Güncelleme Tarihi:
Özgenç, yaptığı açıklamada, ticaret hayatının Yeni Türk Ticaret Kanunu ile bir takım yeniliklere kavuşacağını kaydederek, işletmelerin yeni kanuna kısa vadede uyum sağlamasında bazı aksaklıklar olacağını, ancak bu durumun zaman içerisinde firmaların bilgilendirilmesiyle giderilebileceğini ifade etti.
Uzun vadede kanunun getirdiği yükümlülüklerin, iş dünyasına güven sağlayacağını dile getiren Özgenç, “KOBİDER olarak yapılan kanun değişikliğinin olumsuz yanlarını eleştiriyoruz ama genel itibariyle müspet bakıyor ve destekliyoruz” ifadesinde bulundu.
Özgenç, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girmesine 5 ay kalmasına rağmen kanun hakkında ekonomi dünyasında ve siyasi çevrelerde yürürlük tarihinin ertelenmesi hususunda yoğun eleştiriler yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:
“Yapılan eleştirilere baktığımızda haksız yanları olduğu kadar haklı yanları da var. KOBİDER olarak bizler KOBİ'lerin alt yapısının zayıf olmasından dolayı kanuna intibak edebilmeleri açısından belli bir zaman tanınarak geçiş sürecinin sağlıklı olması gerektiği, ancak kanun uygulamasının ertelenmesinin ticari hayata bir fayda sağlamayacağının kanaatindeyiz. Uygulama konusunda yazılı ve görsel basın kuruluşlarınca ve ilgili odalarca detaylı ve sürekli bilgilendirmeler yapılmasının iyi olacağını düşünüyoruz.
Yeni getirilen kanun maddeleriyle güvenilir ve dürüst tacirlerin, ilkeli bir ticari hayat sürdüren kuruluşların mağdur olmayacağı ve ticari hayatın çok daha güvenilir hale geleceğine olan inancımız tamdır. Dolayısıyla yeni kanunun yürürlüğe giriş tarihinin ertelenmesini çok mantıklı bulmuyorum. Kanun, 1 Temmuz'da yürürlüğe girmeli, ancak yaptırımlar konusunda esnek davranılmalı.”
Özgenç, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yeni yükler anlamına da geldiğini belirterek, “Bu yüklerin bazılarını küçük şirketlerin kaldırması çok zor olabilir.
Dolayısıyla bize yük vurulmasın demiyoruz, sadece uyum konusunda bazı çekincelerimiz var. 10 bin lira sermayeli anonim şirket ile 10 milyon lira sermayeli şirketler bir tutulmamalı. Ticaret hayatının sağlıklı ve güvenli bir şekilde işlemesi için getirilmiş yaptırımların karşılığı ille de hapis cezası olmamalı. 'Ekonomik suçlara ekonomik ceza' düşüncesiyle para cezası verilebilir diye düşünüyorum” ifadesini kullandı.
Yürürlükteki kanunun, sorunlu olduğunu ve bugüne hitap etmediğini ifade eden Özgenç, şunları aktardı:
“İş ve meslek örgütleri, hazırlık ve yasama süreçlerinde kanunun ağır cezai müeyyideler getirdiğinin ya farkına varamadılar ya da önemsemediler. Bundan dolayı hazırlık ve yasama süreçlerinde gereken uyarılar yapılamadı. Ayrıca yeni kanun genel hatlarıyla akademisyenler nezdinde tartışıldı ama bu yasanın ilgilendirdiği tacir kesimine de danışılmalıydı. Ticaret, herkesin canının istediğini yapabileceği bir mecra değildir. Kanun çıkarılırken sahada gezilerek bu kesimlerin değişiklik konusunda görüş ve düşünceleri alınmalıydı.”