayan proje kapsamında arıcılık yerel halk için de öncelikli bir geçim kaynağı haline gelecek. Eğitim alan kadınlar sürdürülebilir geçim kaynaklarını oluştururken, dünyada hıza artan arı ölümlerin de önüne geçilecek.