Güncelleme Tarihi:
Halk Bankası Genel Müdürü Yenal Ansen, görevini kötüye kullanmak ve zimmetle suçlanıyor. Ansen ve arkadaşları, Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu'nun hazırladığı raporlarda, harcırah kanununa aykırı hareket ederek içtikleri vitamin ve saç jölelerini bile devlete fatura etmekle suçlanıyorlar.
Hazine Müsteşarlığı, Halk Bankası Genel Müdürü Yenel Ansen hakkında görevini kötüye kullanmak ve zimmetine para geçirme iddiarıyla üç ayrı suç duyurusu yaptı. Suç duyurularında, Yenal Ansen'in içtiği vitamini bile devlete fatura ettiği iddia ediliyor. Suç duyuruları üzerine Cumhuriyet Savcılığı dava açarsa, Ansen zimmetine para geçirme iddiasıyla 12 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Ancak, Ansen hakkında işlem yapılabilmesi için Halk Bankası'nın bağlı olduğu Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan'ın izni istenecek. İzin verilirse, Ansen hakkında yasal işlem yapılıp dava açılacak.
Mesut Yılmaz başbakanlığındaki Anasol-D hükümetiyle birlikte, Hazine Müsteşarlığı Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu ve Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca incelemeye alınan Halk Bankası'na ilişkin raporlar işleme konulma aşamasında. DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in, başbakan ve başbakan yardımcılığı dönemlerini kapsayan usulsüz kredi iddialarının araştırıldığı incelemeler sonunda, yeminli murakıplar Çiller döneminden beri görevini sürdüren Ansen ile yönetim kurulu üyeleri hakkında 3 ayrı rapor hazırladı.
OYUNCAK VE VİTAMİN
Hazine murakıplarının hazırladığı raporlardan birinde, Halk Bankası'nca değişik tarihlerde yurtdışında geçici olarak görevlendirilen bazı üst düzey yöneticilerin, bu görevleri sırasında ‘temsil ödeneği’ adıyla yaptıkları bazı usulsüz harcamalarını bankaya fatura ettikleri tespit edildi. Zimmet suçu sayılan bu usulsüz harcamalar içinde Ansen'in, banka mensubu olmayan kişilere ait otel ve harcama faturalarını da kendi harcamış gibi gider olarak gösterdiği belirtiliyor. Usulsüz harcamalar arasında tişört, Intertoy oyuncak setleri, sprey, deodorant, çorap, parfüm, puro, çikolata, parka, sigara, şampuan, multi vitamin ve saç jölesi de yer alıyor.
Harcırah kanununa aykırı olan ve bedelleri bankadan alınan bu paraların, Ansen, Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu üyesi O. Nuri Ertuğ, eski yönetim kurulu üyesi ve genel müdür yardımcısı Barbaros Olcay, Genel Müdür Yardımcısı Necat Budak'tan geri alınması gerektiği vurgulandı. Mevcut banka yönetimi hakkında gerekli idari önlemlerin (Görevden uzaklaştırma) alınması için raporun bir nüshası ilgili Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan'a iletildi.
USULSÜZ KREDİ
Diğer iki rapor, Ansen ve yönetim kurulu üyeleri hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ suçlarını kapsıyor. Görevi kötüye kullanmaya ilişkin ilk raporda Refahyol döneminde Başbakan Yardımcısı olan Çiller'in ortaklarının sahibi olduğu Seracılık Bahçecilik ve Hazır Gıda A.Ş'ye verilen 15 milyon dolarlık (yaklaşık 4.3 trilyon lira) kredideki usulsüzlükleri anlatıyor.
Buna göre, Çiller'in, Sankim firmasından ortakları olan Sümer Tonç, Müfit Dikmen, İbrahim Topuz, Büşra Müftüoğlu ve Yaşar Eraslan'nın sahibi bulunduğu Seracılık ve Bahçecilik A.Ş'ye 1996'da açılan kredinin, 6 milyon 670 bin dolarlık bölümünün yasa ve teamüllere aykırı olduğu iddia ediliyor. Söz konusu kredinin yeterli inceleme yapılmadan, gerekli teminatlar alınmadan ‘açık kredi’ biçiminde kullandırıldığı ifade ediliyor. Raporda, bu kredi karşılığında, sadece ‘borç senedi’ alındığına dikkat çekiliyor. ‘Borç Senedi’nin ise bankacılıkta ‘teminat’ sayılmadığı vurgulanıyor.
Görevi kötüye kullanma suçlamasını içeren son rapor ise Ansen'in usulsüz kredi kullandırma girişimine karşı çıkan banka yöneticilerine baskıyı içeriyor. Bu kapsamda bir müdürün, ‘usulsüz krediye karşı çıktı’ diye 8 kez sürüldüğü, bu müdür hakkında teftiş yapmakla görevlendirilen müfettişin de istenen biçimde rapor hazırlamadığı için sürgüne gönderildiği kaydediliyor.
Ansen: Çok gezenin harcaması çok olur
Şahsına ve yönetici arkadaşlarını ‘görevi kötüye kullanma’ ve ‘Zimmet’ suçlamaları yöneltilen raporlar konusunda Hürriyet'e açıklama yapan Halk Bankası Genel Müdürü Yenal Ansen, Hazine Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu raporlarının ‘önyargılı ve kasıtlı’ olduğunu öne sürerek, ‘‘İşlemlerimizde istismar varsa, kafamı keserim’’ dedi. Bu tür zorlama raporların basına sızdırılarak, şahsının ve bankanın yıpratılmak istendiğini savunan Ansen, harcırah kanununa aykırı davranarak zimmet suçu işledikleri savları için ise ‘‘Çok seyahat edenin harcaması çok olur, hediye harcaması da çok olur. Bankacılıkta hediyeler olağan şeyler. Bunlar, raporlara yazılması amaçlıdır, kasıtlıdır’’ dedi.
Neleri devlete aldırdılar?
Tişört, Oyuncak seti, Sprey, Deodorant, Çorap, Parfüm, Puro, Parka, Sigara, Şampuan, Vitamin, Saç jölesi.