Yasa çıkarsa sadece 902 bankazede kalacak

Güncelleme Tarihi:

Yasa çıkarsa sadece 902 bankazede kalacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

TYT Bank, Marmarabank ve İmpexbank'ta parası batanlara 1994 yılı değerleriyle 1 milyar liraya kadar ödeme yapılmasını öngören tasarı maddesi, bankazede sayısını 902'ye indirecek. Çünkü, bu bankalarda 1 milyar liradan fazla parası olanların sayısı 902'yi buluyor.

Kapatılan Impexbank, TYT Bank ve Marmara Bank'ın mudilerine kısmi ödeme yapılmasına ilişkin çözüm sonrasında, sadece 902 sorunlu mudi kalacağı belirtildi.

Kapatılan bankaların mudilerine 1'er milyar liralık mevduat anaparalarının, döviz kurları dikkate alınarak ödenmesine ilişkin kanunun kabul edilmesi halinde, 13 bin 428 mudinin sorunu kısmen çözülmüş olacak. Bu kişiler, anaparalarının tamamını kurtarmış olacak.

Ödemelerden sonra, anaparaları 1 milyar liranın üzerinde olan sadece 902 sorunlu mudi kalacağı belirtiliyor.

SİYASİ KARAR

Konuyla ilgili bilgi veren bir yetkili, şunları söyledi:

‘‘Söz konusu bankalar kapatıldıktan bir süre sonra, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun kapsamı genişletildi. Tasarruf mevduatının tamamı fon güvencesine altına alındı. O gün mağdur olan mudilere, o günkü mevzuat çerçevesinde sadece fon kapsamında ödeme yapılabildi. Bu mudilerin mağduriyetinin giderilmesi için siyasi karar gerekiyordu. Bu karar da verildi. Bu karar kapsamında 13 bin 428 mudiye ödenecek toplam 27 trilyon lira, fon için önemli bir yük getirmiyor. Ama bankazedelerin yüzde 98.2'sinin sorunu çözülmüş olacak. O günkü anaparalarının yaklaşık 9-10 katını alacaklar. Bu çözüm ile sadece 902 kişi, anaparasının tamamını alamamış olacak. Bu çözümün, küçük mudilerin korunması açısından önemli bir başarı olduğunu kabul etmek lazım.’’

BİZİM SUÇUMUZ NE?

TYT Bank, Marmarabank ve İmpexbank'ta 1994 yılı değerleriyle 1 milyar liranın üzerinde parası olan hesap sahipleri ise, Bankalar Kanunu Tasarısı'na eklenen maddeye tepki göstererek, şöyle konuştular:

‘‘1 milyar liranın üzerinde parası olanların farkı ne? Biz neden paralarımızın tamamını alamıyoruz? Merkez Bankası yetkilileri açıklıkla söylüyor, 27 trilyon liralık yük onlar için çok küçük rakam. Yani, bu bankalarda batan paralarımızın tamamı rahatlıkla ödenebilir. TBMM genel kurulunda tasarı görüşülürken bu maddenin ona göre düzenlenmesini istiyoruz.’’

ECEVİT'E NE DEDİLER?

MEHMET YILDIRIM (İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı): ‘‘Bülent Ecevit'in başbakanlığında ekonominin ivme kazanacağını sanmıyorum. Bülent Ecevit, hükümeti kurmada güçlüklerle karşılaşacak. Özel sektörün arzusu seçim hükümeti olsun anlayışına dayanmıyor. Türkiye'nin önündeki engelleri aşabilecek ve gerekli reformları yapabilecek bir hükümet istiyoruz. Bugünkü Meclis içinde çözümü sağlayacak formül var. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel bu formülleri yakalamıştır, ama oraya kadar gelmesi için bazı denemeler yapması gerektiğine inanıyorum.’’

TALHA ÇAMAŞ (TÜRSAB Başkanı):

‘‘56. Hükümeti kurma görevinin DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit'e verilmesini memnuniyetle karşıladık. Karar verici bir hükümetin bir an önce kurulmasını istiyoruz. Kurulacak hükümetin modelinin de parlamento içinden çıkacak bir yapı içerisinde olması hem Türkiye'de iç dengelerin sağlanması, hem de uluslararası imaj açısından önemli.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!