YASED: İsrail krizinin etkilerini ölçmek için erken

Güncelleme Tarihi:

YASED: İsrail krizinin etkilerini ölçmek için erken
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2010 00:00

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Piraye Antika, İsrail ile başlayan gerginliğin Türkiye’ye uluslararası sermaye girişini nasıl etkileyeceği konusunda konuşmak için erken olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Antika, “Böylesi bir krizin etkileri konusunda konuşmak için henüz erken. Gelen yatırımcılar uzun vadeli düşünerek geliyorlar. Bu gündemden çok öngörülebilirlik daha önemli” dedi. Türkiye’ye daha önce hiç gelmemiş yatırımcılar için siyasi risklerin önemli bir unsur olduğunu belirten Antika “Türkiye oldukça hareketli bir coğrafyada yer alıyor. Gündemi her zaman yoğun. Uluslararası yatırımcılar da buna alışkın” diye konuştu. Önümüzdeki dönemde başkaca siyasi risklerin debulunduğunu vurgulayan Piraye Antika şöyle konuştu: “Referandum ve 2011’deki seçimlerinin de sermaye girişinde çok etkili olacağını sanmıyorum. Ancak seçim döneminde ekonominin ikinci, üçüncü plana atılması riski he zaman endişe vericidir. Bir de hukuki güvence önemli. Uluslararası yatırımcı en çok öngörülebilirlik ister. Ekonomik ve politik istikrar gördüğü yere de gelir. Bir de, enerji, işgücü maliyetleri, gayrimenkul maliyetleri konusunda Türkiye dezavantajlı, bu alanları geliştirmek lazım.”
Ciddi rekabet var
Türkiye’nin global krizin neden olduğu daralan sermaye ortamında çok daha rekabetçi bir konuma gelmesi gerektiğini belirteh YASED Başkanı Piraye Antika, “Uluslararası sermaye çekmede dünyada çok ciddi bir rekabet var. Türkiye bundan daha fazla pay almak için ev ödevlerini iyi yapmalı. Bu bir güzellik yarışması” dedi. Antika şöyle konuştu: “Son olarak İsrail ile yaşanan gerginliği hariç tutarak söylüyorum, Türkiye’nin mevcut ekonomik ortamda bazı avantajları var. Ama bunları yatırıma dönüştürmek
için uzun vadeli düşünülmüş ciddi adımların bugünden atılması gerekiyor. Aksi takdirde uluslararası sermayeyi istediği kadar çekemeyecek.”
Türkiye’ye uluslararası sermaye girişinde 2010’un ilk çeyreğinde global krizin en yoğun hissedildiği 2009’un aynı dönemine göre yüzde 40’lık bir düşüş olduğuna dikkat çeken Antika, “Geçen yıl ilk çeyrekte 2.4 milyar dolar civarında bir uluslararası sermaye girişi yaşanırken, bu yıl aynı dönemde 1.5 milyar civarında sermaye girişi olduG dedi. YASED Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Yardım ise, bu yılın tamamında Türkiye’ye gelmesi beklenen uluslararası sermayenin 5-6 milyar dolar civarında olduğunu belirterek, “Özellikle elektrik dağıtım ihaleleri krtik bir konu, eğer burada uluslararası oyuncularda pay alırsa rakam 10 milyar dolara çıkabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Eksen kaymasından Türkiye pay almalı

Haberin Devamı

DÜNYA ekonomisinde batıdan doğuya doğru yada gelişmiş ekonomilerden gelişmekte olan ekonomilere doğru bir kayış olduğunu hatırlatan Piraye Antika şunları söyledi: “Bir ülkenin bu eksen değişikliği sırasında ortaya çıkacak sermaye akışından daha fazla pay alabilmesi için yatırımcıya bazı avantajlar sunması gerekiyor. Biz YASED olarak bunları 4 başlık altında topladık, dikkati ekonomik gündeme çekmek istedik. Türkiye’de bu avantajlar var, ancak önemli olan bunların nasıl yönetildiği.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!