Yeni Golf'ü Almanya ile aynı fiyata satıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Yeni Golfü Almanya ile aynı fiyata satıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2008 00:40

Volkswagen Genel Müdürü Vedat Uygun ile piyasaya yeni çıkan altıncı nesil Golf'ü ve otomotiv pazarını konuştuk. Röportaj iki gün devam edecek...

Haberin Devamı

- Satışlar ne zaman başladı?
 
Geçen hafta başladık.

İşte Yeni nesil Golf / Fotoğraflar: İsa Çakır

- Nasıl gidiyor?

6 günde 450 tane sattık. Bizim hedefimiz yıl sonuna kadar 1000 tane satmaktı. Yarısını daha ilk haftadan satmış olduk.

- İlgi yoğun o zaman... 
 

Volkswagen için Golf'ün önemi tartışılmaz. 1974 yılından bu yana 5 nesil üretilen Golf, her zaman kendi segmentinin lideri oldu ve dünya genelinde 26 milyon adetten fazla sattı. Volkswagen, şimdi de Golf 6'yı piyasaya sürdü.

Eren GÃœLER YAZIYOR

Tam da krizin göbeğine denk gelen yeni Golf'ü Volkswagen Genel Müdürü Vedat Uygun anlattı. Kriz satışları ne kadar etkiledi? Kaç tane satmayı hedefliyorlar? Aracın fiyatın nedir? Önceki versiyondan en önemli farkı ne? Bu soruların ve daha fazlasının yanıtlarını iki gün sürecek olan röportajda okuyabilirsiniz.

Böyle bir ortamda ciddi bir ilgi var. Hep çok umutlu olduğumuzu söylüyorduk ama böylesi bir ortamda bu kadar yüksek satış adetlerine ulaşmak bizi çok memnun etti.
 
- Şaşırdınız mı?
 
Şaşırmak değil aslında. Reklamlara çıkmadan önce bile o ilgiyi hissedebiliyorduk.
 
Ama Golf de hakikaten güzel bir araba oldu. Gören de algılıyor. Ben zaten hep şunu söylüyorum: "Dışarıdan gören beğeniyor, içine giren seviyor, kullanmaya başladıktan sonra da aşık oluyor..."

Haberin Devamı

Bu araç kendi segmentinin yaratcısı bir araç. 1974'ten bu yana 5 nesil geçirmiş, rekorlar kırmış bir araba. Ama burada hakikaten kendini de aştı.

- Yurtdışında satışlar ne zaman başladı?
 
Yurtdışı bizden 1 ay önce başladı. O 1 aylık süre de işte araçların buraya nakliyesi vs...

- Dışarıda satış performansı nasıl?
 
Orada da satışlar çok iyi. Golf zaten Avrupa'da açık ara pazar lideri bir araç.Â

- Yeni Golf'ün kendi segmentindeki en önemli rakipleri kim olacak?
 
En büyük rakipler arasında Opel Astra, Ford Focus, Toyota Auris ve Audi A3'ü söyleyebilirim.

- Golf 5'in pazardaki yeri neydi?
 

"Böylesi bir ortamda bu kadar yüksek bir satışa ulaşmak bizi çok memnun etti. "

/images/100/0x0/55eb6a56f018fbb8f8bfa320
Golf 5'te son zamanlarda bazı tedarik problemleri yaşadık. Ayrıca Golf 6'yı beklerken çok fazla önem vermemiştik. Yüzde 10 pazar payıyla segmentinde dördüncüydü.

- Golf 6'da hedef nedir?
 
Golf 6 ile kendi segmentinde yüzde 20 pazar payı almayı hedefliyoruz.
 
- Fiyatları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Â
Fiyatlarımız aslında çok iyi. 35 bin 900 YTL'den başlıyor. Aracın pazara biraz başarılı girmesini istedik ve fiyatı düşük tuttuk. Sağolsun Volkswagen'deki dostlarımız da yardımcı oldu, biz de gerekli fedakarlığı gösterdik...

Haberin Devamı

Golf'ün Almanya'daki satış fiyatı 17 bin eurodan başlıyor. Buradaki fiyat ile aynı ve düşünün orada ÖTV yok. Vergileri çıkarırsanız Golf'ün net fiyatı Almanya'ya göre çok ciddi ucuz. ÖTV koymamıza rağmen müşteriye teslim fiyatı Almanya ile aynı seviyeye geliyor.

