Güncelleme Tarihi:
CUMHURBAŞKANLIĞI seçimlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1. turda zaferle ayrılması ile piyasalarda beklenen senaryo gerçekleşti. Erdoğan’ın ilk turda seçilmesi geçtiğimiz haftayı 2.1540 TL’den kapatan doları dün sabah saatlerinde kâr satışlarıyla 2.1350 TL’ye kadar çekti. Ancak geçen haftadan miras kalan Türkiye’nin notu konusundaki belirsiz açıklamalarının ardından, diğer kuruluş Fitch’ten gelen seçim sonrası sürpriz doları tekrar 2.1580 TL’ye kadar çekti.
Fitch “Erdoğan’ın seçim zaferine rağmen siyasal riskler yüksek seviyede seyrediyor” açıklamasında bulunurken doların gün içindeki düşük seviyesinin yarattığı alım fırsatının da etkisiyle dolar günü 2.15 TL’den kapadı. Dolardaki 2 kuruşluk dalgalanma borsada da satışları beraberinde getirdi. Seçim senaryolarının gerçekleşmesinin ardından güne yüzde 1’in üstünde yükselişle başlayan ve 80 bin puan seviyesinin üstüne çıkan endeks Fitch açıklamaları ile sert satışlara sahne oldu. Bankacılık hisseleri önderliğinde gerçekleşen satışlar borsayı tekrar kritik 80 bin seviyesinin altına getirdi. Borsa günü yüzde 2.43 kayıpla 77 bin 271 puandan kapadı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin piyasaya pozitif etkisinin kısa sürmesi sadece Fitch açıklamalarına da bağlanmıyor. Yüksek enflasyon, Fed faiz kararının zamanlaması ve IŞİD ile sıcak çatışmaların haftalar süreceğinin açıklanması seçim sonrasına taşınan piyasa riskleri olarak göze çarpıyor.
Fitch’ten ‘siyasi risk’ açıklaması
CUMA günü beklenen Türkiye değerlendirmesini yapmayan Moody’s’in yerine dün Fitch’den açıklama geldi. Fitch, Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasına rağmen siyasi riskin hala yüksek olduğunu ve kredi notunun kırılgan olmaya devam edeceğini açıkladı. Fitch siyasi riskin not üzerinde yarattığı bu kırılganlığın hükümetin etkinliğini ve politikaların öngörülebilirliğini azaltırsa kredi notunda negatif bir adım atılmasına yol açabileceğine dikkat çekti. Halen Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviye olan ‘BBB-’ ile derecelendiren Fitch’in bu açıklaması notun ‘durağan’ olan görünümünü ekimde yapacağı değerlendirmede ‘negatif’e çevirebileceği şeklinde yorumlandı.
Moody’s, ise küresel ekonomik görünüm açıklamasında, Türkiye’nin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 2.5-3.5 aralığında büyüme kaydetmesinin beklendiği, gelişmekte olan ekonomilerdeki büyümenin yüksek enflasyon, faiz oranları ve ihracatın hızının azalması sebebiyle baskılanabileceği öngörülerine yer verildi.