Güncelleme Tarihi:
Evet, bu düzeltme bitti. Japon yeni yine değer kaybediyor, oynaklık endeksi (VIX) ve özel sektör tahvil spreadleri düşüyor, ABD’de geçmişe dönük yukarı revizyonlar dahil istihdam artışı fevkalade. Ama, yeni bir düzeltmenin eli kulağında, çünkü Alan Greenspan’in israrla bize anlatmaya çalıştığını kavrayamadık. Her ekonomik genişleme süreci ve her boğa trendi bir yerde resesyon ve ayı trendine dönmeye mahkumdur. Kapitalizmin kaderi bu. Hele, piyasalarda oluşan fiyatlar gerçekten bu denli “kopmuşsa”, ve “kredi türev ürünleri” (credit derivatives) dediğimiz finansal icatlarla birden sınırsız para yaratma gücüne kavuşmuşsak. Krizin nerden gelebileceğini de MB’ları açıkça söylüyor, ama dinleyen yok. Fed’de Susan Bies, küçük ipotek sağlayıcılar arasında artan iflas dalgasının büyük kurumlara sıçrayabileceğini söylüyor. AMB Başkanı Trichet kredi artış hızının sürdürülemez olduğunu hatırlatıyor. Ama, bir finansal şokun ne zaman geleceği bilinmez, yarın da olabilir, gelecek sene de. Bu süre zarfında piyasaların önünde iki yol var.
Tarih kriz öncesinde spekülatörlerin iyice fütursuzlaştığını gösterir. İlk senaryoda, çalkantıdan ders almayan boğalar iki haftalık kayıpları telafi için köküne kadar mala girer. Bu senaryonun bir nedeni daha var. Şubat ayında ortalama hedge fund getirisi yüzde 0.7’ye düştü. Yani artık para kazanmak çok güç, daha fazla risk almak lazım. Bu senaryoda Türkiye öne çıkar. Kur, bu şokta dayanıklılığını bir kez daha ispat etti, İMKB geçen seneki zirvesinin nerdeyse 6 bin puan gerisinde ve DİBS bileşikleri yine ağız sulandırıcı.
Bu senaryoda ekonomik veriler de alım için bahane yaratır. Kredi hacmi ve Şubat otomotif satışları nihai tüketimin yavaşladığını gösteriyor. Sınai üretimi de aynı yönde sinyal verirken, ihracat artışları AB’nin emici gücüyle iki haneli. Cari açıkta daralma başladı, eğer petrol şoku gelmezse, bu sene GSMH’ya oranı yüzde 7’ye inebilir. Güvendiğim yazarlara göre IMF hükümetin icraatını beğenmese de, yeni bir stanbdby’ı onaylayacak. Durmuş Yılmaz’ın “enflasyon ataleti” uyarısı gözleri açmalı, ama zaten hedefi aşan bir enflasyon gerçekleşmesi fiyatların içinde.
İkinci senaryoda yatırımcı göreceli olarak az risk içeren ABD tahvilleri ve altın gibi alanlara geri döner, ama GOP’larda daha temkinli davranır. Bu durumda, biz de yataya geçeriz. Fırsatlar yerine, TCMB’nin bu kadar uyarıdan sonra uzun süre faiz indirmeyeceği, bütçe yalanının ardında yatan gerçekler ve YTL’nin aşırı değerli olduğu konuşulur.
Her iki senaryoda da en geç Nisan’da politik riskler fiyatlara girer, kaçış yok. ABD’de ikinci bir Ermeni tasarısı yolda, Bağdat’ta Kerkük konuşulmadı bile, Org Başbuğ Diyarbakır’dan son yılların en sert uyarısını yaptı. Bunlar sizce risk değil mi? O zaman şu andıç geyiğine bir bakalım hele. Liberaller hemen “aaa..ne ayıp” deyip her zamanki gibi gerçek haberi kaçırdı. Hafta sonunda andıçın sahte olabileceği ortaya çıktı. Eğer bu döküman gerçekse, demekki üst kademe artık genç subayları tutamıyor. Alt rütbelerden basına “ayağınızı denk alın” mesajının gittiği günler geldi. Eğer sahteyse, uyduranın yanına kalır mı? Çalkantıda bu riskler hiç iskonto edilmedi, demek ki Nisan’da edilecek.
Böyle dönemlerde ben hep “Yatımcıya 7 Emir’i” hatırlarım
* Komşunun kazandığı yüksek getiriye imrenme
* Değeri düşük para birimini şortlama
* Aç gözlü olma, yüzde 100 kazandıysan, paranı cebine koy
* Sürüye uyma, onlar kendilerini atmak için uçuruma gidiyor
* Her lafı başlık olan yabancı senden daha fazla bilmiyor
* Yüce Tanrı dışında her şey fanidir, çıkan her şey düşmeye mahkumdur
* Ahiret günü yaklaşırken, portföyünde nakte dön