Güncelleme Tarihi:
Dinçer Ülger, yatırım hesabının bulunduğu banka şubesine faks çekerek Gümüşsuyu hisselerinin satılıp yerine yarı yarıya İhlas Finans ve Tekstilbank hissesi alınması talimatını verdi.
Yargıtay, sermaye piyasalarında yatırımcı-aracı kurum ilişkilerini etkileyebilecek bir karar aldı. Yargıtay, bir banka hakkında, ‘talimatı dışında menkul kıymet alarak yatırımcıyı zarara uğrattığı’ gerekçesiyle verilen mahkeme kararını onayladı.
YARGITAY, aracı kurumla borsa işlemi yapan yatırımcıları yakından ilgilendiren bir kararı onadı. Yargıtay, bir banka hakkında, ‘talimatı dışında menkul kıymet alarak yatırımcıyı zarara uğrattığı’ gerekçesiyle verilen mahkeme kararını yerinde buldu.
Yatırımcı Dinçer Ülger, yatırım hesabının bulunduğu banka şubesine faks çekerek hesabında bulunan Gümüşsuyu hisselerinin satılıp, yerine yüzde 50 İhlas Finans, yüzde 50 Tekstilbank hisselerinin alınması talimatını verdi.
Aracı kurum olan banka ise verilen talimata aykırı olarak, başka ‘menkul kıymet’ aldı. Ülger, isteği dışında yatırım yapıldığı için zarara uğradığını iddia ederek mahkemeye başvurdu.
Ülger'in avukatı Kamuran Çeşitli, aracı kurum banka hakkında Ankara 6'ncı Asliye Ticaret Mahkemesine ‘alacak’ davası açtı.
Avukat Çeşitli, müvekkilinin davalı bankaya talimat verdiğini, ancak bankanın bu talimata uymayarak zarara uğradığını belirterek, zararın faiziyle birlikte tahsilini talep etti.
Davalı banka vekili Betül Kocakanat ise davacının işleme sözlü olarak onay verdiğini, taraflar arasındaki sözleşmede iletişim araçları ile gönderilen talimatlardan müvekkili bankanın sorumlu olamayacağının hükme bağlandığını, davacının faks mesajı ile talimat gönderdiğini, talep edilen zararın mümkün olmadığını, davacının hatalı olduğunu belirterek davanın reddini talep etti.
YATIRIMCI HAKLI
Mahkemenin yatırımcıyı haklı bulan kararında ise şöyle denildi:
‘‘Taraflar arasında Bankacılık Hizmet Sözleşmesi imzalandığı ve davacının bankaya faks yazısı ile talimat gönderdiği, davalı bankanın yazılı talimata aykırı işlem yapmak suretiyle davacıyı zarara uğrattığı gerekçesiyle davanın kabulüne. Meydana gelen zararın, faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verildi.’’
Yargıtay 19'uncu Hukuk Dairesi de kararı yerinde görmeyerek temyiz başvurusu yapan banka avukatının itirazını reddederek, kararı onadı.
Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren Avukat Kamuran Çeşitli, ‘‘Bu kararla, artık borsada işlem yapan aracı kurumlar, iletişim yoluyla verilen talimatları anladığı şekilde yerine getirebilme hakkı ortadan kalkmış oluyor’’ dedi. Çeşitli şu uyarıları da yaptı:
‘‘Verilen yazılı ve sözlü talimatların kayıtlı olması durumunda oluşacak zararların tazmini bu kararla mümkün hale geldi. Aracı kurumların kayıtlarındaki, talimlatların kaydedilmesi ki, kurum bunları kaydetmek zorunda, talimata aykırı davranma neticesinde oluşacak zararın tazmini mümkün. Yani, faks, e-mail ve kayıtlı durumda olan telefon talimatları bu kapsama giriyor.’’
Geçmişte şikayet çoktu SPK önlem aldı, sorun azaldı
GALATASARAY Üniversitesi öğretim görevlesi, sermaye piyasası uzmanı Reha Tanör, Yargıtay'ın aldığı kararın eski yasadaki bazı boşluklardan kaynaklandığını söyledi. Tanör, yeni yasanın yatırımcılar lehine olduğu ifade ederek şöyle konuştu:
‘‘Sermaye piyasası faaliyetlerinde aracı kurum ve müşteriler karşı karşıya kaldıklarında, müşteri aleyhine olan davranışlardan korunulması için müşteri lehine yasada geniş önlemler alınmış durumda. Bugüne kadar pekçok aracı kurum müşteri emanetlerinde onun rızası, bilgisi ve isteğine aykırı olarak yapılan işlemlerden yatırımcıyı zarara uğratmışlardır.1995'e kadar yatırımcıların bu konu hakkında çok yoğun şikayetleri vardı. Bazı aracı kurumlar müşteri mal ve hizmetlerini izinsiz kullanıyorlardı. Sermaye Piyasası Kurulu bu konuda pekçok önlemler almış durumda. Müşterinin emri ve talimatı olmadan genel bir yetkilendirmeyle müşteri adına işlem yapılması olanaksızlaştırıldı.
Geçmiş yıllarda çok mağduriyet oldu. Sermaye Piyasası Kurulu artık ciddi önlemler getirdi. Geçmişe oranlada bu tip davalar son derece azalmış durumda.’’
Hukukçular ne diyor?
YARGITAY'ın kararı sermaye piyasası hukuku ile ilgilenen hukukçular tarafından da değerlendirildi. Hukukçuların bakışı şöyle: ‘‘Yeni Sermaye Piyasası Mevzuatına göre bu konuda çok sıkı önlemler getirildi. Yatırımcının lehine eski mevzuatta bulunmayan pekçok hüküm var artık. Sözleşme imzalanmış dahi olsa yatırımcı aleyhindeki hükümler kabul edilmiyor.’’