Güncelleme Tarihi:
Yem ithalatı için yapılan düzenlemenin ilk etapta Türkiye’deki üreticileri çok fazla etkilemeyeceğini ifade eden Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Profesör Süleyman Soylu, “Asıl etkilenen tüccarlar olacak. Çünkü yazın ucuza aldıkları yemi fiyatlar yükselince satıyorlar. Çiftçiler de sulu tarlalarda dekar başına 400 kilogram buğday sapı alabiliyor. Dekar başına 100 TL kazanç sağlıyor. İthalat olursa çiftçi bu ürünleri satamayabilir. Çiftçi para kazanamaz” dedi. İthalat yerine yapılması gereken çalışmalar olduğuna vurgu yapan Soylu, “Meralar ıslah edilmeli. Çiftçi desteklenmeli. Gerçek anlamda üretici olanlara meralar tahsis edilmeli. Bitkisel ve hayvansal üretimi bir arada yapan entegre tesislere daha fazla destek verilmeli. Üretim sistemi sürdürülebilir olursa fiyatlar da aşağı düşecektir. Bu tip ithalat kararları kısa süreli rahatlık yaratır. Sadece günü kurtarır” diye konuştu.
YURTDIŞINDAKİLER FİYATLARI YÜKSELTEBİLİR
YURTDIŞINDAKİ üreticilerin de Türkiye’yi takip ettiğine dikkat çeken Süleyman Soylu, “Türkiye’de hayvan varlığı ve yem üretimi düşerse onlar da fiyatlarını yükseltir. Kurların yükselişi de yurtdışından alınan ürünlerin fiyat avantajını yitirmesine neden oluyor” dedi..
YEM İTHALATINDA YAPILAN DÜZENLEME
YEM ithalatında yapılan düzenleme ise şunları kapsıyor: “Vergiler Gürcistan, Bosna-Hersek, Güney Kore ve Malezya için sıfır, AB ve EFTA ülkeleri, D8 üyesi ülkeler için yüzde 10 uygulanacak. Gıda sanayisinin pamuk, keten, ayçiçeği, kolza tohumlarıyla küspe gibi atıklarının gümrük vergileri de hayvan yemi olarak kullanılmak kaydıyla ithal edilmesi halinde yüzde 6.5 olarak uygulanacak.”