Güncelleme Tarihi:
Hasat mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte manav ve marketlerde en pahalı meyveler arasında yer alan ve kilogramı 5-6 liraya kadar yükselen elmada yazlık çeşitlerin hasadının başlamasının ardından vatandaşlar daha ucuza elma tüketebiliyor.
Karaman Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ali Pınarbaşı, Karaman'da yazlık elma çeşitlerinin hasadının yaklaşık 1 hafta önce başladığını söyledi.
Türkiye'de 5 elmadan birinin Karaman'da üretildiğini ifade eden Pınarbaşı, her yıl 400-500 bin tam bodur fidanının toprakla buluşturulduğunu ve Karaman'ın yıllık 400 bin ton elma üretim kapasitesine sahip olduğunu belirtti.
Bu yıl Nisan ve Mayıs aylarında ilkbahar geç donların yaşanmadığını anlatan Pınarbaşı, “Elma üreticisi için geç donları yağışlardan daha önemlidir. Geçen yıl geç don nedeniyle rekoltede önemli bir kayıp olmuştu. Bu yıl bu kayıplar yaşanmadı” diye konuştu.
Pınarbaşı, rekoltenin yüzde 50-60 civarında artmasını ve 300-350 bin ton civarında üretim beklediklerini belirterek, uygun yağışlar nedeniyle de elmanın kalitesinde de yükselme kaydedildiğini söyledi.
ELMA HASADI BAŞLADI
Her yıl temmuz ayının sonları ve ağustos ayının başlarında Karaman'da elma hasadı başladığını ifade eden Pınarbaşı, “Zaman zaman temmuz ayının ortalarında da turfanda elma toplanabilir. İlk olarak üretim alanı çok fazla olmayan yazlık elma çeşitlerinin hasadı yapılır. Hasat bazı elma türlerinde kasım ayına kadar devam eder” dedi.
Pınarbaşı, yazlık elmaların manav ve marketlerdeki yerini aldığını belirterek, “Yazlık elma çeşitleri kilogramı 1,25 liradan tezgahlarda satılmaya başlandı. Vatandaş çok daha uygun fiyata elma tüketebilecek. Tüccar ve üçüncü kişiler araya girmese vatandaş elmayı 12 ay boyunca düşük fiyattan tüketir” dedi.
Karaman'da Golden (sarı elma) Starking (kırmızı elma) ve Grand Smith (Arjantin elması) türlerinin yanı sıra pek çok yeni çeşidin de üretiminin yapıldığını ve üretimin çeşitlendirildiğini ifade eden Pınarbaşı, son yıllarda üreticileri çeşitli eğitimlere tabi tutarak bilinçlendirdiklerini kaydetti.
Pınarbaşı, bu yıl iyi tarım uygulamaları kapsamında eğitim verdikleri 50-60 üreticinin sertifika almaya hak kazandığını belirterek, eğitim sayesinde çiftçinin daha bilinçli üretim yaptığını söyledi.
Tarım danışmanı kullandıklarının ve meyve üzerindeki ilaç kalıntılarını sıfırlamaya çalıştıklarını anlatan Pınarbaşı, önümüzdeki yıllarda bilinçli üretim konusunda eğitimi yaygınlaştırmaya çalışacaklarını sözlerine ekledi.