Güncelleme Tarihi:
Çağlayan, 5 yıl hapis istemiyle yargılanacak.
ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nda (BYDK) başdenetçi olarak görev yapan Etem Çağlayan hakkında, ‘haksız mal varlığı edindiği’ iddiasıyla beş yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Bozkurt tarafından asliye ceza mahkemesine açılan davada, Çağlayan’ın, mevcut yaşantısı ile mal varlığının bir devlet memurunun geliriyle bağdaşmadığı öne sürüldü.
Çağlayan’ın, Ankara Bilkent’te 300 bin dolar değerinde 2 lüks dairesi, Dikmen Doğankent Sitesi’nde 100 milyarlık üç villası, OSTİM Eminel Kooperatifi’nde 200 milyar liralık iki işyeri, İstanbul Eston Konutları’nda 150 milyar liralık dairesi, Didim’de bir yazlığı ve 2 lüks otomobili bulunduğu kaydedildi.
Başbakanlık Teftiş Kurulu’nca yapılan soruşturma sonunda hazırlanan dosyada, 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu uyarınca Çağlayan hakkında işlem yapılmasının istendiği ifade edilerek, sanığın, savcılık ifadesinde suçlamayı kabul etmediği öğrenildi.
Çağlayan’ın, 31 Aralık 1994-12 Şubat 2000 arasında yapabileceği tasarrufların tutarının 262 bin 720 dolar olduğu anlatılırken, sanığın ifadesine göre, bu miktarın 226 bin 275 dolarının çocuklarının tahsili, kızının evlenmesi ve eşya alımı gibi harcamalarda kullanıldığı kaydedildi. Geriye kalan 35 bin 975 dolar tutarındaki tasarruf ile 1994-2000 arasında Çağlayan’ın mal varlığında meydana gelen 244 bin 912 dolar tutarında artışın karşılanamayacağına yer verildi.
BORÇ ALDIM
Sanığın, Adnan Çağlayan ve Cevdet Bilgin’den 257 bin 972 dolar ve 32 bin 024 dolar borç aldığını söylediği ifade edilerek, bu kişilerin bu paraları vermelerinin mümkün görülmediği, doğru ise bunun banka kayıtları ve benzeri belgelerle ispatlanmasının gerekli olduğu savunuldu.
Çağlayan’ın, 15 Şubat 2000’de 567 bin 152 dolarlık mal bildiriminde bulunduğu, 20 Ocak 2004’te ise mal varlığını 559 bin 582 dolar olarak gösterdiği belirtilirken, bildirime göre mal varlığında artış söz konusu olmadığı halde, sanığın, oğlu Murat Çağlayan adına kayıtlı taşınmazlar, üç otomobil ve 115 milyar 238 milyon 696 bin lira tutarındaki hazine bonosu bulunduğu kaydedildi.
Sanığın diğer oğlu Sedat Çağlayan adına kayıtlı bir otomobil, bazı taşınmazlar ile 201 milyar 996 milyon 700 bin lira tutarındaki Hazine bonosu, kızı Çiğdem Baş (Çağlayan) adına kayıtlı birkaç taşınmaz ile 48 milyar 614 milyon 782 bin lira tutarında Hazine Bonosu’nun bulunduğu ifade edildi. Bunların da sanığın veya çocuklarının gelirleri ile elde edilip edilemeyeceğinin araştırılmasının gerekli olduğu sonucuna varıldığı bildirildi.
Çağlayan’ın suç işlediğinin; iddia, savunma, inceleme raporu, banka ve tapu kayıtları, bilirkişi raporu ile tüm dosya içeriğinden anlaşıldığı öne sürülüyor ve ‘haksız mal edinme, mal kaçırma veya gizleme’ suçundan da 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Alınan bilgiye göre sanığın haksız edinen malların geri alımı, müebbeten kamu hizmetlerinden yasaklanması ve ceza verilmesi durumunda bunun paraya çevrilmeyip ertelenmemesi dava dosyasında yer alıyor.
BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU İLE İLGİSİ YOK
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkında dava açılan Çağlayan'ın Başbakanlık Teftiş Kurulu ile ilgilisi bulunmadığı, yalnızca söz konusu kişi hakkındaki soruşturmayı Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun yürüttüğü kaydedildi.
YDK Başdenetçisi Çağlayan’ın mal varlığı
Ankara Bilkent’te 300 bin ABD Doları değerinde iki lüks daire.
Dikmen Doğankent Sitesi’nde 100 milyarlık üç villa.
OSTİM Eminel Kooperatifi’nde 200 milyar liralık iki işyeri.
İstanbul Eston Konutları’nda 150 milyar liralık daire.
Didim’de bir yazlık.
İki lüks otomobili bulunduğu kaydedildi.
Hangi kurumları denetledi
Milli Piyango İdaresi
Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu
Turban A.Ş.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşfik Fonu
Özel Çevre Koruma Kurumu
İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu
Yasataş Turistik Tesisleri A.Ş.