Güncelleme Tarihi:
Türk girişimcisinin üçüncü bir ülkeden aldığı malı diğer ülkelere satması olan transit ticarette uluslararası ihracat pazarından çok daha büyük pay almamız mümkün. Öyle ki Hong
Kong ve Singapur gibi ülkelerin ihracatının neredeyse yüzde 80’i bu yolla yapılan ticaretten elde ediliyor.
TİM Başkanı Gülle, gazetecilere 2018 yılını değerlendirdi. Türkiye’nin transit ticareti yıllardır gözardı ettiğini dile getirerek şöyle konuştu: “Bazı ülkeler sadece bu ticaretle çok büyük rakamlar elde ediyor. Türkiye’nin yeni havaalanı bir ulaşım, ticaret hub’ı olacak. Bunu limanlarıyla, demiryollarıyla çok büyük bir vizyona götürmemiz lazım. O yüzden transit ticaretin mutlaka gelir getiren ihracat kalemlerinin içerisinde olması gerekiyor. Diğer yandan e-ihracat önemli bir potansiyel. Burada 13 bine yakın firmaya devlet destek veriyor. E-ihracatın büyümesi, gelişmesi, bir yerlere gitmesi de önemli. Çünkü buradaki ihracat rakamlarını da biz kayıtta tutmuyoruz. Buradaki e-ihracatla yapılan ihracat artı mikro ihracat, yolcu beraberinde giden ihracatı da kayıtta tutmuyoruz. Yani şu anda biz de biliyoruz ki bu rakamların üzerinde bir ihracat performansımız var.”
10 MİLYAR DOLAR
Gülle, şu andaki kayıtlara göre 43.5 milyar dolarlık hizmet ihracatının söz konusu olduğunu kaydederek, transit ticaret ihracatının 10 milyar dolar seviyesinde olduğunun söylenebileceğini bildirdi. Hizmet ihracatında 2023 hedefinin 150 milyar dolar olduğunu dile getiren Gülle, hizmet sektörünün alt kırılımlarında çok önemli gelişmeler olduğunun altını çizdi. Gülle, bu rakamların ihracat içerisinde sayılması gerektiğini belirterek, gemilerle gelen yükün Türkiye’de paketlendiğini, burada bir ticaretin olduğunu, yüzde 1 de alınsa bu rakamın kar olduğunu, söz konusu potansiyelin kayıt altına alınması gerektiğini anlattı.
TL ile ticarete önem verdiklerini, kurun oynaklığının arttığı dönemlerde TL ile ihracat yapmanın önemli olduğunu dile getiren Gülle, "158 ülkede ihracatımızın yaklaşık yüzde 10'unu TL karşılığında yaptık. Bunu da bir çalıştayla gerçekleştirdik. Hem İstanbul'da hem de Ankara'da yaptığımız çalıştaylarla TL ile ihracatın ne kadar önemli olduğunu ve potansiyel barındırdığını gösterdik. Bu kadar yoğun bir ülkeyle yapılması da ayrıca anlamlı" ifadelerini kullandı.
KEREM ALKİN GÖREVE BAŞLADI
TİM Genel Sekreterliği’ne getirilen Prof. Dr. Kerem Alkin görevine başladı. TİM Başkanı İsmail Gülle, “Kerem Alkin ile birlikte yeni bir döneme başlamış oluyoruz. Kendisi iş dünyasının yakından tanıdığı bir isim. Hem tecrübesinden faydalanacağız hem de ihracatımızın artması için gereken yeni projelerde önemli rol üstleneceğine, katkı sağlayacağına eminiz” diye konuştu.