Güncelleme Tarihi:
Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, şimdiye kadar 10 milyar TL’si lisans bedelleri olmak üzere Türkiye’deki toplam yatırımlarının 17 milyar TL’ye ulaştığını belirterek, “Toplam gelirlerimizin her yıl yüzde 25’ini yatırımlara ayırıyoruz. Hem2G hem de 3G’de yatırımlarımıza devam ediyoruz. Avea GSM sektöründe tam bir başarı öyküsüdür. Bu başarı öyküsünü daha da ilerilere taşıyacağız. Avae mobil iletişimde en başarılı ve en karlı şirketlerden biri olmaya devam edecek” dedi.
İstanbul’da Avea üst yönetiminin de katılımıyla bir sohbet toplantısı düzenleyen Genel Müdür Erkan Akdemir sektörle ilgili kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Mobil iletişim pazarında son iki yılda pazarı derinden etkileyen düzenlemeler olduğunu vurgulayan Akdemir” Ara bağlantı ücretleri bu dönemde düşürüldü. Tavan fiyat uygulamasına geçildi. Numara taşıma uygulaması sayesinde 22 milyondan fazla numara taşındı. Operatörler arasında çok yoğun bir abone kazanım mücadelesi yaşandı. Avea her yöne tarifeleriyle pazarda devrim yaptı ve fiyat seviyeleri hızla düştü. Avea son 12 ayda karlı büyümeye odaklandı. Yenilikçi ve abonenin hayatını kolaylaştıran çözümler üretirken, operasyon maliyetlerini de istikrarlı şekilde kontrol altında tutmayı başardı” dedi.
“KARLILIKTA HEDEFİ TAM 12’DEN VURDUK”
Erkan Akdemir, pazarda abone sayısının daraldığını ve bu dönemde toplam abone sayısının 63.7 milyondan 61.5 milyon kişiye düştüğünü belirterek, “Ara bağlantı ve tavan fiyat uygulamasına rağmen Ebitda’sını en hızlı artıran operatör olduk. Şebeke içi gelir artışı sağladık. Ebitda marjını eksilerden artı 20’lere yaklaştırdık. Gelirlerimizi yıllık bazda yüzde 16 arttırdık. Ara bağlantı ücretlerinin düşürülmesi nedeniyle mutlak artış ise yüzde 6 olarak gerçekleşti. Tüm bunlar Avea’nın sağlıklı bir gelir yapısı ve müşteri tabanı olduğunun işaretidir. Daralan pazarda gemimizi sağlam iskeleti ve gövdesi sayesinde hasar almadan yoluna devam ettirdik. Karlılıkta hedefi tam 12’den vurduk” değerlendirmesini yaptı.
Erkan Akdemir, piyasadaki çetin rekabetin devam edeceğine dikkat çekerek, “Amacımız tüketicilere yenilikçi, hayatı kolaylaştıran en uygun teklifleri en hızlı bir şekilde sunmak. 2010 yılını karlılığını en hızlı büyüten operatör olma hedefimiz var. Çıtayı çok fazla yükseltiyor muyuz diye kendimize sormadan da edemiyoruz ama en büyük GSM şirketlerinden biri olma yolunda ilerliyoruz. Sadece fiyat odaklı bir rekabetle ayakta durmak kolay değil. Biz fiyat rekabeti de dahil sektördeki rekabetin daha da çetin olacağını düşünüyoruz. Yalın ve dürüst olan kazanacak” dedi.
“KAPSAMA ALANINDA 1000 NÜFUSUN ALTINA İNDİK”
Erkan Akdemir, Avea’nın nüfus kapsamasında yüzde 96’lık bir orana sahip olduğunu belirterek, “Önce 10 bin nüfustan başladık, 5 bin, 3 bin, 2 bin nüfusları da geçtik. Son olarak 1000’in üzerindeki yerleşim yerlerini de kapsamaya aldık ve şimdi de 1000’in altındaki yerleşim yerlerine kadar kapsama alanını genişletiyoruz. Tüm bunları da gönüllü bir çalışma olarak yapıyoruz” dedi. Akdemir, kapsama alanı konusunda Evrensel Hizmet Fonu’ndan da yararlanmak istediklerini ve bu fonda 200-300 milyon TL’lik bir kaynağın oluştuğunu hatırlatarak, “Evrensel Hizmet Fonu için GSM şirketlerinden de kesinti yapılıyor. Ancak bu fon şu aşamada mobil iletişimi kapsamıyor. Bu fondan kaynak sağlanarak operatörlerin ekonomik olmayan ancak sosyal amaçlı kapsama yapabileceklerine inanıyoruz. Biz bu işin şampiyonluğunu yapmaya hazırız. Düzenleyici kurum belirli bölgelerde ortak baz istasyonu kullanımını da teşvik edebilir” diye konuştu.
