Güncelleme Tarihi:
Gülten Durdu yaptığı açıklamada önceliklerinin çalışma hayatında kadının yeri, çalışma şartları, karşılaştığı sorunlar, zorluklar ve bunlara karşı nasıl bir çözüm üretilebileceği olduğunu belirtti. Durdu, bunun için de önce kadının iş hayatında neden yeteri kadar var olmadığını incelenmesi gerektiğini söyledi.
Yeni Çalışma Yasasının özellikle kadınları iş hayatından uzaklaştırabilecek gibi algılandığını belirten Durdu “Özellikle gebelik izni, süt izni gibi zorunlu izinler işverenleri kadın çalışan konusunda tereddüte düşürüyor ve kadın çalışana sıcak bakılmıyor. Öyle ki belli bir süre çocuk yapmamaları yönünde zorla taahhüt imzalatıldığı gibi duyumlar bizlere ulaşmakta. Çalışma grubu olarak işverenlerin bu algısını yıkmak, çözüm önerileri üretmek arzusundayız. Çalışma yasasından kaynaklı ne gibi sıkıntılar çıkıyor, özellikle kadın çalışanlar ne gibi zorluklarla karşılaşıyor, bunları aşmak için neler yapılabilir gibi çözüm önerilerini paylaşacağımız bir rapor hazırlamayı planlıyoruz” dedi.
Durdu “Baktığınız zaman aslında kadının çalışma mesaisi sadece işyeri ile sınırlı kalmıyor. Erkek işe gidiyor mesaisi bitiyor eve geliyor ve oturuyor. Kadının durumu ise çok farklı. İş yerinde üstlendiği tüm sorumlulukları yerine getiriyor, mesaisi bitince eve geliyor ve diğer mesaisi başlıyor diyebiliriz. Özellikle çocuklu ailelerde bu yük daha da artıyor. Çocuklarının beslenmesinden sağlığına, temizliğinden eğitimine kadar hemen her türlü sorumluluğu da omuzlarında taşıyor. Çalışma grubu olarak örneğin kadının sırtındaki bu yükün bir kısmını alabilecek projeler üretme arzusundayız”
Bakış açısı değişen kadın, başarılı olur
Türk toplumunda kadınların iş hayatı açısından hala istenilen düzeye ulaşamamış olmasındaki önemli etkenlerden birisi, yapılan tüm reformlara karşın toplumun geleneklerin baskısından kurtulamamış olması ve kadınlara “ev hanımı” statüsünün yüklenmesi olduğunu belirten Durdu “Çalışma hayatında her şeyin mekanik olması zaten bir sıkıntı. Sırf bu yüzden bile çalışma hayatında kadınlar daha fazla yer almalı diye düşünüyorum. Kadın daha detaylı düşünür, bu yüzden öngörüleri daha sağlıklıdır. Kadın öngörüleri sayesinde yaşanabilecek sorunlara çözüm üreterek bir projeye başlar. Bu yüzden güvenilmeli ve kendisini ispat edebilmesi için daha fazla şans verilmeli. Bakış açıları değiştikçe, mesleki eğitim seviyelerini yükselterek kalifiye oldukça, çalışma hayatında profesyonelleştikçe kadınların daha fazla başarılı olacaklarına inancım tam “dedi.
Kadın hayatın her alanında yer alsın
MÜSİAD Kadın Çalışma Grubu hakkında da bilgi veren Durdu “Henüz 1,5 yıl önce kurulduk. Ben 2.dönem başkanıyım. 101 üyemiz var. Belki bu sayı az gibi görülebilir. Ancak ülkemizde kadın işveren sayısı ile orantıladığınızda aslında MÜSİAD’ın büyük bir katılım sağladığını görebiliriz. Üye sayımızı arttırmak, çalışma ve sosyal hayatta kadınların daha aktif rol alması için tüm kadın işverenleri desteğe çağırıyoruz. Bu gurubun hedeflerini anlatmak, kadın işveren ve üst düzey yöneticilerin sivil toplum örgütlerinde daha fazla rol olmalarının gerekliliğini anlatmak istiyoruz.