Yatlar Uzan'ın değil Monsour'unmuş

Güncelleme Tarihi:

Yatlar Uzanın değil Monsourunmuş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2004 02:02

İmar Bankası soruşturması kapsamında, Uzanlar'a ait olduğu gerekçesiyle Airwaves ve Frequency adlı yatlar üzerine konulan ihtiyati tedbir kararı itiraz üzerine ikinci kez kaldırıldı.

Hakim Hasan Toker, ABD'de görülen Motorola-Uzanlar davası için hazırlanan, yatların kayıtlı olduğu Utterton Ltd ile Wisteira Bay Ltd'nin Uzanlara ait olduğuna ilişkin raporu, ‘‘kesin delillerle ispatlamıyor’’ gerekçesiyle dikkate almadı.

Airwaves ve Frequency'nin de aralarında bulunduğu 5 yata, TMSF'nin istemi doğrultusunda ilk tedbir kararı 21 Ağustos 2003 tarihinde Şişli 2'inci Sulh Ceza Mahkemesi tarafından konuldu. Wisteira Bay Ltd ve Utterton Ltd avukatları, Frequency ve Airwaves'in müvekkil şirketlere ait olduğunu öne sürüp bu karara itiraz ettiler. İtirazı inceleyen Şişli 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi 30 Ekim 2003 tarihinde iki yat üzerindeki tedbir kararını kaldırdı. TMSF bu karara, ABD'deki Motorola davasının bilirkişi raporunu delil olarak sunduğu Şişli 6'ıncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde itiraz etti. Mahkeme, 05 Kasım 2003 tarihinde TMSF'nin itirazını yerinde görerek iki yata ikinci kez tedbir kararı koydu.

BAE UYRUKLU MONSOUR'LAR

Frequency ile Airwaves yatlarının sahibi olduğuklarını iddia eden Wisteira Bay Ltd ve Utterton Ltd şirketlerinin yetkilileri, avukatları aracılığıyla Şişli Nöbetçi 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurarak yatlar üzerindeki tedbirin kaldırılması ve iade edilmesi için ikinci kez başvuruyu yaptı. Şişli Nöbetçi 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi, dosya içinde mevcut kayıtlardan, belgelerden ve Bayrak Şahadetnamesi'nden Airwaves adlı yatın Utterton Ltd'ye, Frequency'nin de Wisteria Bay Ltd'ye ait olduğunun, bu şirketlerin de İngiliz Virgin Adaları'na kayıtlı bulunduğunun anlaşıldığı gerekçesiyle bir kez daha tedbir kararlarını kaldırıp, iade kararı aldı.

Kararda, sunulan belgelere göre Wisteria Bay Ltd hisselerinin yüzde elli, yüzde elli, BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) uyruklu Ameer Al Monsour-Adilah Al Monsour çiftine ait olduğunun anlaşıldığı kaydedildi. Hakim, karara gerekçe olarak Motorola ve Nokia şirketlerinin Uzanlara yönelik açtığı davaların henüz kesin hükme bağlanmamış olmasını, Türk mahkemeleri tarafından tenfiz edilmediğini (tanınmadığını) gösterdi.

BİLİRKİŞİ DİKKATE ALINMADI

ABD'deki bilirkişi raporunda, şirketlerin Uzanlar'a ait olduğu veya onlar tarafından verilen kredi ile finanse edildiğinin öne sürüldüğü anlatılan kararda, raporun bilirkişinin şahsi görüşleri ve tahminlerinden ibaret olduğu ve iddiaların ispatlanamadığı öne sürüldü.

Söz konusu şirketler üzerinde, İmar Bankası soruşturması kapsamında herhangi bir tedbir bulunmamakla birlikte, TMSF avukatları Uzan ailesinin bu şirketlerde direkt veya dolaylı olarak çoğunluk hissesine sahip olduğuna inanıyor ve grubun kontrol ettiği şirketler arasında yer aldığını iddia ediyor. TMSF, bu iddiasına delil olarak, ABD Bölge Mahkemesi'nin Motorola davası kararı ile bu davaya mesnet 13 Ocak 2003 tarihli Tony Samuel'e ait bilirkişi raporunu gösteriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!