Güncelleme Tarihi:
İcra Müdürlüğünün, LG ile ilgili olarak gümrük ve bankalara icra emri gönderirken, Güney Koreli şirketin kasasındaki bazı hisselere de el konulduğu öğrenildi.
TÜKETİCİ elektroniğinde faaliyet gösteren Digicom’un, Güney Kore elektronik devi LG’den kazandığı rekor tazminatta ödeme için yasal sürenin dolduğu ve hacizlerin başladığı öğrenildi. LG firması 1 haftalık yasal süre içinde borcunu ödemeyip teminat mektubu da sunmayınca icra müdürlüğü tüm gümrük müdürlükleri ve bankalara icra emri gönderdi, tespit edilen mal varlığı ve hisse senetlerine el konulmaya başlandı. İlk etapta şirketin Türk iştiraklerinden birinde yapılan 5 saatlik haciz işlemi ve aramalarda bir kasa açılarak içinde 14.4 milyon liralık hisse senedine el konuldu. LG’nin büyük haciz tehdidi nedeniyle Türkiye’deki ticari faaliyetini durdurabileceği öne sürülüyor.
Teminat vermedi
Digicom, 4 yıl önce distribitörlük sözleşmesini haksız ve tek taraflı olarak feshettiği gerekçesiyle LG’yi dava etmiş, İstanbul 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 12 Nisan 2012 tarihinde LG Electronics Inc.’in, Digicom Elektronik ve Pazarlama A.Ş.’ye 170 milyon 842 bin 999 lira tazminat ödemesine hükmetmişti. Rakamın, 4 yıllık faiziyle birlikte 300 milyon lirayı aşarak kazanılan en yüksek tazminatlardan biri olarak adliye tarihine geçtiği belirtiliyor. Temyiz süreci icra takibini engellemediği için icra işlemleri hemen başlamıştı. Digicom’un avukatları teminat mektubu yasal süre içinde sunulmadığı için yasal olarak icranın geri bırakılmasını talep edemeyeceğini bildirdiler.
Mal beyanında bulundu
Digicom’un avukatlarının İstanbul 4. İcra Müdürlüğü aracılığıyla LG aleyhine başlattıkları takip süreci ve haciz işlemleri şöyle gelişti: “İstanbul 4. İcra Müdürlüğü’nce düzenlenen icra emri 16 Mayıs 2012 tarihinde borçlu LG vekiline tebliğ edildi. Borçlu LG, icra emrinin tebliğinden itibaren 7 günlük yasal sürede ödemede bulunmadı, borca karşılık bir teminat mektubunu da icra dosyasına sunmadı, takip kesinleşti. İcra dosyasına mal beyanında bulunan borçlu, LG Electronics Tic. A.Ş. ve Arçelik-LG Klima Sanayi ve Ticaret A.Ş.’deki hisselerini gösterdi.”
Gümrük ve serbest bölgede bulunuyor
DIGICOM avukatları 28 Mayıs 2012 tarihinde haciz işlemlerini başlattı. İlk gün, İzmit, Derince, Dilovası, Gebze, Haydarpaşa, Erenköy, Sabiha Gökçen Havalimanı, Pendik, Atatürk Havalimanı, Kargo, Halkalı, Trakya Serbest Bölge, Yeşilköy, Atatürk Havalimanı Serbest Bölge, Zeytinburnu, Ambarlı, İstanbul Gümrük Başmüdürlüğü ve T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne, borçlunun hak ve alacaklarının ve menkul mallarının haczi için haciz ihbarnamesi yazıldı. LG’nin hak ve alacakları ve menkul mallarının haczi için Bosch Termoteknik Isıtma ve Klima Tic. A.Ş., Arçelik-LG Klima Sanayi ve Tic. A.Ş.’ye haciz ihbarnameleri gönderildi. Digicom avukatları 29 Mayıs günü İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, Erenköy Gümrük Müdürlüğü, Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, Derince Gümrük Müdürlüğü, Dilovası Gümrük Müdürlüğü ve Gebze Gümrük Müdürlüğü’ne, elden takipli olarak borçlu şirketin gelmiş ve gelecek tüm menkul malları için haciz işleminin online olarak uygulanmasını istediler, haciz tezkereleri sundular.
5 saatlik haciz işlemi
AVUKATLAR, Arçelik–LG Klima San. ve Tic. A.Ş’deki LG’ye ait hisse senetlerinin fiilen haczedilerek muhafaza altına alınması, pay defterine haciz şerhinin işlenmesi, hisse senetlerinin icra kasasına alınması; borçlu şirkete ait menkul mallara haciz konularak muhafaza altına alınması, talep halinde çelik kasaların açılması için Gebze Nöbetçi İcra Müdürlüğü’ne haciz talimatı aldırdılar. Gebze 2. İcra Müdürlüğü’nden Arçelik–LG Klima San. ve Tic. A.Ş.’ne ve LG’nin hisselerine haczin uygulanması için gidildi, pay defteri talebe rağmen sunulmayınca, şirket hisse senedi ve pay defterinin bulunması için yaklaşık 3 saat arama yapıldı, haciz yaklaşık 5 saat sürdü. Evrak arama sonucunda şirket kasasında LG Electronics Inc.’e ait 14 milyon 400 bin liralık hisse senedi bulundu ve icra kasasında muhafaza altına alındı. Alacağın kısmen tahsili için bu hisse senetleri satışa çıkarılacak.
Türkiye’deki ticari faaliyetlerini durdurabilir
DIGICOM avukatları LG’nin borcunu ödemediği ve borcunu karşılayacak miktarda teminat mektubu da sunmadığı için temyiz aşamasında Yargıtay’dan icranın geri bırakılmasını isteyemeyeceğini, haciz işlemlerinin süreceğini açıkladılar. Avukatlar, bankalara ve gümrük müdürlüklerine gönderilen icra yazılarından sonra, LG’nin haciz tehdidi nedeniyle Türkiye’ye para ve mal transferi yapılması veya Türkiye’den LG’ye para ve mal transferi yapılması halinde, bu para veya malın, Digicom’un alacağına mahsuben haczedileceği, malların satılacağı, haciz işlemlerinden kaçması halinde ise LG’nin Türkiye’deki tüm ticari faaliyetini durdurmak zorunda kalacağı iddiasında bulundular.