Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2006 00:00
Yaşar Holding Yönetim Kurul Başkanı Feyhan Kalpaklıoğlu, "Geçtiğimiz günlerde 200 milyon Euro’luk 5 yıl vadeli yurt dışı tahvil satışı gerçekleştirdik. Bunun 120 milyon Euro’suyla kısa vadeli borçlarımızı kapattık. Kalan 80 milyon Euro’ya ek yeni dış kaynak bulup, TMSF’ye Yaşarbank’tan doğan 210 milyon dolarlık borcumuzu kapatmayı düşünüyoruz" dedi.
KISA süre önce yurt dışında 200 milyon
Euro’luk şirket tahvili ihraç eden Yaşar Holding, 80 milyon Euro’sunu buradan, kalan bölümünü de yeni dış finansmanla olmak üzere Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) Yaşarbank’tan doğan 210 milyon dolarlık borcunu kapatmayı planlıyor. Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Kalpaklıoğlu, "Yurt dışına tahvil ihracıyla sağladığımız 5 yıl vadeli 200 milyon Euro’nun 120 milyon Euro’suyla bankalara olan kısa vadeli borçlarımızı kapattık. Şimdi planımız TMSF’ye faiziyle birlikte 210 milyon
dolar olan borcumuzu da kapatmak. Bunun için yeni ek dış finansman için çalışıyoruz" dedi.
BİTİRMEK İSTİYORDUK:
TMSF’ye Yaşarbank’tan doğan borçları için yaptıkları anlaşmanın libor artı yüzde 4.5’la
döviz bazında o dönemki en yüksek faiz olduğunu hatırlatan Feyhan Kalpaklıoğlu, şunları söyledi: "Henüz TMSF’ye, ’Biz borcumuzu kapatacağız’ demiş değiliz. TMSF’ye ödemeyi düşündüğümüz paranın 80 milyon Euro’luk bölümü hazır. Kalan bölümü için yeni ek dış finansman için arkadaşlarımız çalışmalar yapıyor. O kaynağı da sağlayınca TMSF’ye gidip, ’Biz borcumuzu kapatmak istiyoruz’ diyeceğiz. TMSF’ye halen faiz dahil 210 milyon dolar borcumuz var. Bu borcumuzu da kapatıp, rahatlamak istiyoruz. Çünkü, TMSF’ye borçlu kalmanın önümüze çıkardığı bazı engeller var. Çok büyük sorun olmasa da bizi rahatsız ediyor. Bu yüzden TMSF’yle hesabımızı bitirmeyi planlıyoruz."
HORTUM MADDESİ DEĞİLDİ:
Feyhan Kalpaklıoğlu, Yaşarbank’la ilgili olarak TMSF’ye olan borçlarının dışında hiçbir hukuki sorunlarının olmadığını hatırlattı. Nitekim 1999 yılı sonunda el konulan bankalar arasında yer alan Yaşarbank’a Bankalar Kanunu’nun sadece 14’üncü maddesinin 3’üncü fıkrası uygulandı. Daha sonra sayıları 20’yi aşan el konulan bankaların çoğuna "hortum maddesi" diye bilinen ve kaynakların banka sahibi veya şirketleri lehine kullanılmasını içeren 14’üncü maddenin 4’üncü fıkrası uygulanmıştı. Söz konusu bankaların eski sahip ve yöneticileri bu yüzden uzun süredir yargılanıyor. Bunlardan bir bölümü de hapse girdi.
DÜNYADA HALKA AÇILDIK:
Feyhan Kalpaklıoğlu, 200 milyon Euro’luk tahvil ihracıyla Yaşar Holding’in bir anlamda dünyada halka açılmış olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: "Şu anda İngiltere Borsası’nda işlem gören tahvilimiz var. Bu çok önemli bir durum. Yaşar Holding olarak gerçekleştirdiğimiz tahvil ihracında Türkiye ekonomisinin son dört yılda gerçekleştirdiği büyüme ve atılım önemli rol oynadı. Zaten Türk ekonomisindeki bu düzelme Yaşar Holding olarak bize yurtdışına tahvil ihraç etme gücü verdi. Başta gıda grubumuz Pınar olmak üzere, şirketlerimizin başarılı performansı, tahvil ihracımız sırasında yabancı yatırımcıları çok rahat ikna etmemizi sağladı."
Tüketicinin yüzü gülmezse bizim de yüzümüz gülmezYAŞAR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Kalpaklıoğlu, gerek Pınar Grubu’yla, gerekse boya grubuyla birebir tüketiciye dönük çalıştıklarını hatırlatarak, şunları söyledi: "Bizim işlerimizin iyi gitmesi, tüketicilerin yüzünün gülmesine bağlı. Eğer piyasa iyiyse, insanlar harcama yapacak gücü buluyorsa, o zaman bizim üretimimiz de artıyor, satışlarımız da iyi gidiyor."
Köftelerimiz her yıl yüzde 30 büyüyor
YAŞAR Holding Yönetim Kurul Başkanvekili İdil Yiğitbaşı, Türkiye’nin değişik yörelerinin adını taşıyan 20 civarında, yarı pişmiş veya dondurulmuş köfte pazarladıklarını belirterek, "Köfte işimiz yılda yüzde 30 civarında büyüyor. Köftede hem çeşit, hem de pazara dönük atılımlarımız sürecek" dedi.
Sınırların ötesinde sorumluluk almış olduk
YAŞAR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Kalpaklıoğlu, 200 milyon Euro’luk tahvil ihracını gerçekleştirdikleri sırasında hem dünyada, hem Türkiye’de piyasaların dalgalanma yaşadığını hatırlatarak, şunları söyledi: "Bunların üstüne bir de İsrail-Lübnan Savaşı eklendi. Ancak, tüm bunlara rağmen hem Türkiye’ye hem de Yaşar Holding’e güvenen yabancı yatırımcılar, bize 5 yıl süreyle 200 milyon Euro yatırma kararından vazgeçmedi. Tahvil ihracımız nedeniyle çıktığımız tanıtım turlarında yabancı yatırım fonlarının yöneticilerinden epey zor sorular geldi. Hepsine gerekli yanıtlar verildi. Şimdi Yaşar Holding olarak sınırların ötesinde bir sorumluluk almış olduk."
Iğdır TİGEM’de planımız sığır ırkı geliştirmek
YAŞAR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Kalpaklıoğlu, Sancak Grubu’yla birlikte teklif vermeyi planladıkları Iğdır Kazım Karabekir Tarım İşletmesi’ni (TİGEM) kiralama konusundaki bir soruyu şöyle yanıtladı: "Henüz resmen teklif vermiş değiliz. Araştırmalarımızı yapıyoruz. Biz de gittik, ekiplerimiz de orada çalışmalarını yaptılar. Bizim Iğdır’da amacımız sığır ırkı da geliştirmek. Çünkü, Türkiye’nin geleceğinin önemli sektörlerinden biri de tarım ve hayvancılık. Iğdır TİGEM’e konsorsiyum olarak kiralama teklifimizi vereceği."