Yeni kriz ihtimali az, ancak 4 risk ’alarm sinyali’ veriyor

Güncelleme Tarihi:

Yeni kriz ihtimali az, ancak 4 risk ’alarm sinyali’ veriyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2006 00:00

Ekonomi Nobeli’ne en yakın Türk olarak gösterilen ünlü ekonomist Daron Acemoğlu, alarm sinyali veren 4 riskten kaçınılmazsa, Türkiye’den önemli bir sermaye çıkışı olabileceği uyarısında bulundu. Acemoğlu, "Reform süreci yavaşladı. Bütçe politikaları, seçime dayanamayabilir. Türkiye, Avrupa ve ABD ile türbülansa giriyor" dedi.

ABD’NİN en saygın üniversitelerinden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu, ekonomide bir kriz çıkma ihtimalinin az göründüğünü, ancak 4 riskin "alarm sinyali" verdiğini söyledi. Geçen yıl "Nobel habercisi" olarak nitelendirilen John Bates Clark madalyasını alan 39 yaşındaki Acemoğlu, "Reform süreci yavaşladı. Makro ekonomi politikaları, seçim politikalarına dayanamayabilir. Türkiye, Avrupa ve ABD ile ilişkilerinde türbülans dönemine giriyor. Daha önemlisi Türkiye kurumsal reformlarını terk ediyor ya da tersine çeviriyormuş gibi görünüyor" diye konuştu. Nobel Ekonomi Ödülü’ne en yakın Türk olarak gösterilen Daron Acemoğlu, Hürriyet’e açıklamalarda bulundu.

6 YILDA KAZANILANIN ALTINI KAZMAYIN: Acemoğlu, Türkiye’nin Avrupa ve ABD ile ilişkilerinde türbülans dönemine girmesinin son 6 yılda kazanılanların altının kazılması riskini yarattığını söyledi. Acemoğlu, "Türkiye giriştiği yararlı kurumsal reformları terk ediyor ya da tersine çeviriyormuş gibi görünüyor. Bu da yabancı yatırımcılarla ilişkileri zayıflatıyor. Önemli bir sermaye çıkışı olabilir. Bu risklerden kaçınılırsa, bir krizden de kaçınılabilir" diye konuştu. Türkiye için en yararlı politik stratejinin yakın ekonomik bağlarını Avrupa ve ABD ile bir tutmak olduğunu belirten Daron Acemoğlu, "Türk ekonomisine ve Türkiye’nin kredibilitesine zarar verecek retorik ve politikalardan uzak durulmalı" uyarısında bulundu.

TÜRKİYE IMF’YE HÁLÁ MUHTAÇ: IMF ile 2008’de sona erecek stand-by anlaşmasını yeni hükümetin yenileyip yenilemeyeceği belli değil. Daron Acemoğlu’na göre Türkiye, kredibilitesine destek olmak için hala IMF gözetimine muhtaç. Acemoğlu, "Ekonomide reformlara ihtiyaç duyan birçok alan bulunuyor. Yeni şirketlerin girişini kolaylaştırmak, yasal reformlar ve ekonomide devletin rolünün azaltılması için yapılacak reformlar var. Evet, Türkiye ve IMF ilişkilerinin Türkiye için hala yararlı olduğuna inanıyorum. Yerel ve ulusal seviyede kamu ihaleleri sürecinde şeffaflaşma, para politikasının istikrarını sağlamak ve kredibiliteyi artırmak için adımlar atılmalı. Türkiye ve IMF ortaklığı tüm bu alanlarda yardımcı olabilir" diye konuştu.

YABANCIYA DÜŞMAN ALGISI: MIT ekonomi profesörü Daron Acemoğlu, Türkiye’nin önündeki en büyük tehlikenin ülkenin ’yapısal reformlar konusunda geri gittiği’ ya da ’yabancı yatırımcılara karşı düşmanca tutum benimsediği’ algısı olacağını söyledi. Acemoğlu, "Bu gibi algılar, yabancı sermayenin Türkiye’den kaçmasına neden olur. Birçok ters sonuçları olur" diye konuştu.

Pamuk’un ödülünde güçlü faktör politika değildi

NOBEL Ekonomi Ödülü’ne en yakın Türk olarak gösterilen Daron Acemoğlu, Ermeni asıllı bir Türk vatandaşı. Türkiye’de 18 yaşına kadar yaşadıktan sonra üniversite için İngiltere’ye gitti. Pamuk’un Nobel Edebiyat Ödülü alması bazı çevrelerce "Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili" olarak geçen yıl İsviçre gazetesine verdiği röportaja bağlandı. Acemoğlu, büyük bir hayranı olduğu ve son kitabı dışında bütün kitaplarını okuduğu Orhan Pamuk’un Nobel Ödülü aldığı haberine çok sevindiğini söyledi. Acemoğlu, şöyle devam etti: "Pamuk çok yetenekli. Hayat ve tarih üzerine Avrupalı ve Latin Amerikalı yazarlardan çok farklı bir perspektif sunuyor. Nobel ödülünü kesinlikle hak ettiğine inanıyorum. Politika rol oynadı mı? Bu sorunun yanıtını Nobel Komitesi dışında kimse veremez. Edebiyat ödülü, fizik, tıp ve ekonomiden farklı olarak politik bir unsura sahip. Ancak bu çok güçlü bir unsur değil. Benim tahminime göre politika asıl faktör değildi. Nobel komitesi bir ödülü asla tamamen politik nedenlerle vermez. "

Fransa’daki soykırım yasası yanlış

DARON Acemoğlu, geçen ay Fransa Meclisi’nde kabul edilen "Ermeni Soykırımı’nı reddedene para ve hapis cezası" yasasını "yanlış" olarak niteledi. Acemoğlu, "Bana göre bu temel özgürlüğü ortadan kaldıracak yasaları geçirmek yanlış" diye konuştu.

Ekonomi Nobeli için daha gencim

DARON Acemoğlu, Türk bilim adamlarının farklı alanlarda dünya bilimine önemli katkılarda bulunduklarını ve bir Türk araştırmacının bilim alanında Nobel ödülü almasının ’dört gözle beklediğimiz’ bir şey olacağını söylüyor. Acemoğlu, ekonomi ödülü için yaştan kaybettiğini söyledi. Acemoğlu, "Tabi ki, Nobel komitesi bir gün benim çalışmalarımın bir ödüle layık olduğuna karar verirse çok sevinirim. Ancak benim için bu şeyler hakkında düşünmek için hala çok erken. Ekonomide Nobel Ödülü hayat boyu başarıya veriliyor. Genellikle de 60’lı yaşlarda bu ödülü alırlar. Bazen 70’lerindekilere verilir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!