Yayın geliri ve stat tetikledi birleşmeyle Galatasaray’ın değeri 763 milyon liraya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Yayın geliri ve stat tetikledi birleşmeyle Galatasaray’ın değeri 763 milyon liraya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2010 00:00

Galatasaray Sportif A.Ş ve Futbol A.Ş’nin birleşmesiyle 220 milyon TL’lik değeri 763 milyon TL’ye çıkaran Galatasaray’ın Başkanı Adnan Polat, “İki şirketi birleştirdikten sonra Galatasaray’ın piyasa değeri yükseldi. Futbolcu değerlerinin yanı sıra, yayın gelirlerinin yüksek olması ve Türk Telekom Arena’da sona yaklaşılması beklentileri de önemli ölçüde artırdı” dedi.

YAKLAŞIK 1 ay önce Galatasaray Sportif A.Ş ve Futbol A.Ş’nin birleşmesini tamamlayan Galatasaray’ın piyasa değeri 763 milyon liraya çıktı. Birleşme sonrası kulübün önemli atılımlar gerçekleştirdiğini belirten Galatasaray Başkanı Adnan Polat, “Türk Telekom Arena’dan ve yayın haklarından gelir beklentisi çok yüksek” dedi.

Masa başında 6 ay

2006 yılında göreve geldikten sonra önemli projeler gerçekleştirdiklerini belirten Adnan Polat, şöyle konuştu: “6 ay boyunca masa başında hesap işleriyle uğraştım. Galatasaray borç yükünü hafifletmek ve iki şirketi birleştirmek için çalışmalara başladık. Yaklaşık 1 ay önce gerçekleştirdiğimiz birleşmeyle Galatasaray Sportif A.Ş’nin değeri 753 milyon lirayı yakaladı. Bu birleşme için 4 yıl uğraştık. İdari yapılanmada da önemli adımlar atıyoruz.”

Genel Müdür çok şaşırdı

Göreve geldiğinde bankalara olan borçlarla ilgili yapılanları anlatan Adnan Polat, şunları söyledi: “2000’de Vakıfbank’a olan 28 milyon dolarlık borç 6 yılda 380 milyon liraya ulaştı. Bu borcu kapatmak için çok uğraştık. Göreve ilk geldiğimde ziyaret ettiğimiz Vakıfbank Genel Müdürü bizi karşısında görünce çok şaşırdı. Işın Çelebi’nin uğraşlarıyla ana para 39.5 milyon dolara çekildi. Bugün Vakıfbank’a 30 milyon dolar borç var. Kulübün yaşaması için gereken borçlar disipline edildi ve zamanında ödeme gayreti içine girildi.”

Tüzük değişiyor

5 banka ile yaptıkları 70 milyon dolarlık kredi anlaşmasına da değinen Adnan Polat, şu bilgileri verdi: “Bu kredi birleşme için çok önemli bir adımdı. Bütün bu mali başarıların yanı sıra tüzük konusunda da önemli adımlar atıyoruz. Tüzük yapısını günümüz şartlarına uydurmak için çalışıyoruz. ”

Riva’dan gelecek parayı bonservise yatırmayacağız
/images/100/0x0/55ea2e3cf018fbb8f86ffd6f


RİVA arazisinde imar ve ruhsat işlemlerinin tamamlanmasıyla gayrimenkul alanında önemli bir adım attıklarını belirten Adnan Polat, şu bilgileri verdi: “Arsanın değeri 50 milyon dolardan 250 milyon dolara çıktı. 2006’da Riva için genel kuruldan yetki alınarak işe start verildi. Yeterlilik ilanı için 20’ye yakın şirketten dosya alındı. Gelecek yaz inşaatın başlaması düşünülüyor. Buraya 844 konutluk bir proje gerçekleştireceğiz. 750 milyon dolarlık bir gelire ulaşmayı planlıyoruz. Buradan sağlayacağımız gelirle futbolcu transferi yapmayacağız. Yeniden gayrimenkule yatırım yapacağız.”

