Yatırımın finansmanı

Güncelleme Tarihi:

Yatırımın finansmanı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2002 15:59

Teşvik belgesi kapsamındaki yatırımların finansmanında uygulanabilecek asgari özkaynak oranı %20'dir.

Haberin Devamı

Ancak,
a) Yap-İşlet veya Yap-İşlet-Devret modeli çerçevesinde gerçekleştirilecek
yatırımlarda,
b) Kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları yatırımlarda,
c) Finansal kiralama  şirketlerinin yapacakları kiralama yatırımlarında,
d) Tersane, gemi inşa ve yat inşa yatırımlarında,
e) Uçak ve helikopter ithali yatırımlarında,
bu sınıra bağlı kalınmaz. Yap-İşlet veya Yap-işlet-Devret modeli ile gerçekleş- tirilecek yatırımlarda ilgili mevzuatında asgari özkaynak oranı belirlenmiş ise bu oran dikkate alınır.
 Talep  edilmesi halinde, yukarıda belirlenen asgari özkaynak oranları daha önceki yıllara ait kararlara istinaden düzenlenen teşvik belgelerine de uygulanır.

Teşvik belgesinde "yatırımın finansmanı" başlığı altında "yabancı kaynaklar" bölümünde yer alan iç kredi, dış kredi ve döviz kredisinin karşısında yazılan tutarların kullanılması esas olmakla birlikte, firma tarafından talep edilmesi halinde teşvik belgelerinde öngörülen özkaynak ve yabancı kaynak oranını bozmamak ve yabancı kaynaklar bölümünde yer alan toplam tutarın Maliye Bakanlığınca her yıl belirlenen yeniden değerleme oranları dikkate alınmak (bir önceki yıl yeniden değerleme oranı iki kat uygulanmak) suretiyle tespit edilecek değerini aşmamak kaydıyla, iç kredi, döviz kredisi ve/veya dış kredi bankalarca doğrudan kullandırılabilir.

Bu durumda, ilgili bankaca teşvik belgesi eki "kredi ve döviz kullanım formu"na kullanılan kredinin cinsi, döviz satış kuru (döviz kredisi kullandırılması halinde kullanım tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru), döviz ve karşılığı Türk Lirası tutarı ile kullanım tarihi belirtilir.

Teşvik belgesinin tamamlama vizesi esnasında gerçekleşme değerleri esas alınmak suretiyle yabancı kaynak oran ve miktarlarının aşılması durumunda; fazla kullanılan krediye tekabül eden Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu, ilgili mevzuatı, vergi, resim ve harçlar ise 3/12/1988 tarihli ve 3505 sayılı Kanun hükümlerine göre geri alınır.

Yeniden değerleme fonu, sermaye artışlarında özkaynak olarak kabul edilmez.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!