Yatırımcı İlişkileri Derneği tanıtıldı

Güncelleme Tarihi:

Yatırımcı İlişkileri Derneği tanıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2009 15:26

Yatırımcı ilişkileri konusunda mesleki standartların oluşturulmasında etkin rol almak ve yatırımcı ilişkileri faaliyetlerini mükemmelliğe taşımak amacıyla kurulan Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD), İstanbul'da tanıtıldı.

Haberin Devamı

TÜYİD Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Haşimoğlu, derneğin kuruluşu, hedefleri, gerçekleştireceği etkinlik ve eğitim faaliyetlerine ilişkin düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, misyonlarının; yatırımcı ilişkileri standartlarının yükseltilmesi ile Türkiye'nin, piyasaların ve şirketlerin yatırımcılara en iyi şekilde tanıtılmasına katkıda bulunarak şirket değerlerinin artırılmasına ve sermaye piyasalarının derinlik kazanmasına destek olduğunu bildirdi.

Türkiye'de halka açık şirketlerde yatırımcı ilişkilerinden sorumlu birtakım birimler bulunduğunu, bu birimleri bir araya getirmek istediklerini ifade eden Haşimoğlu, şirketlerle düzenleyici kuruluşlar arasında bir köprü vazifesi görmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Haşimoğlu, TÜYİD'in, Türkiye'ye olan ilginin ve yatırım miktarının artmasına katkı sağlayacağını belirterek, şu anda İMKB'de 300'ün üzerinde halka açık şirket bulunduğunu, bunlardan yüzde 20'sinin Borsa'daki işlem hacminden yüzde 65-85 arasında pay aldığını, daha fazla şirketin aktif olması ve halka açılmasının ana hedefleri arasında olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye'de halka açık şirketlerin piyasa değerlerinin milli gelire oranının sadece yüzde 16 olduğunu bildiren Haşimoğlu, “Burada daha gidilecek çok yol var. Önümüzde çok uzun bir yol var” diye konuştu.

Yaptıkları bir araştırmada, İMKB 100'ün yüzde 36'sının internet sitesinde yatırımcı ilişkileri sunumu olmadığını, yüzde 62'sinde de özel durum açıklamalarının İngilizcesinin bulunmadığını kaydeden Haşimoğlu, bir soru üzerine, “Yatırımcı, şirketten önce Türkiye'ye bakıyor” dedi.

ŞİRKETLERİN DIŞARIYA AÇILAN PENCERESİ

TÜYİD Başkan Yardımcısı Hurşit Zorlu da, yatırımcı ilişkileri birimlerinin, şirketlerin dışarıya açılan penceresi olduğunu belirtti.

TÜYİD Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Kaya ise, SPK'nın özel durum açıklamaları ile ilgili “radikal” bir adım attığını, uygulamada başlangıçta bir takım sıkıntılar olabileceğini ifade ederek, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nun (KAP) iyi bir niyet olduğunu, bunu olumlu bulduklarını ve buradaki aksaklıkların giderileceğini düşündüklerini kaydetti.

Haberin Devamı

TÜYİD Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Ünüvar da, yatırımcıların Türkiye'ye bakışına ilişkin bir bir soru üzerine, kriz öncesi dönemde yabancı yatırımcıların Borsa'daki payının yüzde 72-74 olduğunu, şu anda ise yüzde 65-66 seviyesinde bulunduğunu belirterek, yabancı sermaye girişinin tekrar başladığını söyledi.

Abdullah Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye piyasaları kapanmadı. Almak ve satmak isteyen yabancı yatırımcılar açısından olağanüstü performans gösterdi. Bugün fark etmedikleri birşeyi fark ettiler. Ayrıca, İMKB iyi bir performans gösterdi. Bunlar Türkiye için bir teveccüh yarattı. Son 1,5 yıldır olmadığı kadar fazla sayıda yabancı yatırımcının Türkiye'ye geldiğini, konferanslara katıldığını, şirketlerle, Ankara'da kamuyla görüştüğünü biliyoruz.”

Haberin Devamı

Verilen bilgiye göre, Ocak 2009'da kurulan TÜYİD, Mart 2009'da üyelik kabullerine başladı. Haziran sonu itibariyle İMKB 100 içinden 16'sı halka açık şirket, 4'ü de halka açık olmayan (hizmet sağlayıcı) şirketlerden toplamda 20 kurumsal üyesi bulunuyor. Dernek, bireysel üyeler ve kurumsal temsilcileriyle birlikte 90 kişilik bir üye portföyüne sahip.

14 Nisan 2009'da gerçekleştirilen TÜYİD'in ilk Genel Kurul Toplantısı'nda belirlenen yönetim kurulu ise şu isimlerden oluşuyor:

“Tamer Haşimoğlu-Başkan (Koç Holding A.Ş Stratejik Planlama Başkanı), Hurşit Zorlu-Başkan Yardımcısı (Anadolu Grubu Mali İşler Başkanı), R. Nebil İlseven-Sayman Üye (Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş CEO), Murat Eryürekli-Sekreter Üye (Eryürekli Hukuk Bürosu Kurucu Ortak), Abdullah Kaya-Üye(Türk Telekom A.Ş Yatırımcı İlişkileri Direktörü), Ahmet Ünüvar-Üye (Deutsche Securities Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO), Ali Saydam-Üye (Bersay İletişim Grubu Yönetim Kurulu Başkanı), Beril Yiğinsu-Üye (Borusan Holding A.Ş Finansman ve Yatırımcı İlişkileri Müdürü), Funda Güngör-Üye (Koç Holding-Yatırımcı İlişkileri Koordinatörü), Koray Öztürkler-Üye (Turkcell İletişim Hizmetleri Kurumsal İlişkiler ve İletişim Genel Müdür Yardımcısı), Metin Ar-Üye (Garanti Yatırım Menkul Kıymetler İcra Kurulu Başkanı)”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!