Güncelleme Tarihi:
SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, bir iki yıl içerisinde 6’ncı bölgede yeni bir süt ve süt ürünleri üretim tesisi kuracaklarını söyledi. O bölgeye yatırımı, teşvikler açıklanmadan önce de düşündüklerini söyleyen Yılmaz, “Bingöl, Muş, Elazığ hattı ile Urfa, Mardin, Diyarbakır’ın ortasında bir yere konumlanmaya çalışacağız. En az 80 milyon dolarlık bir yatırım olacak. İsteğim o ki en büyük tesisimiz o bölgede olsun. Ama bize o tesis bile yetmeyecek. Türkiye’de 4’üncü bir tesisin araştırmalarına başladık. Ard arda ciddi yatırımlarla üretim kapasitesini katlayacağız” diye konuştu.
Yurtdışına bir tesis daha
Makedonya’da satın aldıkları süt üretim tesisinin de sonbaharda devreye gireceğini belirten Yılmaz, şunları söyledi: “O tesis de tam merkez konumunda. Oradan ciddi anlamda ihracat yapılacak. Orada günde 500 ton süt üreteceğiz. Zamanla orada bir de çiftlik kurmamız gerekecek. Yurtdışındaki markamız da Sütaş olacak. Yabancılar nasıl Türklere Haagen-Daas demeyi öğrettiyse biz de onlara Sütaş demeyi öğreteceğiz. Bunun dışında ben yurtdışında bir tesis daha hayal ediyorum. Avrupa’da ya da Amerika kıtasında olabilir. Dünyanın her yerine markayı götüreceğiz.”
Bölgesel kalkınma sektörü
Sütaş’ın Aksaray Entegre Süt Tesisleri’ni kurmasının ardından bölgede büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandığını belirten Yılmaz, şunları söyledi: “Biz Aksaray’a ilk geldiğimizde şehirde hayvancılıkla uğraşanların toplam süt üretimi 180 litreyken, 1, 1.5 yıl gibi bir sürede bu rakam 560 tona çıktı. İşletmeler aynı zamanda kendisini kurumsallaştırdı, teknolojik olarak geliştirdi. Ahırına bilgisayar alarak, ineklerin verimliliğini ölçmeye başladı. Bu yüzden süt ve süt ürünleri sektörü bir devlet politikası olarak acil gelişime ihtiyaç duyan bölgelerde kullanılabilir. Hemen çevresinde kümelenmeler oluşuyor. Şu anda Aksaray haricinde 17 ilden süt alıyoruz. Her ay oralara süt bedelleri ödeniyor.”
Aksaray yatırımı 112 milyon TL’ye ulaştı
Sütaş Aksaray Entegre Tesisleri’nin toplam yatırımı 112 milyon dolara ulaştı.
144’ü kadın toplam 951 kişi çalışıyor.
Tesis, yılık 460 milyon litre süt işleme kapasitesine sahip.
2012 yılının ilk 5 ayında üreticilere 97 milyon TL süt parası ödendi.
Tesiste yılda 200 bin ton yem üretimi gerçekleşirken, toplam 4 bin 200 hayvan bulunuyor.
2 yıl içerisinde toplam 10 bin hayvana ulaşılması hedefleniyor.
Hayvan gübrelerinden elde edilen enerjinin bu yıl 2 bin 200 kilovata, 3 yıl içinde ise 4 bin 500 kilovata çıkarılması hedefleniyor.
Aksaray’a 900 milyon lira katkı sağlandı
SÜTAŞ, ‘Aksaray Entegre Süt Tesisi Yatırımının Ekonomik Etki Analizi’ raporunu açıkladı. Bilkent Üniversitesi, Kalkınma Bakanlığı ve Sütaş işbirliği ile hazırlanan raporda şu noktalara dikkat çekildi:
Aksaray Entegre Tesisleri, 2011 yılında Aksaray’da kişi başına yıllık ortalama geliri 1400 TL artırdı.
Aksaray ve çevre illerin ekonomisine 2011 yılında 900 milyon TL katkı sağlanırken, tesisin kuruluşundan bugüne toplam katkı 2.1 milyar TL’ye ulaştı.
2012-2020 döneminde, tesisin bölgeye 14.6 milyar TL daha katkı sağlaması hedefleniyor.
Tesis şu anda yüzde 70 kapasite ile çalışırken, tam kapasiteye ulaşması halinde 17 farklı şehirden süt alımı gerçekleştiriyor olacak.
Gelişmiş ülkelerin süt tüketimi aklımdan çıkmıyor
TÜRKİYE’deki kişi başı süt tüketiminin 180 litreye ulaştığını söyleyen Muharrem Yılmaz, “Bundan 10 yıl önce bu rakam 100 litre civarındaydı. Büyük bir yol alındı ama yetersiz. Gelişmiş ülkelerde kişi başı süt tüketimi 350 litre. Ben, bunu içime sindiremiyorum, aklımdan çıkaramıyorum. Bizim de süt üreticileri olarak 2023 hedefimiz Türkiye’deki kişi başı süt tüketimini 350 litreye çıkarmak olsun. Biz de Sütaş olarak, yıllık 13.5 milyon litre olan üretimimizi 25 milyona çıkaracağımıza söz veriyoruz. Devlet yetkililerinden bazı taleplerimiz var” dedi.
Anadolu’daki işgücü çok daha sadık
KALKINMA Bakanı Cevdet Yılmaz, yatırımcıları Anadolu’ya davet ederek, Türkiye’nin kalkınmasını tüm bölgelere yayılmasını gerektiğini söyledi. Yılmaz, “Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Orta Anadolu’nun önemli kısmı bizim hedef coğrafyamız. Anadolu’daki işgücü çok sadık, Bingöl’deki işgücü verimliliği İstanbul’dakinden 2.5 kat fazla. Küçük çaplı şirketler çok ama bunları geliştirme noktasında Sütaş tarzında şirketler amiral gemisi olmalı” dedi. Okul sütü projesi hakkında da konuşan Yılmaz, “Okul sütü projesi çok önemli” diye konuştu.