Yatırımcı yeni teşvik yasasını bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Yatırımcı yeni teşvik yasasını bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2008 11:24

Kocaeli Ticaret Odası (KTO) Başkanı Hüseyin Zeytinci, illerde hazırlanan sanayi envanterinin yeni yılda yürürlüğe girmesi planlanan yeni yatırım teşvik sisteminin daha planlı ve etkin oluşturulmasını sağlayacağını söyledi.

Zeytinci, 5 yıl önce çıkartılan ve 49 ili kapsayan 5084 sayılı yatırımları teşvik yasasının süresinin 31 Aralık 2008 tarihi itibariyle dolduğunu anımsattı.

Hazine Müsteşarlığının da yıl sonunda sona erecek bu uygulamanın yerine geçecek yeni teşvik sistemi ile ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü bildiren Zeytinci, 01 Ocak 2009'da yürürlüğe girecek çalışmaları sürdürülen yeni yasa içeriği ile ilgili kısmen de olsa bazı ayrıntıların belli olduğunu dile getirdi.

Yeni teşvik yasasında umut verici bazı ayrıntılar olduğunu vurgulayan Zeytinci, şunları belirtti:
“İllerde hazırlanan sanayi envanteri, teşvik uygulamalarının teşvik politikalarının daha planlı ve etkin şekilde oluşturulmasını sağlayacak. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve TOBB'un iş birliğiyle hazırlanan sanayi envanteri sayesinde Türkiye'de ilk kez iller, bölgeler bazında nerede hangi üretimin yapıldığını, kapasitelerinin ne olduğunu, ihracat potansiyellerini ve kullanılan teknolojiyi görme şansı elde edilecektir. Yıl başında yürürlüğe girmesi beklenilen yeni teşvik sistemi teşviklerin bölgesel belirlenmesi esasına dayanacak, tüm destekler ve teşvikler bölgelerin gelişmişlik düzeyine göre belirlenecek.”

YATIRIMLAR 3 GRUBA AYRILACAK

Sanayi envanterinin teşvik yasasının temel dayanağını oluşturması ile Türkiye'de karar alıcılar ve politika üreticilerin ilk kez yatırım teşviklerini somut bir doküman üzerinden bilimsel veriler ışığında hazırlama şansı elde edeceklerini anlatan Zeytinci, bugüne kadar sınırlı veriler doğrultusunda hazırlanan teşvik politikalarının yerini Türkiye potansiyelini ortaya koyan sanayi envanteri üzerine oturan teşvik sisteminin alacağını vurguladı.

Sistemin 81 ili de kapsamasının beklendiğini söyleyen Zeytinci, şunları kaydetti:
“Bilindiği gibi uygulamada olan eski sistem 49 il ile sınırlandırılmıştı. Bu uygulama özellikle bazı sanayi kentlerinin tepkisini çekmiş ve haksız rekabet ortamı oluşturmuştur. Bir diğer önemli gelişme yatırımlar, sektörel, bölgesel ve proje bazlı olmak üzere üç guruba ayrılarak değerlendirilecektir. Örneğin eski sistemde Düzce de Van da bölgesel gelişmişlik ve sektörel dağılım gözetilmeksizin aynı şartlarda aynı teşviklerden faydalanıyordu. Yeni sistemin bu durum ortadan kaldıracağını sanıyorum.

Ayrıca yeni sistem ile beraber büyük yatırımların özendirilmesi için proje teşvikleri verilecek. Bu tip teşviklerde bölge ayırımı yapılmasa da kimi sektörde yatırım tutarı, kiminde istihdam sayısı kiminde de ihracat potansiyeli göz önünde bulundurulacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!