Yasin El Kadı’nın Al Baraka hesapları 2001’de donmuştu

Güncelleme Tarihi:

Yasin El Kadı’nın Al Baraka hesapları 2001’de donmuştu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2006 00:00

Al Baraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz, BM’nin "terörü finanse edenler" listesinde adı bulunan Yasin El Kadı’nın Al Baraka Türk’teki hesaplarını 2001’de dondurduklarını açıkladı. Büyükdeniz, "Liste 2001’de bize gelir gelmez, her türlü tedbiri aldık, listedeki tüm isimlerin hesaplarını dondurmuştuk" dedi.

BİRLEŞMİŞ Milletler’in, 11 Eylül 2001’den hemen sonra yayımladığı "terörü finanse edenler listesi"nde yer alan Yasin El Kadı ile Wael Juleidan’ın 1990’lı yılların ikinci yarısından 2000’li yılların başına kadar para transferlerini gerçekleştirdiği Al Baraka Türk’ün Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz, "Bizim, Yasin El Kadı ve diğer isimlerle, banka-müşteri ilişkisi dışında hiçbir ilişkimiz yoktu. Al Baraka Türk bir aysberg değildir" dedi. Büyükdeniz, "Transferlerin yapıldığı tarihte, terörü finanse edenler diye mal varlığı dondurulanlar diye bir listesi yoktu. Karapara mevzuatı yoktu, MASAK yoktu. Bu liste 2001’de bize gelir gelmez Al Baraka Türk her türlü tedbiri almış, bu isimlerin hesaplarını dondurmuştur" diye konuştu. Yasin El Kadı’nın rapora konu olan para transferleri sırasında, Al Baraka Türk’ün genel müdür yardımcılığı görevini yürüten Adnan Büyükdeniz’in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

ŞAHSEN TANIMAM

Yasin El Kadı’yı şahsen tanır mısınız?

- Şahsen tanımam, müşteri olarak biliyoruz. Al Baraka’yla çalışan binlerce müşteri var. Yasin El Kadı, bunlardan biriydi.

Şu anda Al Baraka Türk ile Yasin El Kadı’nın ilişkisi nedir?

- 2001 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla bütün hesapları dondurulmuştu (Ancak, Danıştay geçen hafta Yasin El Kadı’yı rahatlatan karar verdi). Dondurma esnasındaki meblağ da çok önemli bir tutar değil zaten. Rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Al Baraka, Bakanlar Kurulu talimatına kendi hesaplarında harfiyen uymuştur. Bu hem Yasin El Kadı, hem de Juleidan için geçerli.

TEFTİŞ YAPTIRDIM

Bakanlar Kurulu listesi geldiğinde El Kadı’nın Al Baraka Türk’te aktif, çalışır durumda bir hesabı var mıydı?


- Kendi kurulumuza teftiş yaptırdım. Yasaklılar listesinin geldiği tarihten itibaren, bu isimlerle ilgili hiçbir işlem yapılmamış. Gerekli tedbiri almışız. Bakanlar Kurulu kararının gereği yerine getirilmiş. Yani, o yasaklar geldikten sonra, isimlerin hiçbir talimatı yerine getirilmemiştir. Haberin gazetelerde yer alması hafta sonuna rastladı. Her yer kapalıydı. Buna rağmen 1994-95 yıllarındaki transferler için, hemen arkadaşlarımızı arşive gönderdik. Yasal saklama süresi 10 yıl olmasına rağmen tedbirli davranmış ve orijinalleri saklamışız.

ŞİRKETLER KURMUŞ BİRİ

Müfettiş raporuna göre Yasin El Kadı, ortağı olduğu şirketler ile Juleidan, Al Baraka Türk üzerinden, toplamı milyon dolarlara ulaşan transferler yapıyor. Bu transferlerin tümü, yasalara, kurallara uygun mu?

- Sözü edilen tarihlerde Yasin El Kadı Türkiye’de iş yapan, şirketler kurmuş bir insan. Bu kişinin Al Baraka Türk’te katılım ya da cari hesabı var. Hadise, El Kadı’nın, hesabına yasal yollardan ve banka aracılığıyla gelmiş bir parayı yine kendi yazılı talimatıyla istediği yere gönderilmesidir.

Bank of New York’tan ’en az hata’ ödülü aldık

Yasin El Kadı yazmak yerine Al Baraka Türk yazmak normal bir hata mıdır?

