Yeni girişimler 2016'da yatırım rekoru kırdı

Güncelleme Tarihi:

Yeni girişimler 2016da yatırım rekoru kırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2017 02:03

Türkiye’de yeni girişimlere yönelik yatırımlar 2016 yılında yüzde 43 oranında büyüme kaydetti ve son 5 yılın rekoru kırılarak 124 yatırım turunda toplam 67,2 milyon dolar yeni girişim yatırımı gerçekleşti. Analiz ve pazar araştırma platformu Startups.Watch’ın Kurucu Ortağı İhsan Elgin, “Finansal teknoloji uygulamaları, pazar yeri uygulamaları ve hizmet olarak yazılımlar 2016 yılının en ilgi gören alanları oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeni girişim yatırımlarında Türkiye önemli başarılara imza atmaya başladı. 2016 yılında yurtiçinde yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi gibi olumsuz durumlara rağmen Güney Doğu Avrupa ve Orta Doğu bölgesinde yeni yatırımlarda en çok yatırım yapılan ülke İsrail’den hemen sonra Türkiye oldu. Analiz ve pazar araştırma platformu Startups.Watch Kurucu Ortağı İhsan Elgin, “Yeni girişim yatırımları hızla artıyor. Bu yıl geçen yılki rakamların da üstünde yatırım yapılmasını bekliyoruz” dedi.

Analiz ve pazar araştırma platformu Startups.Watch, 8 Şubat 2017 tarihinde SohoHouse İstanbul’da erken seviye yatırımların son 5 yıllık seyrini ve 2017 yılına yönelik beklentilerinin paylaşıldığı önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Startups.Watch Kurucu Ortakları İhsan Elgin ve Serkan Ünsal ile son yılların en aktif yatırım şirketleri arasında yer alan Revo Capital Yönetici Ortağı Cenk Bayrakdar ve MV Holding CEO’su ve StartersHub Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dorman konuşmacı olarak katıldılar.

Yatırım Gündemi 2016-2017 başlıklı sunumun paylaşıldığı toplantıda konuşan İhsan Elgin, Türkiye'deki girişimcilik ekosisteminin toplam büyüklüğünün 2017 başı itibarıyla 6.000’e yakın start-up, 250’ye yakın aktif kurumsal yatırımcı, 80’in üzerinde teknopark ve hızlandırma programı ile oldukça geniş bir yapıda olduğunu söyledi. 2016-2017 Yatırım Gündemi Raporu'ndan bilgiler veren İhsan Elgin, 2016 yılında yatırım adedi olarak rekor kırıldığını belirterek, "Yüzde 43 büyüme ile 124 sayısına ulaşıldı. Buna son 5 senenin rekor rakamı diyebiliriz. Yatırım miktarı olarak ise yüzde 6’lık bir büyüme gerçekleşti. 2016 yılında yatırım turlarında toplam 67,2 milyon dolar yatırım gerçekleşti. Bir önceki sene bu rakamlar 84 yatırım turunda 63,5 milyon dolardı. Ekonomik ve politik gündemimiz düşünüldüğünde aslında 2016 beklentilerin çok üstünde geçti diyebiliriz." şeklinde konuştu.

YENİ GİRİŞİMLER HER ŞEYE RAĞMEN BÜYÜYOR 
İhsan Elgin, Türkiye'nin yeni girişimlerde çok hızla yol kat ettiğini ifade ederek, "Bölgesel olarak baktığımızda Güney Doğu Avrupa ve Orta Doğu Bölgesi'nde en çok yatırım yapılan ülke İsrail’den sonra Türkiye olarak karşımıza çıkıyor. Buna karşılık milyar dolar yatırım yapılan Batı Avrupa ile aramızda çok büyük fark olduğunu görüyoruz. Fakat son yıllarda hayat bulan ve yatırım çeken çok ciddi girişim fikirleri ülkemizi cazibe merkezi haline getirmeye başladı" dedi. Elgin, 2016 yılındaki gelişmeler nedeniyle 2017 yılında girişimlerin lokal yerine daha bölgesel olmasını bekliyoruz. 2017 yılında girişimlerin “Çıkış” stratejilerinin, kurumlara satış üzerine kurgulanacağı bekledikleri bilgisini verdi.
2017, KOBİ'lere odaklı girişim yılı olacak

Elgin, 2016’ya kadar B2C (işletmeden tüketiciye) iş modelli e-ticaret ve mobil aplikasyon girişimleri ön plandayken 2016 itibarıyla daha çok B2B (işletmeden işletmeye), yazılım ve donanım odaklı girişimlerin ön plana çıktığını da sözlerine ekleyerek şunları söyledi: "2017 yılı KOBİ dünyasına hizmet eden, onların verimlilik ve satışlarının artırmasına olanak sağlayan girişimlerin yılı olacak. 2017'de finansal teknolojilerin büyümesinin devam etmesini bekliyoruz. Perakende teknolojilerinin de yeni odak sektör olması kuvvetle muhtemel."

10 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE 5'TEN FAZLA YATIRIM 
Revo Capital Yönetici Ortağı Cenk Bayrakdar, şirket olarak 2017 yılında yatırım yapmaya devam edeceklerinin altını çizerken, "2017 yılında 5'den fazla, 10 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı planlıyoruz. Yatırımların artması için girişimci takımların işin ihtiyacı olan tüm yeteneği barındırır hale gelmeleri önemli. Diğer bir nokta “değerleme”, burada beklentiler örtüşmüyor. Yatırımcıların ortalama 1-3 milyon dolar arasında değer biçtiği bir girişim, girişimcisinin gözünde 5-10 milyon dolar değerleme görüyor. Bunu daha reel bir seviyeye çekmek lazım. Bu konular yatırımcı girişimci ilişkilerini kuvvetlendirecek detaylar." şeklinde konuştu.

MV Holding CEO’su ve StartersHub Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dorman da Türkiye’de girişimciler için çok fırsat olduğuna işaret ederek, "Lokalden çok bölgesel düşünmeleri gerektiği düşüncesindeyiz. Girişimlerin yatırımcı açısından geri beslemeye, değişim ve gelişime açık olmaları gerekli. Bu yıl çekirdek sermeye yatırımları çok hızlı büyüyecek. Biz de StartersHub olarak dikey alanlarda yatırımlarımızı katlayarak hızlandırmayı planlıyoruz." dedi

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!