Güncelleme Tarihi:
Bu soru ilk duyulduğunda kulağa çok saçma gelebilir. Ancak dijitalleşmeyle sağlık sektöründe yaşanan devrimin sonucunda, hem hastanelerin hem de hastaların tüm tedavi süreçleri değişecek. Öncelikle başlıkta sorduğumuz soruya cevap vererek başlayalım. Evet, dijitalleşmeye yataksız hastanele olur. Hatta bunun ilk örneği hayata geçirildi.
ABD’nin Missouri eyaletindeki Mercy Virtual Care Center, türünün ilk örneği. Çünkü 54 milyon dolara mal olan hastane dijitalleşmenin sağladığı avantajlarla tamamen yataksız olarak hayata geçirildi. Hastanenin en büyük özelliği ise gece gündüz hastalarına uzaktan sağlık hizmeti vermesini sağlayan çeşitli tele-tıp uygulamalarına ev sahipliği yapıyor olması. 330 çalışan, hastalar ile çift-yönlü, yüksek duyarlılıkta kameralar aracılığı ile iletişim kuruyor, onların hayati belirtilerini iPad’lerine takılabilen cihazlarla anlık olarak gözlemleyebiliyor.
Mercy’s Virtual Care Center yakın zamanda kronik hastalıkları olan 250 hastaya kendi evlerinde uzaktan bakım hizmeti sağlamayı hedefleyen yeni bir sanal program başlattı. Programa dahil edilmiş hastalardan biri olan 80 yaşındaki Leroy Strubberg, çeşitli kalp hastası ve en yakın hastaneye bir saat uzaklıkta yaşıyor. Mercy’s Virtual Care Center olmasa Strubberg’in ayda iki kez hastaneye giderek kontrolden geçmesi gerekecek. Ancak Strubberg, bu yeni nesil hastaneye haftada iki kez iPad ile bağlanıyor. Doktorlarla görüntülü görüşme yapıyor. Ayrıca doktorlar Strubberg’e verilen bir giyilebilir cihaz ile kalp atışlarını uzaktan takip ediyor. Anormal bir durum görüldüğünde ise hastane yetkilileri Strubberg’i gidip yerinde muayene ediyor. Böylelikle hem hasta hem de hastane, zaman ve para kaybından kurtulurken daha etkili bir tedavi yönetimi izlenebiliyor.