“HEPİMİZİN ARABASI VAR, TEKERİMİZ DÖNÜYOR”
Akdemir, Avea’da her ay 3G trafiğinin yüzde 10 arttığını ve geçen yıla oranla data trafiğinde 40-50 kata varan bir artış olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:
“3G hızları ve kapsama alanı konusunda sektörde bir rekabet yaşanıyor. Biz bu konuda bir iletişim içine girmedik. BTK raporlarına göre operatörlerin kapsama alanları birbirine yakın durumda. Bu konudaki rekabetin ‘ Hepimizin arabası var, ama tekerimiz dönüyor’ demekten farkı yok. Biz hem 3G hem de 2G yatırımlarına devam ediyoruz. Her sene 2 binin üzerinde baz istasyonu yatırımı yapıyoruz. Gelirlerimizin her yıl yüzde 25’ine yakın bölümüne yatırım için ayırıyoruz. Avea Ar-Ge merkezi olarak lisanslı tek kuruluş. Ar-Ge riskli ve yüksek yatırım gerektiren bir alan. Toplam istihdamın yüzde 7-8’i burada görevli. Ancak şirketin geleceği için bu yatırımlar gerekiyor. Başarı hikayesi yaratırken Ar-Ge alanında da inovatif ürünlerin önemli rolü oldu. Ar-Ge bir anlamda bizim için memleket meselesi.”
“NUMARA TAŞIMADA DAHA İLERİ BİR MÜDAHALE GEREKEBİLİR”
Avea Genel Müdürü, numara taşıma konusunda iyi bir gelişim yaşanmasına karşın, sürekli numara taşıma davranışı gösteren örnekler bulunduğunu söyleyerek “ Bu konuyu ilk gündeme getiren Avea oldu. Numara taşıma uygulamasının başarısı için bir ileri düzenleme gerekebilir. Bu konuda Sayın Ulaştırma Bakanımızın görüşlerine katılıyoruz. Numarasını birkaç kere taşıyan örnekler var. Hatta 30 kez taşıma örneklerine de tanık oluyoruz. Şimdiye kadar 22 milyona yakın abone numara taşıma uygulamasından faydalandı. Bu oldukça yüksek bir rakam. BTK numara taşımada tüketicinin faydasına yeni bir resim çizerse biz de bunda bir fayda görürüz” değerlendirmesinde bulundu.
“BU KADAR ÇARPIK REKABET HİÇBİR YERDE YOK”
GSM sektörünü ortaya koyduğu performansın genel ekonomik büyümede de pozitif bir etki yaptığına vurgu yapan Akdemir, “Bu sektörün sağlıklı gelişmesi diğer alanlarda da sağlıklı gelişmeye fırsat yaratıyor. Ancak GSM sektöründe hiçbir ülkede olmayan çok büyük bir çarpık ortam var. Normalde düzenleme olmaması esastır, ancak piyasayı bozan aktör varsa onun da çok etkin şekilde düzenlenmesi gerekir. Şimdi o yola girildi. Son iki yıldır Düzenleyici kurumun piyasadaki dengesizliği gidermede etkin bir müdahalesi var. Biz de bu işin aktif takipçisi olduk ve hakim operatörün tarifelerini etkin bir şekilde izledik. Ve bu sayede ara bağlantı ücretleri de düştü. Artık regülasyon daha sofistike hale geldi. Bu etkinlik biraz daha artarsa bu çarpıklık da düzelir” diye konuştu.
“ASİMETRİK MÜDAHALEYE İHTİYAÇ VAR”
Erkan Akdemir, sağlıklı bir rekabet açısından asimetrik düzenlemelere ihtiyaç olduğunu savunarak, “Rekabetteki bu çarpıklığın giderilmesi için bir müdahale kaçınılmaz. Özellikle yeni frekans dağıtımında asimetrik uygulamalara ihtiyaç var. Doğrusu da bu. Nitekim Avrupa’da frekans dağıtımında bu yola sık başvuruluyor. Biz de düzenleyici kurumdan bunu istiyoruz. Çünkü elinde bu düzenlemeyi yapacak frekanslar var” dedi. Akdemir, bir soru üzerine, “GSM sektöründe bir iyileşme ve rekabet varsa bu Avea sayesinde oldu. Sektörün gelişim sürecinde Avea öncesi ve Avea sonrası diye bir milat oluştu dersek bu yanlış bir ifade olmaz. Avea tüketicinin en sevdiği operatör” şeklinde konuştu.
“SPOR KLÜPLERİYLE İŞBİRLİKLERİ ARTARAK SÜRÜYOR”
Öte yandan Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kaplan spor kulüpleriyle yürütülen sanal operatörlük projelerinin başarılı bir şekilde sürdüğünü belirterek, faturasız abonelerin yanı sıra son dönemde faturalı abonelerden de önemli bir talep geldiğini söyledi. Kaplan, mobil işbirlikleri sayesinde bu alanda abone artışının devam ettiğini en son çıkarılan Şampiyon Tarifesi ile abone sayısında daha hızlı bir atış beklediklerini kaydetti. Büyük kulüplerin yanı sıra Anadolu’daki futbol kulüplerinden de işbirliği talepleri geldiğini belirterek “En son derbide Fenercell tribünü oluşturduk. Her maçta 500 Fenercell abonesini ağırlayacağız. Bu sezonda ise toplam 15 bin Fenercell abonesini tribünlerde ağırlamış olacağız. Bu uygulama diğer kulüplerle de gündeme gelebilir” dedi.