Güncelleme Tarihi:
Yılda 77 bin dolarlık işinden emekli olan Hirofumi Mishima da onlardan biri. Hirofumi, doğalgaz sektöründe analist olarak emekli olduktan sonra, altı ay boyunca iş aradı.
Mishima, ayda 15 gün saat 4’te kalkıp, hidrojen gazlarının otobüslere ikmalini akşam saat sekiz buçuğa kadar denetledi. Bu süreçte geliri üçte birden fazla oranda azalırken, ev ile işi arasında kat ettiği mesafe de üç saatten dörde çıktı.
SAĞLIKLI KALMAK İÇİN ÇALIŞIYORLAR
Şu anda 68 yaşında olan Mishima, “Düzenli bir işte çalışmak beni en çok motive eden şey. Şu anda sadece kendi sağlığım için çalışıyorum. İşim bana hareketlilik veriyor ve aktif kalmamı sağlıyor” dedi.
Japonya’da emeklilik yaşı 60 olsa da ülkede 65 yaş üzerindeki 5.7 milyon kişi çalışmaya devam ediyor. Çünkü bu insanlar çalışmadıkları zaman yaşamlarını finanse edemiyor.
Japonya özel şirketler, yaşları 60’ın üzerinde olan çalışanlarının diledikleri zaman emekli olmaya zorluyor. Aksi takdirde işçiler daha düşük maaş alıyor çünkü 60 yaşından sonra emekli maaşı da alıyorlar.
Japonya İstatistik Kurumu’na göre, ülkede beş yetişkinden biri çalışıyor. Bu gelişmiş ülkeler arasındaki en yüksek oran olarak kabul ediliyor. Ancak Japonya, kişi başına 91 bin 911 dolar gibi yüksek bir borç yükü altında olduğundan, emeklilik yaşını yukarı çekmeyi ve ödenen maaşları da azaltmayı planlıyor.
İŞ OLMADAN HAYAT ÇOK SIKICI
Japonya’da mevcut sisteme göre erkekler ortalama 70 yaşından çalışma hayatından çekilirken, kadınlar 67 yaşında emekli oluyor.
İnşaat görevlisi olarak haftada 24 saat çalışan 69 yaşındaki Kazuyoshi Hirota, “Aldığımız emeklilik maaşı düzgün bir yaşam sürmek için yeterli değil” dedi.
Hirota’nın daha geçen sene emekli olan 70 yaşındaki karısı da emekliliğin ardından para kazanmak için temizlikçilik yapıyor.
Hirota, “Aslında bu sadece parayla da ilgili değil, iş olmadan hayat çok sıkıcı” diye konuştu.