Güncelleme Tarihi:
Bir otomobil firmasının Bursa'daki yetkili servisi Tomurcuk Oto Servis Hizmetleri Ltd. Şti'nin sahibi Yasin Tomurcuk, otomobillerde yaz ve kış bakımlarının büyük önem taşıdığını söyledi.
Araçların 10-15 bin kilometrede ya da 6 ayda bir mutlaka bakıma girmesi gerektiğini ifade eden Tomurcuk, yaz bakımı konusunda bu dönemde talebin son derece az olduğunu bildirdi. Ülkedeki ekonomik şartlar nedeniyle aracını bakıma getirenlerin sayısının azaldığını vurgulayan Tomurcuk, şunları kaydetti:
“Birçok araç sahibi kendince geliştirdiği yöntemlerle bakımı birkaç ay sonrasına erteliyor. Otomobil bakımlarının bile tasarruf tedbirlerine girmesi yüzünden işlerimiz çok düştü. Bizim işlerimiz bir yana ama bu bakımların ihmal edilmesi ilerde kötü ve üzücü sonuçlar doğurabilir.
Sürücüler, değişmesi gerektiği halde eksiklenin üzerine motor yağını tamamlıyor. Yağın akıcılık ömrü azaldığında motordaki aşınma artar. Yağ, su, filtre ve genel bakım için 200-250 TL arasında ücret ödemekten kaçınan kişi, motordaki aşırı yıpranma sonucunda binlerce TL ödeyebilir. Ayrıca bazı sürücüler 15 TL olan aks körüğünü değiştirmekten kaçıyor. Bu körük, yırtıldıktan sonra değiştirilmezse, koruduğu bölgelerde ilerde 500 TL'yi bulan zarar ortaya çıkabilir.”
Tomurcuk, birçok sürücünün antifirizin yaz dönemindeki önemini bilmediğini belirterek, “Antifirizin, kış aylarında donmadığı için kullanıldığı sanılıyor, ancak bu son derece yanlış. Antifirizler, geç donar, geç kaynar, paslanmayı ve kireçlenmeyi önler, motor bloğunu korur. Antifiriz, yaz-kış araçlarda mutlaka kullanılmalı. Bir süre de olsa çeşme suyu kullanımı araçta ciddi hasarlara yol açabilir” dedi.
En ekonomik tamirin düzenli bakım olduğunu vurgulayan Tomurcuk, şöyle devam etti:
“Bakımlarda sadece yağı ve suyu değiştirildiği, bunun için ücret ödendiği sanılıyor. Biz yaz ve kış bakımlarında 36 nokta kontrolü yapıyoruz. Araçla ilgili hayati önem taşıyan bu 36 kritik nokta, ayrıntısıyla inceleniyor. Eksiklikler ve sorunlar gideriliyor. Bu 36 noktayı kapsayan kontrolde, şanzıman, fren sistemi, lastikler, yürüyen aksam, motor gibi aracın önemli bölümlerinin bakımı yapılıyor.
Sürücünün fark edemediği küçük bir sorun ilerde ölümlü ya da yaralamalı kazalara neden olabilir. Biz bu sorunları tespit edip, sürücüye bildiriyoruz ve çözüyoruz. Düzenli bakım aracın çevreye verdiği zararı da en aza indiriyor. Küresel ısınmanın konuşulduğu bir dönemde aracın bakımı önem taşıyor.”
Tomurcuk, yaza girerken fren sistemleri, hava filtresi, kayışlar, motor yağı, su, lastikler ve elektrik sistemlerinin mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, özellikle tatil amaçlı yolculuğa çıkacak sürücülerin bunları ihmal etmemesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Kış mevsimi boyunca adeta unutulan klimanın, yaz geldiğinde sürücülerin otomobilde en çok ihtiyaç duyduğu donanımların başında geldiğini ifade eden Tomurcuk, şöyle konuştu:
“Ancak kış boyunca ihmal edilmiş, bakımı yapılmamış klima sistemi, sürekli kullanılmaya başladığında sorun çıkarabilir. Klima sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için yılda üç kez kontrol edilmesi öneriliyor. Klima radyatörünün taş, çarpma gibi darbelerden etkilenip içindeki gazın boşalması sıkça karşılaşılan arızalar olarak dikkati çekiyor. Uzun süre gazsız kalan ya da eksik gazla çalışan klima görevini yeterince yapmadığı gibi, hasarın daha da büyümesine ve onarım maliyetlerinin yükselmesine yol açıyor.”