Yarım asırlık 'borç defteri' kapandı

Güncelleme Tarihi:

Yarım asırlık borç defteri kapandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2013 14:03

Türkiye, 1947'de üye olduğu, 1961'de ilk kaynak sağladığı Uluslararası Para Fonuna (IMF) borcunu, mali ve siyasi istikrarı ile bütçe disipliniyle elde ettiği güç sayesinde 52 yılın ardından bugün bitirdi.

Haberin Devamı

Türkiye 1947'de İsmet İnönü döneminde tanıştığı IMF ile bugüne kadar 19 stand-by anlaşması yaptı. Fonla son anlaşmasını 2005'te imzalayan dönemin hükümeti AK Parti, 2008 yılında IMF ile stand-by anlaşması yapmama kararı aldı.

Türkiye'nin yarım asırdan fazla süren IMF borç sarmalına 8 cumhurbaşkanı ve 38 hükümet tanıklık etti.

Ülke, 2014-2016 döneminde İcra Direktörlüğü üstleneceği IMF'den bugüne kadar 50 milyar doları aşan kaynak kullandı. Türkiye böylece, Uruguay ve Filipinler ile birlikte IMF ile en çok anlaşma imzalayan 3 ülkeden biri olarak kayıtlara geçti.

IMF ile 52 yıl içinde gerçekleştirdiği stand-by anlaşmalarına bakıldığında, pek çoğunun bitmesi gereken zamandan önce başarılamadan sona erdiği görülüyor.
Türkiye ilk stand-by anlaşmasını 1 yıllık süresiyle 1 Ocak 1961'de yaptı. Bu tarih aynı zamanda Türkiye Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin de başladığı döneme rastlıyordu.

Haberin Devamı

Uzun süre kısa vadeli anlaşmalarla IMF ile ilişkisini sürdüren Türkiye, en zorlu anlaşmasına 2001 krizinden sonra imza attı. Başbakanlığını Bülent Ecevit'in yaptığı 57. Hükümet, uzun görüşme ve pazarlıklar sonucunda fondan 19 milyar dolarlık kredi aldı.

Türkiye, IMF ile stand-by anlaşması yapmama kararı aldığı 2008 yılından sonra ise ekonomide başarılı performans sergiledi.
Hazine, IMF'ye borcunun son taksit ödemesini bugün itibariyle yaptı. Böylece Türkiye, 52 yıllık borcunu sıfırlamış oldu.

Türkiye, en yüksek katkı sağlayan 23. ülke

Türkiye bu yeni dönemde IMF'ye 5 milyar dolarla 39 ülke içerisinde en büyük katkıyı sağlayan 23. ülke olacak. Geçen yıl Temmuz ayına kadar Fonda toplam 456 milyar dolar birikmişti.

Son olarak ekim ayında Cezayir'in 5 milyar dolar, Brunei'nin de 300 milyon dolarlık taahhüdünün ardından, katkı sağlayan ülke sayısı 39'a yükselirken, fonun büyüklüğü 461,3 milyar dolara ulaştı.

Şu ana kadar fona en büyük katkıyı sağlayan ülke, 60 milyar dolarla Japonya oldu. Fona, Almanya 54,7 milyar dolar, Çin 43 milyar dolar, Fransa 4,4 milyar dolar, İtalya 31 milyar dolar, İspanya 19,6 milyar dolar, Hollanda 18 milyar dolar ve İngiltere 15 milyar dolar taahhütte bulundu.

Haberin Devamı

Türkiye, IMF'nin kurtarma fonuna 5 milyar dolar katkıyla Singapur, Lüksemburg, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Güney Afrika, Kolombiya, Slovenya, Malezya ve Yeni Zelanda'nın üzerinde yer aldı.

Yarım asırlık borç defteri kapandı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!