Güncelleme Tarihi:
Yazılı bir açıklama yapan Selçuk, bankaların asli görevlerini yerine getirmeyerek işletmeleri zor durumda bıraktığını belirterek, özellikle devlet bankalarını bu konuda göreve davet etti.
Özel bankaların KOBİ'lere gereken önemi vermekten uzak bir görüntü çizdiğini savunan Selçuk, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Bankacılık sistemi kendini yüzde 100 garanti altına alıp, hiç riske girmeden tamamen kazanmayı düşünme çabası içinde. Bankacılık görevini ikinci plana atıp müşterilerine kredi vermemek için veya yeterli krediyi açmamak için elinden geleni yapmakta ve 'şube yetkimizde değil, genel merkezden onay bekliyoruz' gibi klasik cevaplarla girişimcinin büyümesine ve istihdam yaratmasına büyük engel çıkarmaktadırlar. KOBİ'lerin büyümeleri ve istihdam yaratmalarının önündeki en büyük engeli bankalar oluşturmaktadır. Her işletme ödediği vergi oranında kredi kullanabilmeli. Bu çarpık düzene bir an önce son verilmeli. Bu sağlanırsa 1 yıl içinde 1 milyon kişi istihdam edilebilir.”
Selçuk, hükümetin bir an önce bu konuya el atması ve en azından çıkarılacak bir genelgeyle, her işletmeye ödediği vergi oranında kredi imkanı tanınabilmesi gerektiğini ifade etti.
“AYAKKABI FİYATLARI 5 YILDIR AYNI SEVİYEDE”
Alpaslan Selçuk, Avrupa'da İtalya ve İspanya'dan sonra gelen Türkiye ayakkabı sektörünün, ihracata yeterince ağırlık vermemesi nedeniyle dünya pazarlarında beklenen yerde bulunmadığını belirterek, tanıtım eksikliği, yeni pazarların devreye sokulmaması, küçük atölye tipi üretim biçiminin hakimiyeti, kalifiye olmayan işgücü, tasarıma yeterince önem verilmeyişi, ayakkabı yan sanayi girdilerinde standart ve kalite eksikliği gibi sorunların ihracat potansiyelinin yeterince değerlendirilememesine neden olduğunu anlattı.
Uzak Doğu'da ve bazı AB ülkelerinde gerçekleştirilen ucuz üretime karşı rekabet edebilmek amacıyla bir süredir üretici ve perakendecilerin birlikte hareket ettiklerini kaydeden Selçuk, her iki tarafın da kar marjlarını en alt seviyede tuttuklarını, böylelikle 5 yıldır ayakkabı fiyatlarının aynı seviyede kaldığını belirtti.
AYAD Başkanı Selçuk, Türk ayakkabı sektörünün, 500 milyon çiftlik üretim kapasitesine sahip olduğunu ancak bu kapasitenin yalnızca yüzde 50'sini kullanabildiğini ifade ederek, sektör üretiminde ağırlıklı olarak yerli hammadde girdilerinin kullanıldığını, böylelikle üretime sağlanan katma değerin büyük ölçüde ülke kaynaklarından oluşturulduğunu, halihazırda üretim girdilerinin yüzde 70'inin yerli yüzde 30'unun ithal olduğunu anlattı.