Güncelleme Tarihi:
Yeni düzenleme ile bazı teşvik unsurları kaldırılırken, Devletin bazı yatırımlara "faiz desteği" sağlaması esası getirildi. Faiz desteği Kalkınmada Öncelikli Yörelerde (KÖY) yapılacak yatırımların, KOBİ yatırımlarının, Ar-Ge ve çevre yatırımlarının gerçekleştirilmesi için kullanılacak yatırım kredilerine verilecek. Faiz desteği, YTL kredilerin faizinin 5 puanı, döviz kredilerinin ise 2 puanı ilk 4 yıl için bütçe kaynaklarından ödenerek sağlanacak.
Yatırımlarda Devlet Yatımları Hakkındaki Karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararla AB normları ve uluslararası anlaşmalara uygun olarak tasarrufları, katma değeri yüksek, ileri ve uygun teknolojileri kullanan yatırımlara yönlendirmenin amaçlandığı bildirildi.
Hazine Müsteşarlığının, çıkaracağı tebliğlerle belirleyeceği bölgesel ve sektörel kısıtlamalar çerçevesinde teşvik belgesi kapsamına alacağı yatırımları, "gümrük vergisi muafiyeti, katma değer vergisi istisnası ve faiz desteği" gibi teşvik unsurlarından yararlandırabilecek.
Kurumlar Vergisi Yasasıyla kaldırılan "yatırım indirimi"yle "vergi, resim ve harç istisnası" ve "kredi tahsisi" teşvik unsurları arasından çıkarıldı. Teşvik unsurları arasına yeni olarak "faiz desteği" alındı.
DESTEKTEN YRARLANACAK YATIRIMLARIN TUTARI
Yatırımlara Devlet desteği Hazine Müsteşarlığının, makro ekonomik politikalar, arz-talep dengesi, sektörel, mali ve teknik yönden yapacağı değerlendirme sonucunda yatırım projesinin uygun görülmesi ve belirlenecek ilke ve ölçütler içinde kalınması koşuluyla teşvik belgesine bağlanarak sağlanacak.
Yatırımın, yatırım teşvik belgesine bağlanabilmesi için sabit yatırım tutarının, KOBİ’lerin yatırımlarında en az 200 bin YTL, en fazla 2 milyon YTL, KOBİ kapsamına girmeyen işletmelerin yatırımlarında en az 1 milyon YTL olması koşulu aranacak. Finansal kiralama şirketleri aracılığıyla yapılacak yatırımlarda, finansal kiralama şirketleri için aranacak asgari yatırım tutarı 200 bin YTL olarak belirlendi.
GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİ
Teşvik belgesi kapsamındaki yatırım mallarıyla yeni model üretimine yönelik otomobil ve hafif ticari araç yatırımlarında yatırım dönemi içerisinde kalmak kaydıyla CKD aksam ve parçalarının ithali gümrük vergisinden muaf tutulacak.
KDV İSTİSNASI
Teşvik belgesi kapsamında yapılacak makine ve teçhizat ithalatı ve yerli alımlarından KDV alınmayacak.
FAİZ DESTEĞİ
Kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımlarla KOBİ’lerin yapacağı yatırımlar, Ar-Ge ve çevre konularında yapılacak yatırımların gerçekleştirilmesi için katılım bankaları da dahil bankalardan kullanılacak en az 1 yıl vadeli yatırım kredileri için ödenecek faizin veya kar payının YTL cinsi kredilerde 5 puanı, döviz kredilerinde ise 2 puanı 4 yıllık bir süre için bütçeden karşılanacak. Ayrıca Ar-Ge yatırımları için kullanılacak 6 ay-1 yıl vadeli işletme kredilerine de aynı ölçülerde faiz desteği verilebilecek.
Proje bazında bütçe kaynaklarından karşılanabilecek azami yatırım kredisi faizi desteği miktarı, ar-ge ve çevre yatırımları için 300 bin YTL, KOBİ yatırımları için 200 bin YTL, kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımlar için 1 milyon YTL'yi geçemeyecek. Ar-Ge yatırımlarına yönelik işletme kredisi faizi desteği ise 100 bin YTL'yi aşamayacak.
Finansal kiralama şirketleri aracılığıyla yapılacak yatırımlarla kullanılmış makine ve teçhizat için faiz desteği verilmeyecek.
TURİZM YATIRIMLARINA ELEKTRİK DESTEĞİ
Karar kapsamında belgeli turizm yatırımları ve işletmelerinin 2004 yılı nisan ayından sonraki elektrik enerjisi giderleri, o bölgedeki mesken ve sanayi abonelerine uygulanan tarifelerden en düşüğüyle kendi abone grubuna uygulanan tarife arasındaki fark Hazine tarafından karşılanacak.