- Dış İlişkiler sözkonusu olunca, hemen hemen bütün bankalarda bu tür hatalar yapılır. Binlerce on binlerce işlem yapıyorsunuz. Bunların arasında birkaçı hatalı yazım olabiliyor. Gönderenin Yasin El Kadı olması gerekirken, amir olarak Al Baraka Türk görünmüş. Bu tür hatalar sektörde o kadar yaygındır ki, bu yıl The Bank of New York, en az hata yaptığı için Al Baraka Türk’e ödül verdi. Yani Al Baraka Türk kaynaklarından, Muvaffak Vakfı’na para gönderilmiştir denmesi, gerçek durumu yansıtmıyor.

Yanlışlıkla El Kadı yerine Al Baraka Türk olmuş

Müfettiş raporunda, transferlerin Al Baraka Türk’ün Dış İlişkiler Şubesi’nce yapıldığı, yani kurumun kendi hesapları kullanılarak yapıldığı bunun da yasaya aykırı olduğu belirtiliyor. Talimatları El Kadı verdiyse, bu transferlerde "amir" sıfatıyla neden Al Baraka Türk görünüyor?

- Burada bir raporlama ve yazım hatası var. Bu hata sonucunda gönderenin ismi Yasin El Kadı değil, Al Baraka Türk olarak bildirilmiş.

Yani yanlışlık mı yapılmış?

- Evet tamamen sehven yapılmış. Ama eğer dosyalar incelenseydi, bu paraların kaynağının Al Baraka Türk olmadığı rahatlıkla görülecekti. Dosyanın içeriğine girildiğinde bu anlaşılıyor. Bu durumu da biz BDDK’ya bildirdik.

BDDK’nın söyleyeceği son söz elbette olur

BDDK’nın Yasin El Kadı incelemesi nasıl gündeme geldi?

- BDDK’ya her türlü denetime hazır olduğumuz söyledik. Bunu hem istiyoruz hem de denetlenmekten memnuniyet duyuyoruz. Bir bankanın "gelin beni denetleyin, bundan memnun olurum" demesi, herhalde kendine olan güvenini gösterir.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın o dönem Al Baraka Türk’ün yönetim kurulu üyesi olması, bazı kuşkuların bugüne taşınmasında etkili olamaz mı?

- Biz bununla ilgili değiliz. Kurum olarak bilgi sahibi değiliz. Bizi ilgilendiren boyutlar, bu işlemlerin mahiyetiyle ilgilidir. Al Baraka Türk neden birtakım şemalar içine konuluyor anlayamıyoruz. Al Baraka Türk, her yıl BDDK, Maliye pek çok kurumca denetlenen, her türlü raporlamasını yapmış bir kurum. Ancak BDDK’nın söyleyeceği söz herhalde son söz olacaktır.

BDDK’nın denetiminden sonra sonuçlar açıklanır mı?

- Denetim sürüyor. Belgeleri teslim ettik. Neye karar vereceklerini bilmiyoruz. Gerçeğin ortaya çıkması gereken yapılmalı.

Onlar özel şifre değil bankacılık kısaltması

Raporda, söz konusu para transferlerinde bazı kodlar kullanıldığı ve bu konuda açıklama istenmesine rağmen yanıt vermediğiniz tespiti var...

- Bundan gerçekten üzüntü duyuyorum. Çünkü özel şifre diye sözü edilenler, bankacılık kısaltmalarıdır. NY, NÇ, ÇÇ VÇ. NY nakit yatan, NÇ nakit çekilen, ÇÇ çekle çekilen demektir.

Peki bu yanıtı resmen verdiniz mi?

- Evet. Bize gelen iki yazı var. Biri 5 Kasım 2003 tarihli ve kısaltmaların ne ifade ettiği soruluyor. Bu yazıya 28 Kasım’da yanıt vermişiz. Maliye Bakanlığı’nın teslim alındığına dair 31 Aralık 2003 tarihli imza ve kaşe var. Bu belgeyi BDDK’ya da verdik. Diğer yazı ise bundan önce. 16 Mayıs 2002 tarihli yazıya, 24 Mayıs 2002’de yanıt vermişiz. 1997-2001 arasındaki işlemlerle ilgili. "İlgili kayıtlı yazınızda bilgi istenen gerçek ve tüzel kişilerle ilgili olarak Kurumumuz kayıtlarının tetkiki sonucunda istenen kayıtlara, Merkez Kadıköy Bakırköy ve Ümraniye, Fatih şubelerinde rastlanmış olup ilgili dökümanlar ekte gönderilmiştir" diyoruz. Devletin yetkili bir kurumunun, bir bankadan ya da kurumdan resmen istediği bir bilgiyi belgeyi o kurumların vermeme lüksü olabilir mi? Verilmiyorsa bunun yasal yaptırımları vardır. Ayrıca rapora da yanıtımızın ulaşmadığını düşünmüyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!