- Bu özel çıkış fiyatı mı? Zam gelecek mi?  
 

" Golf 6 ile kendi segmentinde yüzde 20 pazar payı almayı hedefliyoruz"

Mümkün olduğunca korumaya çalışacağız. Çünkü hakikaten Golf Volkswagen'in temel direklerinden biri. Avrupa'da 1974 yılından beri pazar lideri ve Türkiye'de de esas hedefimiz o. Ama çok iddialı konuşmamak adına hedefimiz ilk 3 diyoruz.
 
- En üst fiyat nedir?
 
Fiyat 55 bin YTL'ye kadar çıkıyor. Ama o araç 1.4 litre ve 160 beygir. Özel bir araç. 7 vitesli otomatik DSG şanzımanı var.
 
- Kaç farklı versiyon var?

Haberin Devamı

Üç ekipman var. Trendline, Comfortline ve Highline ekipmanları...

/images/100/0x0/55eb6a56f018fbb8f8bfa322
Motor olarak da 1.6 litre 102 beygir, 1.4 litre 122 beygir ve 1.4 litre 160 beygir olmak üzere üç ayrı motor seçeneğimiz var. Ayrıca her bir motor seçeneği için 6 vitesli düz şanzuman ve 7 vitesli DSG otomatik şanzuman seçenekleri var.

- GTI modeli yok mu?

GTI modelini getirmedik henüz. O seneye...

- En çok hangi versiyonunu sattınız?

"Buradaki fiyat ile Almanya'daki fiyat aynı. "

İki trend öne çıkıyor. Birincisi, satın alma maliyetinin daha düşük olduğu trendline modellerine ilgi var, bir de ilginçtir fiyatı 50-55 bin YTL arasında olan highline modeline ilgi var. Biz onu toplam Golf içinde yüzde 10-15 arasında düşünüyorduk ama gözüken daha yukarı çıkacak.

Haberin Devamı

- Dizel motor var mı?
 
Dizel de henüz yok çünkü Golf'ün dizelinin motoru Almanya'da 1.9 litre. Vergi dezavantajı nedeniyle getirmiyoruz. Ama önümüzdeki yıl 1.6 litre dizeli getireceğiz. 

- Dizel motor olmaması dezavantaj değil mi?

" Dizel motoru vergi dezavantajı nedeniyle bu sene getirmedik"

Aslında Golf segmentinde gelinen bu son noktada dizelin çok büyük avantajı yok. Çünkü Volkswagen'in kullandığı TSI motorda 100 kilometrede 5-5.5 litrelere düştü sarfiyat. Çok tutumlu bir motor. Benzin ve dizel fiyatları da birbirine çok yaklaştı. Yılda 50 bin km nin altında yol yapanlar için dizelin bir avantajı kalmadı.

- Önceki versiyonlara göre en büyük fark nedir?

Haberin Devamı

En önemli özelliği sessizliği. Günümüz insanın en çok ihtiyacı olan şey sessizlik. Volkswagen de bu araçta o sessizliğin üzerine gitmiş. Diğer opsiyonları belki diğer markalarda para ile satın alabilirsiniz ama bu sessizlik para ile alamayacağınız birşey.

Arabanın içine binince dış dünyadan kopuyorsunuz. Ön camın bile içine laminasyon koyup ses yalıtımı yapılmış. Aracın her yerinde izolasyon var. Bir de yol ve rüzgar sesini çok ciddi oranda indirgemiÅŸ. Mesela öyle bir ayna dizaynı yapmış ki; hem yakıt sarfiyatını düşürüyor, hem aynadan gelen rüzgar sesi yok, hem de aerodinamik özellikleri ile aynaların kirlenmesini de minimize etmiÅŸ. Â
Â
- BaÅŸka ne gibi farklar var?

Araçta yedi hava yastığı var. Yol tutuş özellikleri daha iyi. Bazı modellerde normal, sportif ve kontrol gibi süspansiyonu ayarlayabilen bir sistem var. Bir de iç dizaynındaki işçilik segmentin çok üzerinde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!