Güncelleme Tarihi:
Türkiye faiz oranları, döviz kuru gibi kısa ve orta vadede önemli ekonomi konularını tartışıyor. Ancak uzun vadede baş ağrıtacak önemli bir risk de tartışmalarda ön planda yer almasa da dikkat çekiyor. Türkiye uzun yıllar 10-15 bin dolar kişi başına milli gelirde kalmayı ifade eden orta gelir tuzağında bulunuyor. Bu tuzaktan çıkış önerileri ise faiz ve kur tartışmaların ötesinde daha uzun vadeli çözüm önerilerini gerektiriyor
Dubai’de faaliyet gösteren Sharjah Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Ali Beba’ya göre orta gelir tuzağından kurtulmanın yolu girişimciliği her yönüyle doğru ele almaktan geçiyor. Ali Beba’ya göre Türkiye’de girişimcilik hakkında büyük bir kavram kargaşası yaşanıyor. Türkiye’de 1.5 milyon girişimci olduğu söylense de Ali Beba her yeni açılan işyerinin girişimci sayılmaması gerektiğini belirterek “Girişimciliğin en temel özelliği olan yenilikçilik ve inovasyon kısmı her işyerinde bulunmuyor. Her açılan işyeri girişimcilik olarak işaret etmeyebilir. Ben girişimci için ticat kavramını kullanıyorum. Ticari-icat. Var olan bilginin bir ürün ve hizmete dönüştürülmesi anlamına gelir. Girişimcilik tam anlamıyla yenilikçilik demek değildir. Yeni bir işyeri kendisini ileriye yönelik modelleyecek şekilde konumlayamıyorsa bu girişimcilik değil” diye konuştu.
YENİLİK GETİRMEYEN YERLİ OTOMOBİL BAKKAL DÜKKANI YANINA BAKKAL AÇMAK GİBİ
Yenilik getirmeyen ürün ve hizmetlerin girişimciliği yükseltmediğine işaret eden Ali Beba yerli otomobil gibi projelerin de bu bağlamda yeniden düşünülmesi gerektiğini söyledi. Beba “Mevcut sistemde yapılan otomobili tekrarlıyorsanız, bir bakkal dükkanının yanına başka bir bakkal dükkanı açmak gibi olur. Eğer mevcut sistemin bir üst basamağında yeni bir bakışla otomobil üretimine geçeceğiz derseniz bunun anlamı olur. Türkiye’de otomobil yapılmıştır. Mesele otomobil, uçak yapma değil “farklı ne yapıyorsun” sorusu öne taşıyor” diye konuştu.
Beba’ya göre ticari başarı yakalayacak farklı ürünleri ortaya koymanın anahtarı bilgi üretiminden geçiyor. Türkiye’de son yıllarda Ar-Ge yatırımları artsa da bunun yeterli olmadığını belirten Beba “Bir sürü kurumda teknoloji transfer ofisi açıyoruz, bilgi merkezleri açıyoruz. Ama bilginin üretildiği yerler laboratuvarlar, kütüphaneler, sınıflar, arama motorları. Bizde bilgiyi üretmek yerine bilgiyi kullanmak ön planda. En büyük sıkıntılarımızın başınd yeni bilgi üretimi geliyor. Yeni bilgi üreten kurumlarımıda kalite ve sayısal olarak araştırmacıların artması gerekiyor. Girişimcilik çok konuşuluyor günümüzde Türkiye’de ancak gerçeklikle konuşulan arasında fark var” diye konuştu.
GİRİŞİMCİLİK YAŞI İLKOKUL ÖNCESİNE KADAR GİDER
Girişimciliğin doğuştan gelen bir şey olmadığını belirten Beba girişimciliğin öğrenilebilen ve öğretilebilen meslek olduğunu bu yüzden girişimcilik eğitimine ne kadar erken başlanırsa o kadar çabuk sonuç alınabileceğini belirtti.
ÇİN’E YÖNELİK YENİ ÜRÜNLER ÜRETİLMELİ
Türkiye’de eğitimde girişmciliğe önem verirken temel bilimlerden vazgeçilmemesi gerektiğinin altını çizzen Beba “ABD’de en yenilikçi üniversitelerden MIT mezunları yılda 2 trilyon dolarlık bir ekonomi yaratıyor .MIT dünyanın en büyük 12. ekonomisi tek başına. Rektörü başarıları için bana ‘temel araştırmaya verdiğimiz destekle uygulamaya verdiğimiz desteği eşitledik ama temel araştırmadan asla vazgeçmedik’ dedi. Nobel de temel bilimlerle alınıyor” dedi.
Türkiye’nin cari açığında önemli kaynağın Çin ile olan ticari dengesizlik olduğuna dikkat çeken Ali Beba “Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Neden Çin’e karşı bu kadar açık veriyoruz. Bunun çözümü inovasyonda. Çin’e yönelik yeni ürünler yartmak lazım. Çin’de hala çok küçüğüz” diye konuştu.
İnovasyonun dahileri İstanbul'da konuştu
Profesör Ali Baba geçtiğimiz 6-7 Haziran'da Fatih Üniversitesi'nde gerçekleşen ‘ICHTE Uluslararası Yükseköğretimde Yönelişler’ Kongresi'nde konuştu. Dünyanın çeşitli üniversitelerinden 150 rektör, 150 rektör yardımcısı, inovasyon alanında dünyaca ünlü bilim insanları ve girişimcilerin katıldığı kongrede eğitimde yeni trendlerle birlikte inovasyon konusu masaya yatırıldı.