Yeni Varlık Barışı'nın ince noktaları

Güncelleme Tarihi:

Yeni Varlık Barışının ince noktaları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2013 09:57

YENİ Varlık Barışı ile ilgili düzenleme, TBMM’ye sunuldu. Kısa süre içinde Torba Yasa kapsamında yasalaşması beklenen tasarıda bazı “ince noktalar” var.

Haberin Devamı

ÇOK ÖZEL BİR AVANTAJ

Varlık Barışı uygulamasından yararlanan şahıslar ve şirketlere, 2012 ve önceki yılları için “çok özel bir avantaj” sağlanacak.
ÖRNEK: Nuri Bey ya da YILDIZ A.Ş Varlık Barışı nedeniyle Türkiye’ye 2 milyon lira getirmiştir.
Nuri Bey veya YILDIZ AŞ, Varlık Barışı yürürlüğe girdikten sonra vergi incelemesine alınmış ve 2012 yılında 1 milyon 800 bin lira geliri gizlediği saptanmıştır.
Bu durumda, kendilerinden 1 TL dahi “gelir vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV ve ceza” istenemeyecek.
Gizlenen gelir 2.2 milyon lira olsaydı, getirilen 2 milyon liranın üzerindeki 200 bin liranın vergi ve cezası istenecekti.
Bu yönüyle “Varlık Barışı”, geriye dönük 5 yılı ve üç vergiyi birden “sigorta” ettiği için “Matrah Artırımı” uygulamasına kıyasla çok avantajlı. Matrah artırımında, her yılın ve her vergi türünün matrahı ayrı ayrı artırılıp vergi ödeniyordu (Varlık Barışı Tasarısının tam metni için Bkz. www.yaklasim.com)

Haberin Devamı

YURTDIŞI KAZANÇLAR

Türkiye’deki şirketler veya şahısların, yurt dışındaki işyeri ve daimi temsilcilikleri aracılığıyla, yurt dışında 31 Ekim 2013 tarihine kadar elde edilen kazançları, iştirak hissesi satışları ve iştirak kazançları 31 Aralık 2013 tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmesi koşuluyla, “gelir ve kurumlar vergisinden müstesna” olacak.
Bakanlar Kurulu, bildirim ve beyan sürelerini üç ay uzatabilecek.

İNCELEME VE HESAP SORMA YOK

Varlık Barışı olayında 22 Nisan 2013 tarihi baz alınacak.
Bu tarihe kadar olan, yurt dışındaki para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile gayrimenkuller bildirilebilecek.
Bunlarla ilgili olarak “Arkadaş, getirdiğin bu dövizlerin ya da menkul kıymetlerin geçmiş yıllardaki getirisini Türkiye’de niye beyan etmedin?” diye sorgulama veya vergi incelemesi yapılamayacak. Ek bir vergi istenemeyecek. Prof.Dr. Güngör Uras Hoca’nın deyimiyle “Sütten çıkmış ak kaşık” gibi, aklanmış olarak Türkiye’ye gelmiş olacak.

NELER EKSİK?

Bildirimlerin “Veraset ve İntikal Vergisini, vergi kaçakçılığı suçlarını, devam eden vergi incelemelerini kapsamayışı” önemli bir eksiklik.
Devam eden incelemelerde ve ihtilaflı dosyalarda, “daha yüksek bir oran” belirlenerek, bildirimin başarı şansı artırılabilirdi.

Haberin Devamı

BİLDİRİMLER VE VERGİ
Bildirimler 31 Temmuz 2013 tarihine kadar, TL cinsinden bedelle;
* Bankalara,
* Aracı kurumlara veya
* Vergi dairelerine yapılabilecek.
Beyan edilen kıymetler, defter tutanlarca, izleyen ayın sonuna kadar yasal defterlere kaydedilecek.
Beyan edilen varlıkların değeri üzerinden “yüzde 2 oranında” vergi hesaplanacak. Bu vergi, vergilendirmenin yapıldığı ayın sonuna kadar ödenecek.
Banka ve aracı kurumlar, yüzde 2 vergiyi izleyen ayın 15. günü akşamına kadar beyan edip ödeyecekler.

YURTDIŞI YASAĞI

Varlık Barışı Tasarısını okuyanlardan bazıları:
“Eyvah.. yurt dışında ev almıştım. Yurt dışında banka hesabım vardı. Bunlar yasak mıymış?” diye düşünebilirler.
Hayır efendim, böyle bir yasak yok.
Yurt dışında örneğin İngiltere’de, rahatça bir ev alabilirsiniz.
Türkiye’de bu ev nedeniyle herhangi bir sorgulama veya vergiye muhatap olmazsınız.
Aynı şekilde 30 bin, 100 bin veya 500 bin dolar dövizi, “hiç bir makamdan izin almadan” , banka aracılığıyla rahatça yurtdışına gönderebilir, yurt dışında adınıza banka hesabı açtırabilirsiniz. Kredi kartınızla, yurtdışında 20 bin 50 bin dolar veya euroluk harcama yapabilirsiniz. Bunların hiç biri yasak değil.

Haberin Devamı

YASAK OLAN NE?

Çok kişi “yurt dışına 50 bin dolardan fazla para göndermek yasak” diye biliyor.
Bazıları da 49 bin dolar, 45 bin dolar gibi parça parça para gönderiyor.
Buradaki 50 bin dolar şu; Bankalar, 50 bin doları aşan havaleleri TC Merkez Bankası’na bildirmek zorundalar. Bu sadece “bilgi” amaçlı. Ayrıca Maliye’ye bildirilmiyor. Ayrı ayrı değil toplamda 50 bin lirayı aşan havaleler de TC Merkez Bankası’na bildiriliyor.
Ancak yurt dışında faiz, kira vb. gelirleri olanların, bu gelirlerini Türkiye’de beyan edip gelir vergisi ödemeleri gerekiyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!