Güncelleme Tarihi:
ABD’nin 4 önemli kentini kapsayan “Türkiye Yatırım Haftası” etkinliklerine katılan Ali Babacan Şikago’da yaptığı değerlendirme toplantasında son YOİKK toplantısında 49 konunun gündeme geldiğini bunlardan 25 tanesinin Ekonomi Koordinasyon Kurulu gündemine alındığını ve yakında TBMM’de torba yasa ile gerekli adımların atılacağını yasal ve idari düzenlemelerle hayata geçirileceğini açıkladı.
NELER VAR
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, YOİKK Eylem Planı’nda yer alan ve büyük bölümü 2014 yılı sonuna kadar tamamlanması öngörülen düzenlemeler arasında Türk Ticaret Kanunu’na ilişkin bazı düzenlemelerin yanı sıra istihdam teşviklerinin iyileştirilmesi gibi konuların yer aldığını belirterek şöyle konuştu: “ÇED sürecinin hızlandırılması, atık depolama sorunun çözümü, Damga Kanunu ve Harçlar Kanunu’nun bazı hükümlerinin gözden geçirilmesi, fikri mülkiye hakları, KDV iadeleri, İstanbul Tahkim Merkezi Kanun Tasarısı’nın yasalaşması, KOBİ kredilerinde bankacılık uygulamalarının iyileştirilmesi, demiryollarının sanayi bölgelerine götürülmesi, yurtdışına lojistik merkezi kurulması, yabancılara çalışma izni ve ithalat ile ihracat denetim süreçlerinin yeniden tanımlanması.”
TAKVİM ÖNE ÇEKİLDİ
Söz konusu Kurul kararlarının içerisinde birkaç Bakanlığı ilgilendiren konular olduğunu belirten Ali Babacan, bu nedenle de çözümün vakit alabildiğini söyledi. En son EKK’da YOİKK gündeminin ele alındığını belirten Babacan, “49 maddelik eylem planı açıklanmıştı. 25 tanesini EKK gündemine aldık. Enerji, Adalet, Çevre ve Orman Bakanlığı davet edildi. 2014 Eylül-Aralık gibi öngörülen takvimleri öne çektik. 24 eylem tek bakanlığı ilgilendiriyor takvimleri öne çekilecek. Eylem içerisinde ne kadar yasal düzenleme gerekiyorsa paket haline getirelim diye düşündük. En kısa zamanda Meclisin gündemine getirip sonuçlandırmak istiyoruz” dedi.
ENGELLERİ KALDIRMALIYIZ
Doğrudan yatırımların geçen yılın altında seyrettiğini ifade eden Babacan, bunun sebebi olarak Avrupa kaynaklı sorunları gösterdi. Yatırımcıya eziyet edilen alanların bulunduğunu dile getiren Babacan, bir an önce engellerin ortadan kaldırılması gerektiğini kaydetti.Babacan, ABD’li firmaların Türkiye’de yatırım yapmalarının ayrıca önemli olduğunu vurguladı ve şunları söyledi: “Sadece bir ABD’li firmanın Ar-Ge harcaması yıllık, 9 milyar doları buluyor. Türkiye’de devlet ve özel sektörün birlikte Ar-Ge harcaması yıllık toplamda 7 milyar dolar, Üstelik bundan sonra Türkiye’nin ihtiyacı olan yüksek teknoloji yatırımları ki bu açıdan da ABD ile ticaret ve yatırım ortaklığı son derece önemli. Bu konudaki çabalarımızın somut sonuçları ne zaman belli olur? Bu, Tarlaya tohum ekmeye benziyor. Bu çabaların elbette hasat zamanı da olacak.”
Teşviklere yıl sonu revizyonu
ALİ Babacan, “Yıl sonuna kadar, teşvik düzenlemelerinin ilk 1,5 yıllık süredeki uygulama sonuçlarına bakılacak. Başarılı olunan alanlar ve başarısızlıklar ortayaçıkarılacak. Buna göre de revizyonlar yapılıp uygulama devam edecek. Elbette yapılan incelemeye göre halen teşvik verilen bir sektörde teşvik ‘pat’ diye de kesilebilir. Yatırım yapmaya niyeti olanların başvurularını bir an önce başlatmalarında fayda görüyoruz. Teşvikler devam eder ancak gözden geçirmeler olur” dedi.
Uçak projemizi konuştuk
ABD programı kapsamında Boeing firmasını da ziyaret eden Babacan, Türkiye’nin de kendi uçağını yapmak istediğini hatırlatarak, “Orta menzilli, bölgesel jet üretme planımız var. Bu konudaki görüşmelerimiz 4 firmaya indirdik. Yakın zamanda biriyle çalışacağız. Sıfırdan geliştirmek yerine mevcut bir platformda uluslararası ele alıp yüksek teknolojiyi Türkiye’de üretmeye karar verdik. Türkiye’de üretim bizim için en önemli kriter. Uçak sanayimiz olsun istiyoruz. Boeing’te bu da gündeme geldi. Onlar küçük uçak piyasasında yoklar ama ‘Sizde dahil birkaç ülke oralarda bir şeyler başlayacak, orta menzilli bölgesel jetler başlayıp büyüyecek’ diyorlar. ”