Güncelleme Tarihi:
Yeni Türk Lirası'na geçişle ilgili çalışmalar, Devlet Bakanı Ali Babacan'ın başkanlığında dün yapılan toplantıda gözden geçirildi.
Toplantıya Babacan'ın yanı sıra Maliye Bakanlığı, İçişleri, Sanayi ve ticaret, Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlıkları ile Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, BDDK, DİE, Darphane, SPK, İMKB, İstanbul altın Borsası, Takas Bank, Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği'nden temsilciler katıldı.
Devlet Bakanı Babacan toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 31 Ocak 2004 tarihinde Yeni Türk Lirası'na geçişle ilgili yasanın çıktığını, 1 Ocak 2005 tarihinde de Yeni Türk Lirası'nın tedavüle gireceğini hatırlattı. Babacan, ilgili tüm kurum ve kuruluşların, bu yeni döneme ilişkin hazırlık çalışmalarını gözden geçireceklerini belirtti.
Toplantıda, kuruluşlar bazında şu ana kadar yapılanlar ve yapılması gerekenlerin ele alındığına işaret eden Babacan, eksikliklerin takip edildiğini, ayrıca bu toplantıların periyodik olarak yapılacağını dile getirdi.
YAPILAN HAZIRLIKLAR
Bu arada alınan bilgilere göre, hazırlıklar kapsamında yapılan ve yapılacaklar özetle şöyle:
-Halen 1 ve 5'lik banknotların basımı tamamlanırken, dağıtımları devam ediyor. 20 YTL'nin basımı için de hazırlıklara başlandı.
-Yeni banknot ve madeni paraların tanıtımına ise Eylül ayında başlanacak. 1 milyar 271 milyon adet basılacak paraların baskı işlemleri, programlandığı şekilde yürüyor.
-Vergi Kanunu taranıyor ve Yeni Kuruş'la ifade edilemeyecek kadar küçük cezalar konusunu yeniden düzenlemek için kanun tasarısı hazırlanıyor.
-Yeni yazar kasalarda YTL'ye uyumluluk şartı aranacak. Eski yazar kasalar üzerinde ayarlama yapılabilmesi için süre verilecek.
-Bütün bankaların YTL'ye hazırlık süreçlerini kontrol etmek üzere yazılı takip cetveli oluşturuldu ve bankaların hazırlıkları sürekli kontrol ediliyor.
-Ürün etiketleri bir yıl boyunca TL ve YTL olarak ifade edilecek.
-Hisse senetlerinin YTL'ye göre düzenlenmesi için yasa tasarısı hazırlanırken, imkb endeksi değişmeyecek.
-İstanbul Altın Borsası'nda, YTL'ye geçişten itibaren birimler gram yerine kilogram ile ölçülecek.
-Hisse senedi piyasası, 30-31 Aralık tarihlerinde tatil olacak.
-Tüm parasal istatistikler YTL'ye göre ayarlanacak. Eski veriler YTL'ye çevrilecek.
-Türkiye'nin uluslararası para kodu TRL'den TRY'ye çevrilecek. Buna ilişkin standart çalışması yapıldı.