Yaş çay alım fiyatı 1,90 lira olarak açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Yaş çay alım fiyatı 1,90 lira olarak açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2016 14:48

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaklaşık 1 milyon üreticinin merakla beklediği 2016 yılı yaş çay fiyatını açıkladı. Bakan Çelik, 2016 yılı yaş çay alım fiyatının yüzde 12,03'lük artışla 1,77 liraya çıkarıldığını, 13 kuruş destekleme primi eklendiğinde de üreticinin eline 1,90 lira geçeceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Çelik, ÇAYKUR Genel Müdürlüğünde düzenlenen, 2016 Yılı Yaş Çay Alım Kampanyası açılış töreninde yaptığı konuşmada, 3 Mayıs'ta ÇAYKUR'un yaş çay alımına başladığını, bu güne kadar 75 bin ton aldığını ifade etti.

'GEÇTİĞİMİZ YIL 1 LİRA 58 KURUŞTU'
Çelik, eli nasırlı çay üreticilerini hiçbir zaman mağdur etmediklerini vurgulayarak, "2015 yılında bildiğiniz gibi yaş çayın kilogramı 1 lira 58 kuruştu. 12 kuruş ayrıca prim desteği ile birlikte 1,70 lira üreticinin eline geçen fiyattı." dedi. ÇAYKUR olarak, çay fiyatını hep enflasyonun üzerinde belirlediklerini dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

YÜZDE 12'LİK BİR ARTIŞ
"Bütün etkileri değerlendirerek 2016 yılı yaş çay fiyatını 1,58 liradan 1,77 liraya çıkararak yüzde 12,03'lük bir artış gerçekleştiriyoruz. Enflasyonun yüzde 6,5 olduğu dikkate alınırsa yüzde 12,03'lük artışın ne anlama geldiğini hepiniz tahmin edersiniz. Kümülatif olarak 13 liralık destekleme fiyatını da koyduğumuzda toplamda üreticinin eline 1,90 lira geçecektir.

Türkiye'nin dünya yaş çay üretiminde 8. sırada, kuru çay üretiminde ise 6. sırada yer aldığını ifade eden Çelik, çayın üzerine kar yağan dünyadaki tek ülke olan Türkiye'de yılda 1 milyon-1 milyon 300 bin ton yaş çay üretildiğini kaydetti. Bölgede 202 bin üreticinin 762 bin dekar alanda çay tarımı yaptığını belirten Çelik, ÇAYKUR'un üreticilerin güvencesi olduğunu vurguladı.

DEKAR BAŞINA 100 LİRA

Hükümetin bütün tarımsal ürünlerde olduğu gibi çay üreticilerine de desteklerini sürdürdüğünü kaydeden Çelik, "Yaş çay destekleme primi olarak geçen yıl 159 milyon liralık ödeme yapıldı. 1994 yılından itibaren başlayan budama tazminatı ödemelerinde ise 2015 yılında 118 milyon liralık ödeme sağlandı. Dekar başına yapılan 11 liralık mazot desteği ödemesi de sürdürülüyor. İyi tarım uygulamaları yapan üreticilere dekar başına 50 lira, organik tarım için ise dekar başına 100 lira ödemeler de sürdürülüyor. Gelecek aylarda organik çay üretimi noktasında destekleme politikalarında üreticileri memnun edecek önemli değişiklikler olacak." diye konuştu. Çay Kanunu ile ilgili çalışmalara mart ayından itibaren başladıklarının altını çizen Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:

ÇAY KANUNU'NDA SON AŞAMA

"Nihai şekline karar vereceğiz. Birilerinin sanki arkadan dolambaçlı bir şey yapıyormuş gibi yaklaşımlarına kimse kulak asmasın. Ne yapacaksak şeffaf bir şekilde, Rize ve Doğu Karadenizli kardeşlerimizle beraber yapacağız. Çay Kanunu ile ilgili çalışmada son aşamaya geldik. İnşallah siyaset bu belli olmuyor. 2016 yılı içerinde Çay Kanunu'nun Meclis'e gelip yasalaşması konusunda ben bakan olarak milletvekili arkadaşlarımın önünde koşan olacağım. Uzun yıllar konuşulan bir talebi bu şekilde yerine getirmiş olacağız. Ziraat odası başkanlarının bu konuyla ilgili 'yasada ne olmalı?' Üreticinin mağduriyetlerinin önlenmesi adına talepleri var. Onları da aldık. Yasa çalışması nihai olarak ayrıntılara boğulmaz. Ana hükümleri ihtiva eder. İkinci mevzuatta şekillenir. Hangi konuların yasada yer alması gerektiğini birlikte kararlaştıracağız ve 2016 yılında bu işe noktayı koymuş olacağız."

BAKMADAN GEÇME!