Yeni dünyaya hazırlanamıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Yeni dünyaya hazırlanamıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2009 09:41

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, IMF ile ilişkileri değerlendirirken, “Dış yatırım çevreleri her zaman bir dış çıpayı önemsedi; AB çıpasını, IMF çıpasını. Biz mali kuralı 4-5 sene önce koymuş ve geleneği artırmış olsaydık, belki başka bir şey olmuş olabilirdi;; dedi.

Haberin Devamı

Yalçındağ, Türkiye;nin kriz sonrasında oluşacak dünya düzeninde yerini almasının önemine vurgu yaptı.

Türkiye;nin bu yönde izlediği politikaları nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Yalçındağ, şunları söyledi:

“Bir ikilem var bu da şu; bir kriz var, bundan çıkılmaya çalışılıyor. Keşke daha önce kabullenseydik, böylece daha çabuk hareket ederdik ama artık onlar geçti. Hemen krizden çıkalım şeklinde yaklaşılıyor. Bunun için de hemen bütçeyi açalım, biraz tüketimi artıralım, vergiler, ÖTV, vesaire.
Öte yandan biz artık ülke olarak bazı şeyleri paralel olarak yapmayı öğrenmeliyiz. Bunları yaparken gözümüzü ileriye dikemezsek yeni yapılanmada rekabette çok geri kalacağız. Yeni bir dünya oluşuyor ve biz buna hazırlanmıyoruz çünkü reformlarımızı yapmıyoruz. Mesela iç tasarrufun artırılması bir reform gerektirir. Kayıt dışıyla mücadele, gerekli reformun en önemli ayaklarından biridir. Kayıt dışıyla mücadele de bir vergi reformu gerektirir. Vergi kanunumuz daha sade, daha anlaşılabilir, daha şeffaf, gri alanlardan arınmış, yorumlara fazlaca yer vermeyen bir vergi kanunu olursa iş dünyası kendini daha rahat hissedecek.;;

Yalçındağ, vergi reformunun gerçekleştirilmesi halinde finansman imkanlarından yararlanmak ve rekabet gücünü artırmak isteyen kayıt dışı firmaların da kayıt altına alınabileceğini söyledi.

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, “Eski dünyada yaşamıyoruz artık cesaretli olmak lazım. 'Eyvah benim seçmenim ne yapacaktır, zorlanacaktır; şeklinde düşünmemek lazım. Neticede böyle bir reformdan kayıt dışında olanlar da çok büyük fayda sağlayacaktır;; diye konuştu.

IMF İLE İLİŞKİLER

IMF ile ilişkilerde gelinen noktaya yönelik soru üzerine de Yalçındağ, Türkiye;nin büyümeye ihtiyacı olduğunu ve bunun için de finansman gerektiğini kaydetti.
“Özel sektör nereden kaynak yaratıp da büyümeyi sağlayacak bu önümüzde koca bir soru olarak duruyor;; diyen Yalçındağ, şöyle devam etti:

“Yurt dışı yatırım çevreleri her zaman dış çıpayı önemsedi. Bir AB çıpasını, IMF çıpasını. Biz mali kuralı 4-5 sene önce koymuş ve geleneğini artırmış olsaydık belki başka bir şey olmuş olabilirdi. Ama öyle bir geleneğimiz yok. Zaten IMF ile anlaşma yapacaksak bile kendi mali kuralımızı hemen koymamız, kendi öz disiplinimizi kazanarak, ona devam etmemiz gerekir. İlanihai IMF ile bu şekilde gitmemizi zaten biz de öngörmüyoruz.;;

Konuya ilişkin başka bir soru üzerine de Yalçındağ, “Ben IMF demek istemiyorum, sorunları ortaya koyuyorum bunu başka türlü yapabileceksek de yapalım;; dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!