Güncelleme Tarihi:
AK Parti’nin yeni hükümeti, 4 yıllık politikalarını belirleyecek icraacı bir yapıya sahip olacak. Yeni hükümet, parti yönetiminde olduğu gibi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talep ve önerileri dikkate alınarak hazırlanacak. Burada en merak edilen konuyu ekonomi yönetiminin kimde olacağı oluşturacak. Partide, bu göreve Ali Babacan’ın devam edeceğini söyleyenler de Berat Albayrak’ın aktif rol alacağını iddia edenler de bulunuyor. AK Parti’nin yeni hükümeti, daha çok kamuoyunun bildiği tanıdığı güçlü isimlerden oluşacak. Yenilere de şans verilecek kabinede denge ‘deneyimli’ isimlerden yana olacak.
Yeni hükümette görev alıp almayacağı merak edilen ilk isim Binali Yıldırım olacak. Yıldırım’ın genel başkan adaylığı ve kongre sürecindeki pozisyonu nedeniyle, kabinede yeralabileceği gibi, genel merkez yönetiminde de değerlendirilebileceği konuşuluyor. Yıldırım’ın kabinede görev alması durumunda Ulaştırma Bakanlığı yerine Başbakan Yardımcılığı görevini üstlenebileceği dillendiriliyor.
BABACAN FAKTÖRÜ
Kabinede en çok merak edilen konuyu, ‘ekonomi yönetiminin kimde olacağı’ oluşturuyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun listeye koymaya son anda ikna ettiği Ali Babacan’ın ekonomi yönetiminin başında olmadan kabinede görev almayacağı iddia ediliyor. Babacan için dillendirilen başka bir görev de Dışişleri Bakanlığı olarak geçiyor. Babacan’ın ekonomi yönetiminin başında olması, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın kabinede görev almasını zorlaştırabilecek. Bazı parti kurmayları, Albayrak’ın siyasi deneyim kazandıktan sonra hükümette yeralmasının gündeme gelebileceğini dile getiriyorlar.
TANER YILDIZ DÖNECEK Mİ?
Babacan’ın görev alması, Nihat Zeybekci, Nurettin Canikli, Naci Ağbal ve Mehmet Şimşek’in durumlarıyla ilgili de fikir verecek. Bu isimlerin bakanlık görevleri Babacan’ın durumuna göre netleşecek. Kabinede görev alsalar bile sorumluluk alanları ona göre belirlenecek. Bu isimlerle birlikte kabinede Faruk Çelik’in Çalışma Bakanı, Bekir Bozdağ’ın Adalet Bakanı, Kayseri’den Mehmet Özhakesi’ye görev verilmezse, Taner Yıldız’ın Enerji Bakanı, Recep Akdağ’ın Sağlık Bakanı, Yalçın Akdoğan’ın İçişleri Bakanı, Cevdet Yılmaz’ın Kalkınma Bakanı olarak değerlendiirleceği iddia ediliyor. MHP’den transfer olan Tuğrul Türkeş’de kabinede yer alacak isimlerden biri olacak.
Genel merkezden kaydırma olacak
YENİ hükümette görev alacak isimlerin bir kısmının, genel merkez yönetimindeki isimler olacağı belirtiliyor. Ömer Çelik ve Bekir Bozdağ’ın genel merkezden kabineye kaydırılacağı iddiaları dile getiriliyor. Çelik’in Hükümet Sözcüsü olabileceği, Numan Kurtulmuş’un da başbakan yardımcılarından biri olarak değerlendirileceği öne sürülüyor. Güneydoğa kontenjanından Mehdi Eker ya da Galip Ensarioğlu’nun bakan yapılacağı belirtiliyor. Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç’ın yerini koruması beklenirken, Dışişleri Bakanlığı için Mevlüt Çavuşoğlu’nun ismi de geçiyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı için Fatma Betül Sayan Kaya’nın adı dillendiriliyor. Kabinenin tek türbanlı bakanının da Kaya olacağı öne sürülüyor. Kabineye bağlı değişikliklerin parti yönetimine yansımaları da olacak. Bozdağ ve Çelik’in hükümet üyesi olması durumunda Hayati Yazıcı, Doğan Kubat ve Mehmet Müezzinoğlu’nun genel başkan yardımcısı yapılacağı, grup bakan vekillerinin de buna göre şekillendirileceği iddia ediliyor. Mahir Ünal’ın kabineye alınması, Doğan Kubat’ın genel merkeze çekilmesi durumunda, Mehmet Ali Şahin ve Bülent Turan’ın grup başkanvekili yapılacağı iddia ediliyor.
Vaatler için 100günlük eylem planı
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, tek başlarına iktidarlarının ardından gözlerin çevrildiği seçim vaatleri için ilk talimatı verdi. Ön hazırlıklara süratle başlanan çalışma kapsamında oluşturulacak bir komisyon vaatlerin aciliyetlerine göre öncelik sıralamasını yapıp, yeni hükümetin uygulamaya koyacağı 100 günlük acil eylem planını oluşturacak.
AK Parti kaynakları Hürriyet’e, “Memurdan emekliye, öğrenciden çiftçiye kadar bir çok kesime verdiğimiz sözler var, bunların gereği yerine getirilecek. Şimdi oluşturulacak bir komisyonla bunların nasıl bir takvim içinde hayata geçirileceği planlanacak. Çünkü bunların içinde yasal düzenleme gerektirenler de bulunuyor. Bütün bu adımlar süratle planlanıp, yani bir takvime bağlanıp yine süratle hayata geçirilecek. Ancak bunun için öncelikle yeni hükümetin kurulması ve Meclis’in de çalışmalarına başlaması gerekiyor” bilgisini verdi.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da dün NTV yayınında vaatlere ilişkin, “Bunların hepsini yapacağız. Sayın Başbakanımız talimat verdi MYK toplantısında. Bir an önce hükümetin kurulması çok önemli. 100 günü planlıyoruz, hangi adımları atacağız. Söz verdiğimiz vaatler, hepsini takvimleyerek ne dediysek hızlı bir şekilde 100 günde yapacaklarımızla ilgili acil eylem planı hazırlanıyor” dedi. Bakan ve partiden konunun uzmanı yöneticilerin katılımıyla oluşturulacak komisyonun takvimlendirmek üzere çalışacağı vaatler arasında, asgari ücretin net bin 300 lir olması, gençlere işlerini kurmalarına yönelik kredi destekleri, genel sağlık sigortası prim borçlarının silinmesi ve öğrenci bursunun artırılması, emekli aylıklarında yapılacak iyileştirmeler, polislerin ek göstergelerinde yapılacak ayarlama, muhtar maaşına 350 lira zam yapılması, er ve erbaş harçlıklarının arttırılması, çifçiye yem ve gübrede KDV desteği ile esnafa vergi kolaylığı düzenlemeleri yer alıyor. (Turan YILMAZ/ANKARA)