Yasa dışı sigaranın maliyeti 1 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Yasa dışı sigaranın maliyeti 1 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2009 10:58

BAT Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Tuna Turagay, yasa dışı sigaranın Türkiye ekonomisine yıllık 1 milyar dolarlık maliyeti olduğunu belirtti.

BAT Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Tuna Turagay, yasal bir sektör olduklarını, devlete önemli kaynak yarattıklarını ancak sektörün önündeki belirsizliklerin, şirketleri zor durumda bıraktığını kaydetti.

Türkiye'de pazarın toplam cirosunun 19 milyar lira olduğunu, bunun 13,7 milyar lirasının ÖTV ve KDV'ye gittiğini bildiren Turagay, Türkiye'de 650 bin kurumun ödediği ÖTV ve KDV toplamının ise 16 milyar lira olduğunu söyledi.
Turagay, vergisi ödenmemiş sigaranın tüketiciler açısından avantaj gibi göründüğü, ancak bunun sağlık boyutunun yanı sıra Türkiye ekonomisine yılda yaklaşık 1 milyar dolar maliyeti bulunduğunu, bunun 750 milyon dolarının vergi geliri kaybı açısından devlete maliyeti olduğunu bildirdi.

Ekonomik krizin sektörü çok fazla etkilemediğini dile getiren Turagay, işsizlik oranın artmasıyla birlikte düşük fiyatlı ürünlere yönelme olduğunu anlattı. Geçen yıl tüketimde azalma görmediklerini, bu yıl ise şimdiye kadar yüzde 1,5'lik bir gerileme söz konusu olduğunu belirten Turagay, kapalı yerlerde sigara yasağının lokantalar, kahvehaneler, kafeteryalar, barlar ve benzeri yerleri de kapsamaya başlamasıyla birlikte özellikle kış aylarında yüzde 4-5'lik gerileme beklediklerini bildirdi.

Turagay, BAT Türkiye'nin pazar payının yüzde 31 civarında olduğunu, Türkiye'nin 5,5 milyar paket sigara ile dünyanın 8. büyük pazarı konumunda bulunduğunu söyledi.

BAT Türkiye'nin Tekel'i satın almasının ardından ihracatının arttığını dile getiren Turagay, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine sigara sattıklarını kaydetti.

Turagay, “BAT'nin 100 yılı aşkın tecrübesini, Tekel'in 140 yıllık geçmişi ile harmanlayarak Tekel markasını hak ettiği konuma ulaştıracağız. BAT olarak Türkiye'nin geleceğine güveniyor, Türkiye'nin en büyük doğrudan yabancı yatırımcılarından biri olarak yatırımlarımızı uzun vadeli olarak planlıyoruz” dedi.

KAÇAK SİGARA İLLEGAL FAALİYETLER İÇİN KAYNAK

British American Tobacco (BAT) Türkiye Resmi İlişkiler Müdürü Selim Akbaş ise sigara sahteciliğinin dünya genelinde endüstriye 5 milyar dolar, kamuya ise 23 milyar dolar zarar verdiğini bildirdi.

Akbaş, BAT'ın sosyal sorumlulukları çerçevesinde yasa dışı ticaret ve sahteciliği önlemek üzere kamu ile işbirliği içinde çeşitli çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi.

Türkiye'nin çeşitli illerinde marka sahteciliği ile mücadelede kamu özel sektör işbirliği konulu seminerler gerçekleştirdiklerini belirten Akbaş, BAT Türkiye olarak topluma karşı sorumluluklarının bilincinde olduklarını ifade etti.

Yasa dışı ticaret ve marka sahteciliğinin Türkiye ekonomisine verdiği zararlara dikkati çeken Akbaş, kayıt dışı ekonominin, Türkiye'nin kalkınmasına ciddi zararlar verdiğini anlattı.

Bunun, devlet açısından büyük gelir kaybına yol açtığını ifade eden Akbaş, illegal faaliyetler için ise finans kaynağı oluşturduğuna işaret etti.

BÖCEK YUMURTASI

Kayıt dışının, yasal üretim, dağıtım, pazarlama ve satış alanlarda iş imkanlarının azalmasına neden olduğunu anlatan Akbaş, “Tüketici açısından güvensiz ürünler, ciddi sağlık tehlikesi getiriyor. Yapılan laboratuvar testlerine göre uygun şartlarda üretilmeyen sigaraların içinde böcek yumurtası gibi pek çok tehlikeli madde tespit edildi” dedi.

Akbaş, kaçakçılığın Türkiye'nin bazı bölgelerinde alışkanlık halini aldığını, özellikle doğu ve güney doğu sınırlarından katırlarla yasa dışı yollarla girişler olduğunu anlattı.

Dünyada tüketilen sigaranın yaklaşık yüzde 6'sının yasa dışı olduğunu bildiren Akbaş, şöyle devam etti
“Sigara sahteciliği dünya genelinde endüstriye 5 milyar dolar, kamuya 23 milyar dolar zarar vermektedir. Yasa dışı sigara ticaretinin nedenleri, coğrafi konum ve kontrolü zor sınırlar, denetim eksikliği, serbest bölgenin yetersiz kontrolü, kültürel tutum ve alışkanlıklar ve cezai yaptırımların yetersizliğidir. Yasa dışı sigara ticaretinde tüketici vergisi ödenmiş pahalı sigara yerine vergisi ödenmemiş ucuz sigarayı tercih ediyor. Kayıt dışı ekonomi, Türkiye'nin kalkınmasına ciddi zararlar veriyor.”

BAT

Halka açık en büyük ikinci global tütün şirketi olan BAT, yaklaşık yüzde 17'lik pazar payına sahip.
Faaliyette bulunduğu ülkelerde yaklaşık 54 bin kişiye istihdam sağlayan BAT, 300'ün üzerinde markayı tüketicilere sunarken, ürünlerinde 60 yıldır Türk tütünü tercih eden şirket, satın aldığı şark tütünün yüzde 50'sini Türkiye'den temin ediyor.

Türkiye'deki faaliyetlerine Ekim 2002'de başlayan BAT, bu tarihten itibaren pazar payını artırarak Türk tütün endüstrisinin önde gelen uluslararası şirketleri arasına girdi.

Geçen yıl Tekel Sigara işletmesinin özelleştirme ihalesine katılan BAT, en yüksek teklifle ihaleyi kazanırken, yaklaşık yüzde 34'lük pazar payına ulaşarak Türkiye'nin en büyük 2. hızlı tüketim şirketi konumuna sahip oldu.

2000'den fazla çalışana iş imkanı sağlayan şirketin, toplam Türkiye yatırımları 2 milyar doları aşmış bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!