Güncelleme Tarihi:
“Sefalet ücretini kabul etmiyoruz. İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret istiyoruz” yazılı pankartla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne gelen platform üyeleri, “Sefalet ücreti istemiyoruz”, “IMF değil, emekçiler yönetsin”, “Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüyüz” sloganları attılar.
Platform adına yapılan açıklamada, asgari ücret toplantıları “ortaoyunu” olarak nitelendirilerek, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, “sözde pazarlıklarla açlık ve sefalet dağıttığı” öne sürüldü.
Açlık sınırının 700 YTL'yi aştığı bir ortamda açıklanan asgari ücretin, ”öldürmeyecek, süründürecek bir miktar” olduğu savunulan açıklamada, “Açlık sınırında değil, insanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz” denildi.
Açıklamanın ardından, platformun, 1 ay boyunca yürüttüğü kampanya kapsamında toplandığı bildirilen 10 bin imza Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerine teslim edildi.
ASGARİ ÜCRET NE İŞÇİYİ NE DE İŞVERENİ MEMNUN ETTİ
Yeni asgari ücret işçi ve işveren kesimini memnun etmedi. Asgari ücret artışı son 5 yıldır TÜİK’in sunduğu rakamların gerisinde kalırken, Türk-İş, bu verilerin dikkate alınmamasını eleştirdi. TİSK ise, Hükümet’in yılın ilk 6 ayı için öngördüğü yüzde 6’lık artışın, yüzde 4’lük hedef enflasyonun üzerinde belirlenmesine sıcak bakmadıklarını, bunun işverenin maliyetlerini arttıracağını bildirdi.
TÜİK’İN ÖNERİSİ
TÜİK, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun önceki toplantısında , hesaplama yöntemine göre değişen 543, 560 ve 589 YTL'ye karşılık gelen 3 farklı “asgari harcama tutarı” sunmuştu. 2001 yılından beri, komisyonun belirlediği asgari ücret rakamları TÜİK'in sunduğu “asgari harcama tutarlarının gerisinde kaldı. Ocak 2001'de TÜİK'in belirlediği rakamla Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilan ettiği net asgari ücret arasında 51.07 YTL'lik fark bulunurken, Ocak 2006'daki fark 127.73 YTL olarak gerçekleşti. TÜİK, Ocak 2006 için “asgari harcama tutarını” 508.19 olarak belirlemiş, net asgari ücret ise 380.46 YTL olarak açıklanmıştı.