Güncelleme Tarihi:
İNGİLTERE Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Stephen Green, Türkiye’nin hızlı büyümesi ve orta ölçekli şirketlere sunduğu fırsatlarla Avrupa’daki en cazip pazar olduğunu belirterek, “Buraya 30 tane İngiliz şirketiyle birlikte geldim. Bu seyahati aylardır planlıyoruz. İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri artırmayı amaçlıyoruz. Ancak bir diğer önemli amacımız, İngiltere iç pazarında büyüme güçlüğü çeken ve uluslararası pazarlarda deneyimi olmayan İngiliz şirketlerine Türkiye’deki fırsatları tanıtmak. Yurtıdışına açılma konusunda zorluk yaşayan Avrupalı şirketler için Türkiye, bulunmaz fırsatlar ülkesi. Sadece iç pazarıyla değil, Kafkasya, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgelerine giriş için de Türk şirketleri çok önemli stratejik ortaklar olabilirler” dedi.
AB üyesi olmaması kayıp
“Türkiye çok önemli bir ülke, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’yi içine almamasının özellikle önemli bir kayıp olduğunu düşünüyorum” diyen Lord Green, Hürriyet’e şu açıklamaları yaptı: “Türkiye Avrup Birliği (AB) üyesi olsaydı, birliğe yapacağı ekonomik katkı krizde daha da net bir şekilde görülürdü. İngiltere her zaman Türkiye’nin AB üyeliğinin sıkı bir destekçisi oldu. Dolayısıyla Türkiye büyümek isteyen, dünyaya açılmak isteyen ancak kendi iç pazarında artık bu şansı yakalayamayan, Avrupa şirketleri için çok önemli bir adres. Türkiye’nin katılımı AB için dönüşüm olacak. Birliğin ekonomisini, yenileyecek ve canlandıracak. Birlik için bir mihenk taşı olacak.”
10 bin şirket var
Türkiye ziyaretinde çok büyük şirketler yerine orta ölçekli şirketleri tercih ettiklerini belirten Lord Green, şöyle konuştu: “Heyetimizde çok büyük şirketler yok. Büyük çaplı uluslararası şirketlerin yatırım fırsatlarını değerlendirmeleri daha kolay. Ancak İngiltere’de 500 bin ile 5 milyon sterlin arasında 10 bin şirket var. Bunların bazıları İngiltere dışına hiç çıkmamışlar. Artık İngiltere pazarında büyümek geçmişe göre çok daha zor. Dolayısıyla yurtdışına açılmak zorundalar. Bu şirketlerin ilk akla gelen Çin’e gitmeleri macera olur. Londra’dan İstanbul’a gelmek 4 saatten az sürüyor. Türkiye’de iş yapış süreçleri, profesyonel yaşam İngiltere ile neredeyse aynı. Kültürel bir fark ya da şok yaratacak bir durum söz konusu değil. Dolayısıyla en kolay ve en cazip adres İstanbul ve Türkiye.”
Hiç bitmeyen fırsatlar
Yurtdışında kendi kanatlarıyla uçmak isteyen şirketler için en iyi yatırım ortamını sunmasıyla ünlü olmasa bile Türkiye’nin yine de akla gelen en mantıklı opsiyon olduğunu söyleyen Lord Green şöyle devam etti: “Burada bizimle beraber olan bir şirket var. Türkiye’de rüzgar enerjisinde yatırımları var. Sahibine ‘neden geliyorsun’ diye sordum, ‘Türkiye çok büyük fırsatlar sunuyor, yeni fırsatları her zaman değerlendirmek lazım’ dedi. Türkiye hiç bitmeyen fırsatlar sunuyor gibi. Heyetteki bir diğer şirketin sahibi ise, daha önce tatil için bile olsa Türkiye’ye hiç gelmemiş. Ona da neden geldiğini sordum. Çok iyi kalitede boya üreten Liverpool’lu bir aile şirketi. Bana, ‘Türkiye’yi çok sık duymaya başladım, gelip kendim keşfetmek istedim’ dedi. En etkin sonuçları almak için, seyahatin planlama aşamasında çok iyi bir şirket karması ve burada da çok iyi etkinlikler planlamayı amaçladık.”
‘Ticaret köprüsü’ bankolarıyla vizeyi kolaylaştıracak
İNGİLTERE’nin Türkiye’ye yönelik vize uygulaması konusunda önümüzdeki dönemde çeşitli kolaylaştırma uygulamalarına başlayacağını söyleyen Lord Stephen Green, şu bilgileri verdi: “1 Mayıs tarihinden itibaren ticari vize başvurusunda bulunanlar için yeni bir düzenleme getiriyoruz. ‘Business Bridge’ (Ticaret Köprüsü) uygulaması ile 1 Mayıs tarihinde baslayacak ve tüm Türkiye’de, ticari vize başvurusunda bulunanlara Vize Basvuru Merkezlerinde Business Bridge Bankoları açılacak. Böylelikle ticari vizeye başvuranların işleri daha hızlı halledilecek. Ayrıca başvuru yaparken gerekli olan belgeler tekrar düzenlenerek süreç daha kolaylaştırılacak.”
Finans merkezi için işbirliğine hazırız
İSTANBUL Finans Merkezi projesine de değinen Lord Stephen Green, “Dünyanın önde gelen finans merkezlerinden biri olan Londra ile İstanbul bu konuda bir işbirliği yapabilirler. Biz her türlü katkıya hazırız. Karşılıklı işbirliğinden ortaya çıkan sinerjiden her iki şehir de yararlanabilir. Her iki ülke şirketleri için finanstan, inşaata, perakendeden, her türlü imalat sanayinde işbirlikleri ortaklıklar yapmaları mümkün” diye konuştu.