Güncelleme Tarihi:
TÜSİAD, yerel seçimlerin ardından Meclis’e gönderilecek olan Perakende Kanun Tasarısı’nın hem yerli hem yabancı yatırımcılar için belirsizlik yaratabileceği uyarısında bulundu.
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), yerel seçimlerin ardından Meclis’e gönderilecek olan Perakende Kanun Tasarısı’nın hem yerli hem yabancı yatırımcılar için belirsizlik yaratabileceği uyarısında bulundu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na taslak ile ilgili görüşlerini ilten TÜSİAD, taslağın bu şekilde yasalaşması halinde perakende sektörüne yönelik yerli ve yabancı yatırım iştahının azalmasına yol açabileceğini vurguladı. İndirimleri düzenleyen taslaktaki hükümlerin kapsama giren tüm sektörlerde, enflasyonla mücadeleye olumsuz etki yapabileceğini belirten TÜSİAD, “Hem indirimlerin düzenlenmesi hem de birbirine komşu olarak sinerji yaratan işletmeler arasına mesafe koyulması gibi düzenlemeler tüketici açısından memnuniyetsizlik yaratma riski taşımaktadır” uyarısını yaptı.
İŞLETMEYE MÜDAHALE
TÜSİAD “Yargı bağımsızlığı olmayan ülkeye yabancı yatırım gelmez” çıkışıyla gündeme gelen TÜSİAD, geçtiğimiz ay perakende sektörüne yönelik düzenleme hakkında çekincelerini sıraladı. Perakende sektörünün 100 milyar dolarlık cirosu ve 700 bin çalışanıyla Türkiye’nin ilk dört sektörü arasında yer aldığına dikat çeken TÜSİAD, şu görüşleri savundu: “Taslakla getirilmesi planlanan hükümler, özel teşebbüs kurma ve işletme hakkına müdahale niteliğindedir. Taslakta perakendecilik sektörüne ilişkin yer alan birçok düzenleme, mevcut Medeni Kanun, Borçlar Kanunu, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ile düzenlenmiştir. Bu taslakta benzer hükümlere yer verilmesi çelişkiye yol açabilecektir. Taslakta yer alan ‘Stratejik Ticari Plan’ oluşturulmasına ilişkin düzenlemeler çevre ve imar mevzuatındaki sistemi zedeleyebilecektir.”
Taslaktaki indirimleri düzenleyen hükümlerin, kapsama giren tüm sektörlerde, enflasyonla mücadeleye olumsuz etki yapabileceğini de kaydeden TÜSİAD şu görüşleri dile getirdi: “ Çalışma saatlerine ilişkin getirilen düzenlemeler uygulamada yeknesaklığı bozarak, haksız rekabete neden olabilecek, ülkemiz için önemli olan istihdamı olumsuz etkileyebilecektir.”
Kayıt dışı ile mücadele
TÜSİAD, organize perakende sektörünün yaklaşık 700 bin kişilik büyüklüğüyle Türkiye’nin genç nüfus istihdamına katkı sağladığını da vurguladığı görüşünde organize perakende sektörünün kayıtdışı ekonomi ile mücadeledeki önemine de değindi. Perakende sektöründe her üç çalışan için tedarik zincirinin her aşamasında 1 kişilik istihdam yaratıldığını kaydeden TÜSİAD, şu tespitleri yaptı: “Organize perakende sektöründeki büyüme, imalatçıların ve üreticilerin yanı sıra lojistik, gıda, altyapı ve üstyapı başta olmak üzere diğer sektörlerin de istihdam yapısını olumlu etkilemektedir. Organize perakende sektörü doğası gereği tüm işlemlerin kayıt altına alınması kuralını benimsemektedir.”