Yeniden yapılanan ülkelere ‘akil adam’ ihraç edeceğiz

Güncelleme Tarihi:

Yeniden yapılanan ülkelere ‘akil adam’ ihraç edeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2012 00:00

Türkiye’nin emekli büyükelçi, vali ve işadamlarını yeniden yapılanma isteyen ülkelere göndereceğini açıklayan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Bu projenin modelini hazırlıyoruz. Türkiye’nin akil insanları seve seve bu projede görev alırlar” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE, başta Arap Baharı’nın yaşandığı yerler olmak üzere bölge ülkelerindeki yönetim boşluğunu doldurmak için akil adam ihracına başlıyor. Türkiye, emekli büyükelçi, vali, bürokrat ve işadamlarını yeniden yapılanma isteyen ülkelerde görevlendirecek. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Bu projenin modelini hazırlıyoruz. Türkiye’nin akil insanları seve seve bu projede görev alırlar” dedi.

Akil adam ihracatı

Hürriyet’in Ankara Bürosu’nu ziyaret eden Yılmaz, “Beni heyecanlandıran projelerin başında geliyor” dediği ‘akil adamlar’ ihracıyla ilgili şunları söyledi: “Arap Baharı sonrası ülkelere Türkiye’nin kalkınma tecrübesini aktarma işiyle ilgileniyorum. Tunus’tan gelecek heyetle 1-2 Mart’ta bir görüşmemiz olacak. Kırgızistan’la yürütüyoruz, ortak bir programımız var. Afganistan’la da öyle. Benim aklımda yeni model var. Yeni bir birim kurduk. Bunun amacı hem geri kalmış bölgelere destek olmak hem de Türkiye’nin kalkınma ve reform tecrübesini diğer ülkelerle paylaşmak. Çok önemsediğim bir şey. Türkiye’de çok sayıda akil insanlar var. Emekli olmuş iş dünyasından, bürokrasiden, siyasetten olur. Birikimi yeterince kullanamayan atıl durumda insanımız var. Bir Teftiş Kurulu Başkanı emekli olmuş, Tunus da ‘Yeni teftiş sistemi kuracağız’ diyor. Bu insanı gönderelim, gitsin bir ay, iki ay neyse, biz ihtiyaçlarını karşılayalım. Gitsin orada danışmanlık yapsın.”

Haberin Devamı

Seve seve kabul ederler
Bu projenin çok önemli olduğunu dile getiren yılmaz, şunları söyledi: “Türkiye içinde de kullanabiliriz. Emekli bir valiye, ‘Şurada özel bir projemiz var, siz gidip buna nezaret eder misiniz, ilgilenir misiniz?’ desek, inanıyorum birçok insan kabul eder. Gönüllülük esas, maaş ücret değil. Seve seve de giden çok insan olur, eski valiler, büyükelçiler, bürokratlar ve iş dünyasından. Arkadaşlara talimat verdim, bu insanların profillerini çıkaracağız. Bunu yapabilirsek çok mutlu olacağım. Bu kafamda en fazla düşündüğüm, beni heyecanlandıran proje.”

TSK’yla sayım çalışması

Yılmaz, TÜİK istatistiklerinde Kütahya’daki erkek nüfusun dramatik ölçüde eksik çıkmasını anlatırken ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Sayımlarda adrese dayalı yapıdan gelen bilgiler var, bir de kurumsal nüfus dediğimiz bilgiler var. Yurtta, kışlada, hastanede kalan insanlar dahil ediliyor. Bu ikisi birleşince nüfus çıkıyor. En önemli sebebi, Silahlı Kuvvetler’den gelen rakamlar. Biz rakamlar neyse olduğu gibi yansıtmak zorundayız. Bu konularda bu tartışmalar yüzünden kurumsal nüfusa da detaylı bakacağız. TÜİK’le Genelkurmay Başkanlığı ortak çalışma yapacaklar. Nasıl daha sağlıklı bir sayım yaparız diye.”

Haberin Devamı

TRT Şeş’i şikâyet ediyorum

KÜRTÇE yayın yapan TRT Şeş’teki Zazaca programların da azlığından yakınan Yılmaz, şöyle konuştu: “Ben Zazayım. Bingöl’de Zazalar ağırlıklıdır. Zazaca bilirim ama çok iyi değil, iyi anlarım ama iyi konuşamam. Kürtçe’yi de çok az anlarım. TRT Şeş’te Zazaca’ya yeterince yer verilmiyor. Hakikaten şikâyet ediyorum. Biraz daha artması lazım. Kürtçe’ye karşı değiliz daha da artsın ama Zazaca’nın da ihmal edilmemesi lazım.”

2.5 milyon evde anket yaptık tesadüfen benim eve geldiler

CEVDET Yılmaz, 2.5 milyon haneyi kapsayan nüfus ve konut araştırması sırasında anketörlerin tesadüfen kendi evine de gittiğini kaydetti. “İyi bir çalışma yaptığımızı bizzat gördüm” diyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “2-2.5 milyon haneye gittik, geniş bir nüfus ve konut araştırması yaptık. Anket çalışması sahada bitti. Tesadüfen benim eve de geldiler. Ben o sırada evdeydim ama sabahın erken saati biraz da yorgundum, yatıyordum. Bizim hanım soruları cevapladı. Gelenler benim bakan olduğumu bilmiyordu, sonradan öğrendiler.”

Haberin Devamı

Gençliğimde şiir yazdım ama yayınlamadım

BAKANLIK nedeniyle sosyal aktivitelerden uzak kaldığını dile getiren Cevdet Yılmaz, “Gençliğimde şiir yazıyordum. İki oğlum var, onlarla ilgilenmeye çalışıyorum. Televizyonda bazen programlar, tartışmalar izliyorum. Resmi dokümanlar, raporlar dışında çok fazla kitap okuyamıyorum. Sinemaya da çok az gidebiliyorum. Edebiyata, şiire ilgim vardı. Ama son birkaç yıldır koptum. Geçmişte şiir yazdım ama yayınlamadım.
Çok eskilerde kaldı. Üniversite çağında başladım sonrasında da devam ettim. Karalama daha çok, bir kenarda duruyor. Epeydir koptum o işlerden.”

Yaş ortalamamız 29.7

CEVDET Yılmaz, Türkiye’nin nüfusunun ortalama 29.7 çıktığını belirterek,  “Yaşlanıyoruz, ortalama nüfusa göre 30’a yakınız. Dünya 28 küsur yaşında ortalama. Avrupa’ya göre genciz. Orada 35-36 yaş ortalaması. Biz hâlâ genç nüfusuz, yaşlı değiliz ama giderek yaşlanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kolon kiriş kesilmedi tek kuruş para ödenmedi

CEVDET Yılmaz, bakanlıkta kolonların kesilerek makam katı yaratıldığı iddialarına şu sözlerle açıklık getirdi: “Makam katı yapma ihtiyacı doğdu. Orada bazı duvarlarda bir iki yerde kapı açmışlar. Benim de haberim olmadı. Haberler çıkınca, ‘Gelin bakın etkisi zararı var mı, bakın’ dedim. Maalesef o iş de ihalesiz şekilde gerçekleşmiş. Teftiş Kurulu’na ertesi gün bir yazı yazdım. Bu hoş bir durum değil. Bugüne kadar tek kuruş para ödenmiş değil.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!