Güncelleme Tarihi:
‘15 günde yetişir mi?’’ tartışmasına çözüm YPK'da bulundu.
Devlet Bakanı Kemal Derviş'in ABD'den verdiği ‘‘15 Nisan'a kadar 15 yasa çıkmalı’’ mesajıyla başlayan, Başbakan Bülent Ecevit'in ‘‘yetişmez’’ sözleriyle alevlenen tartışma, dünkü YPK toplantısında noktalandı. Hükümet, bir-iki yasa hariç, ekonomiyle ilgili düzenlemeleri ‘‘tek yasa’’ şeklinde çıkarmaya karar verdi. ‘‘Toptan tasarı’’ Salı'ya Meclis'e gidecek.
Mesut Yılmaz
Ekonomiyle ilgili düzenlemeleri tek yasada toplayalım. Süratle Meclis'ten geçirelim.
Kemal Derviş
Benim böyle bir deneyimim yok. Gerçekleşirse iç ve dış piyasaya müthiş mesaj olur.
Ekonomik krizden çıkmak için Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in, ‘‘15 günde 15 yasa’’ önerisi üzerine başlayan, ‘‘Bu kadar sürede bu kadar yasa çıkmaz’’ tartışması, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın bulduğu formül ile son buldu. Yılmaz'ın dün toplanan YPK'daki önerisi ile Ek Bütçe ve birkaç müstakil yasa dışında kalan kanun değişiklikleri tek bir yasa içinde toplanması kabul edildi. Derviş, bu öneriyi, ‘‘Müthiş’’ sözüyle destekledi.
Hükümet Yılmaz'ın önerisini benimseyerek, öncelikli yasaların ‘Temel Yasa’ hükmünde tek yasa olarak, Pazartesi Bakanlar Kurulu'na sunulması, Salı da TBMM'de görüşülmeye başlanmasını kararlaştırdı. Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü, tek yasa altında toplanacak tasarılarla ilgili olarak hafta sonu çalışma yapacak.
Bu karara karşın, YPK toplantısı bitiminde yapılan resmi açıklamada, ‘‘Öncelikli yasa tasarılarının, engeç önümüzdeki hafta sonuna kadar Başbakanlığa intikal ettirilmesine karar verildi’’ denilmesi dikkati çekti.
En son 2001 yılı bütçesi için geçen yıl Ekim ayında biraraya gelen Yüksek Planlama Kurulu (YPK), beş aylık bir aradan sonra dün ekonomik krizin aşılmasına dönük çözüm arayışları için toplandı. Başbakan Ecevit başkanlığında, dokuz bakan ve 50 bürokratın katılımıyla 3.5 saat süren toplantıda, Ecevit kısa bir açış konuşması yaptı. Ecevit, yurtdışındaki temasları hakkında bilgi vermesini istemesi üzerine Derviş, dış kaynak arayışına ilişkin temaslarının çok olumlu havada geçtiğini söyledi. Uluslararası mali kesimlerin, programın bütününü görmek arzusunda olduklarını vurgulayan Derviş, şu değerlendirmeyi yaptı:
‘‘Hükümetler Türkiye'ye sağlanacak destek konusunda küçük bir tereddüt geçiriyorlar. Bu desteğin ne kadarını IMF'nin karşılayacağını önemsiyor ve bilmek istiyorlar. O nedenle yasaların süratle ele alınması, hem yurtiçi hem de yurtdışında hükümetin kararlılığını gösterecektir.’’
ORTAK HAZIRLANSIN
Yılmaz, Ek Bütçe tasarısı ve ‘tek başına’’ çıkarılması gereken birkaç yasa dışında, mevcut yasalarda değişiklik gerektiren tasarıların, temel bir kanunla toplu olarak çıkarılabileceğini söyledi. TBMM İçtüzüğünün buna olanak verdiğini vurgulayan Yılmaz, ‘‘Bu değişikliklerin tek bir yasada toplanması, bize sürat kazandırır’’ dedi. Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, Yılmaz'ın önerisini destekleyip, Gümrük Yasası'nın da yakın zamanda böyle çıktığını anımsattı.
Bunun üzerine Derviş, ‘‘Benim böyle bir deneyimim yok, ama fevkalade güzel bir öneri. Bu olursa, iç ve dış piyasalara müthiş bir mesaj olur’’ dedi. Yılmaz ise formülünü açarak, ‘‘Ancak böyle bir yasanın kimin tarafından hazırlanarak Hükümete sevkedileceği problem olabilir. Çözüm için Hazine ile birkaç bakanlığın birlikte çalışması gerekebilir’’ dedi.
MEVDUAT VERGİSİ RAFTA
Toplantının bürokratların katılmadığı ikinci bölümünün ağırlıklı konusunu ise iç kaynağın nerelerden sağlanacağı oluşturdu. Devlet Bakanı Derviş'in yurtdışına gitmeden önce önerdiği mevduata vergi getirilmesi teklifi diğer bakanlar tarafından kabul görmedi. Ecevit'in de olumsuz görüş bildirdiği bu öneri, bakanlar tarafından şu görüşlerle reddedildi: ‘‘Şu sırada bankalardan paranın kaçma eğilimi varken böyle bir düzenleme kaçışı hızlandırır. Oysa, biz yurtdışınrdaki vatandaşların tasarruflarını ülkeye akıtacak bir yöntem bulmalıyız. Bunun için, Özal döneminde yapıldığı gibi, doğrudan dövize endeksli tahvil, hazine bonosu ve Gelir Ortaklığı senetlerine yönelmeliyiz. Aracıyı kaldırıp Hazine'nin doğrudan köprü senetlerine yönelerek porgamı buna göre yapmalıyız.’’
Programın sloganı: Türkiye olmazsa zenginliğim neye yarar
Yüksek Planlama Kurulu toplantısında çerçevesi daha net belirlenen ekonomik program ve buna bağlı çıkması gereken yasaları halka anlatmak için koalisyon ortakları harekete geçecek. Koalisyon ortağı üç parti lideri, parti yöneticileri ve milletvekilleri, gelecek haftadan itibaren, ekonomik krizin içinden çıkılması için alınacak önlemler paketini aktarmak için televizyon programları başta olmak üzere, kamuoyunu bilgilendirme atağına geçecek. YPK'da bakanların katıldığı bölümde de benimsenen atakta, merhum işadamı Vehbi Koç'un, ‘‘Türkiye olmazsa zenginliğim ne işe yarar’’ sözünden yola çıkılacak ve ‘‘Türkiye olmazsa paran ne işe yarar’’ sloganı kullanılacak.