Futbolcu satışından 20 milyon dolar

2012 UEFA Mali Kriterleri dikkate alınarak kulübün harcamalarında ciddi kısıtlamalara gidildiğini belirten Adnan Polat, “Bu yıl 20 milyon dolarlık bonservis gelirine ulaştık. Aldığımız futbolculara da 3 milyon dolar fazla ödedik. Yani bu yıl transfere sadece 3 milyon dolar harcamış olduk. Bu bizim için çok önemli bir gelişme. Bütçe disipliniyle sağlıklı nakit akışı hedef alındı. Şirket ve kulüp kârlılığı amaçlandı” dedi.

Pazarlamanın başına Hakan Aydınol geçti

ŞİRKET birleşmesinin Galatasaray’ın kurtuluşu anlamına geldiğini dile getiren Adnan Polat, şu değerlendirmeyi yaptı: “Projenin liderliğini Mehmet Helvacı yaptı. Yiğit Şardan, Ali Haşhaş, Işın Çelebi yoğun mesai harcadı. Profesyonellerden ise Ebru Köksal birleşme operasyonunda aktif rol oynadı. Geçen ay son adımlar atıldı ve birleşme sağlandı. Çok çeşitli şirket yapısı değiştirildi ve 4 ana kategoriye ayrıldı. Futbol A.Ş. ile Sportif A.Ş. birleşti. Pazarlama ve İletişim A.Ş. de birleşen diğer iki şirket oldu. Pazarlama A.Ş. çatısı altındaki yeni yapının başına Hakan Aydınol getirildi.”

Ali Sami Yen’in çimini ve tuğlasını da satacak

GALATASARAY’ın yeni stadyumda maçlara başlamasıyla yıkılacak olan Ali Sami Yen Stadyumu’nda çimlerin satılacağını açıklayan Adnan Polat, “Galatasaraylı futbolseverlere bu stadın çimlerini satmayı planlıyoruz. Aynı zamanda stadın yıkılacak duvarlarını da parça parça satacağız. Kulübe çok büyük bir gelir sağlamasını beklemiyoruz. Ancak taraftarlardan bu konuda yoğun istek var” dedi.

Futbolcunun imaj hakkı kulüpte

FUTBOLCULARIN tanıtım ve reklam filmlerinden elde ettikleri gelirin önemli bir kısmının kulübe aktarıldığını belirten Adnan Polat, “Futbolcunun imaj hakları eskiden tamamen kulübe aitti. Ancak bazen futbolcular bu konuda isteksiz davranabiliyorlardı. Biz de futbolcuya da bir miktar ödeme yapma kararı aldık. Yani futbolcu reklam filminde oynarsa geliri kulübe kalıyor. Kulüpte bir kısmını futbolcuya aktarıyor” diye konuştu.

Adanın maliyeti 1 milyon dolar

GALATASARAY Adası için Mehmet Koçarslan ile uzlaşabileceklerini belirten Adnan Polat, “Özhan Canaydın ‘Buraya gerekli yatırımlar yapılırsa sözleşmeyi aynı şirketle 5 yıl daha uzatın’ dedi. Biz de bu dönemde mali işlerle uğraştığımız için Galatasaray Adası’na çok vakit ayıramadık ve Mehmet Koçarslan ile uzlaştık. Ancak sözleşmenin iptali konusu gündeme geldi. Buranın yıllık bakımı 1 milyon dolar” dedi.

Gelir nasıl artıyor
Türk Telekom Arena’da locaların tamamı, VIP koltukların yüzde 50’si satıldı.
Yeni stadyumda 30 bin adetlik kombine satışı öngörülüyor.
Futbolcu satışından 20 milyon dolarlık gelir sağlandı.
Sponsorluk, reklam ve lisans sözleşmeleri 35 milyon dolardan, 165 milyon dolara çıktı.
GS Mobile’da 200 bin kullanıcıya ulaşıldı.
GS Bonus kart kullananların sayısı 100 bini geçti.
GSTV kanalının 40 bine yakın abonesi bulunuyor.
GS Store mağazalarının sayısı 2 katına çıkarıldı ve ciro 24 milyon TL oldu.
Bilyoner ile yapılan anlaşma çevresinde kulübe yeni gelir sağlanmaya başlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!