Yatırım bankaları Türkiye’ye koşuyor

Güncelleme Tarihi:

Yatırım bankaları Türkiye’ye koşuyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2006 00:00

Yatırım bankacılığı ve kurumsal finansman devleri Türkiye’de ofis açma ve şirket satın alma yarışına girdi. CAIB/Unicredit Araştırma Direktörü Simon Quijano-Evans, "Türkiye’nin eski Comecon ülkelerinin aksine açık bir kapitalist geri plana sahip olması yabancı yatırımcıların işini kolaylaştırıyor" dedi.

AKBANK ve diğer Türk bankalarına gösterilen büyük ilgi, yabancı finans kuruluşlarının aklını "yatırım bankacılığı" ve "kurumsal finansman" da çeliyor. Batılı yatırım bankaları son dönemde Türkiye’de ofis açma ve şirket satın alma fırsatlarını daha fazla kovalamaya başladı. Dev şirketler Türkiye’deki iş gücünü artırmak için yeni ekipler kuruyor ve satın almalar gerçekleştiriyorlar. Uluslararası yatırım bankası Lehman Brothers, ay başında Türkiye’de ofis açma kararının ilk adımı olarak Uzay Kozak’ı Türkiye’den sorumlu Genel Müdür yaptı. Geçen ay Barclays Capital, Murat Talayhan’ı Türkiye’deki yatırım bankacılığının başına getirdi. Deutsche Bank, nisanda daha 1994’te kurulan Bender Securities’i satın aldı.

ORTAKLIK TRENDİ HIZLANDI: Morgan Stanley, şubat ayında AM Amstelland’ı satın alarak Türk gayrimenkul pazarına girdi. Hollandalı AM Amstelland, Türk alışveriş merkezi geliştirme şirketi MDC Turkmall’ın yüzde 40’ına sahip. Morgan Stanley ayrıca Finansbank’ın son satışında satıcı tarafında danışmanlığını yapmıştı. Temmuzda da Oyak Grubu, Oyak Bank için ortaklık dahil ’tüm alternatiflerin daha kurumsal ortamda’ değerlendirilmesi amacıyla yatırım bankası Morgan Stanley’e yetki vermişti. Merrill Lynch’in bir Türk yatırım şirketini satın alma sürecinin son aşamalarında olduğu iddia ediliyor. 11 Eylül saldırısında çalışanlarının büyük bölümünü kaybeden Cantor Fitzgerald’ın bile arayış içinde olduğu konuşuluyor.

KAPİTALİST GERİ PLAN: CAIB/Unicredit Group Araştırma Direktörü Simon Quijano-Evans, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, Türkiye’nin şu ana kadar AB’nin müzakere yaptığı en büyük aday olduğunu belirterek, bunun güçlü nüfus dinamikleriyle birleşince yatırımcılara çok çekici bir potansiyel müşteri pazarı sağladığını söyledi. Evans, Türkiye’nin AB’ye üye olan ya da olacak eski komünist ortak pazar ülkelerinin (Comecon) aksine açık bir kapitalist geri plana sahip olduğunu belirterek, "Türkiye’nin pazar yönelimli sistemi yabancı yatırımcıların diğer AB’ye girmesi muhtemel diğer ülkelere ulaşmada güçlü bir rekabet avantajı sağlıyor" dedi. Evans şöyle devam etti: "Yatırımcılar bir ülkeye yatırım kararı alırken, o ülkenin büyüme potansiyeline, yatırım potansiyelinin geri dönüşüne, stratejik pozisyonuna ve diğer olumlu pozitiflere bakarlar. Türkiye bu anlamda birçok önemli faktöre sahip" dedi. Bankalar yurtdışındaki kurumsal müşterilerini takip ediyorlar. Bu nedenle yabancı bankalar Türkiye’deki konumlarını güçlendirmek istiyorlar. Örneğin Orta ve Doğu Avrupa’da yabancı sahipli yerli banka varlıkları 1996’daki yüzde 20 seviyesinden 2005’te yüzde 70’e yükseldi" dedi.

Yatırım bankaları Türkiye’de neler yaptı

Lehman Brothers, Uzay Kozak’ı Türkiye’den sorumlu CEO atadı.

Barclays Capital, Murat Talayhan’ı yatırım bankacılığının başına getirdi.

Deutsche Bank, Bender Menkul Değerler’in kalan hisselerini de satın aldı.

Morgan Stanley, şubatta AM Amstelland’ı satın alarak Türk gayrimenkul pazarına girdi. Morgan Stanley ayrıca Finansbank’ın satışında satıcı danışmanlığını yapmıştı.

Merrill Lynch’in bir Türk yatırım şirketini satın alma sürecinin son aşamalarında olduğu iddia ediliyor.

ABD’li Cantor Fitzgerald’ın da arayış içinde olduğu konuşuluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!