Güncelleme Tarihi:
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, bankanın tahminleri oluştururken temkinli duruş esas aldığını belirtirken, Türk Lirası’ndaki değer kaybının etkilerinin fiyatlama davranışlarını bozduğunu ve enflasyondaki artışın tüm gruplara yayıldığını vurguladı. Hükümetin Yeni Ekonomi Programı’nda yaptığı 2018 yıl sonu tahmini ise yüzde 20.8 olarak açıklanmıştı.
Çetinkaya, yılın son Enflasyon Raporu toplantısını İstanbul’da yaptı. Temmuz raporuna göre 10.1 puan arttırılan enflasyon tahmini yüzde 23.5’e çıkarılırken 2019 sonunda yüzde 15.2’ye, 2020 sonunda ise yüzde 9.3’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin edildi. En yüksek güncelleme ise gıda enflasyonu beklentisinde oldu. Merkez’in gıda enflasyonu tahmini yılın ilk raporunda yüzde 7 idi, bu temmuz raporunda yüzde 13’e son raporda ise yüzde 29.5’e yükseltildi. Gıda enflasyonuna dair görünümün bozulmasına ise Çetinkaya Türk Lirası’ndaki değer kaybına bağlı maliyetlerin artışını sebep gösterdi.
Çetinkaya, sık sık iktisadi faaliyetteki yavaşlamaya ve bunun enflasyon görünümüne olumlu etkisine dikkat çekerken Merkez Bankası’nın sıkı para politikasını uzun bir süre sürdüreceğini vurguladı. Çetinkaya, 2018 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 23.5’e yükselmesinin arka planındaki nedenleri şöyle açıkladı: “Temmuz Enflasyon Raporuna göre yukarı yönlü güncellemenin 4.1 puanı Türk Lirası cinsinden ithalat fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Yılın üçüncü çeyreğinde tüketici enflasyon tahminindeki 9.1 puanlık sapma ile fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın yıl sonu enflasyon tahminini 2.5 puan yükselteceğini, gıda enflasyonu varsayımındaki güncellemenin de 3.8 puan yukarı yönlü etki yapacağını tahmin ediyoruz. Çıktı açığında 2018 yılı son çeyreğinde belirginleşen derinleşmenin 2018 yılı enflasyonunu sınırlayıcı etkisini 0.3 puan olarak tahmin ettik.”