Güncelleme Tarihi:
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)'na atanan altı üye Yargıtay'da yemin ederek görevlerine başladı. Yargıtay 1. Başkanvekili Mater Kaban, bankaların son zamanlarda ekonomiye destek değil, köstek olduğunu söylerek, ‘‘Hatta mevduat sahiplerinin tasarruflarını ödeyemez hale gelmişlerdir’’ dedi. Kaban, ‘‘Bu Kurul'un daha önce ortaya çıkan sakıncaları ve olumsuzlukları gidereceğine inanıyorum’’ dedi.
Kaban, bu sözlerine karşılık, yönetimin yetkilerini kurullara devretmesinin eleştiri konusu olduğunu hatırlatarak, ‘‘Tasarruf sahiplerinin haklarını ve çıkarlarını korumanın bu Kurul'un görevidir. Ama az önceki eleştirilerimin bu Kurul bakımından nazara alınmasında tereddütler yarattığı ortadadır’’ dedi.
BDDK İkinci Başkanlığı'na atanan Ali Vefa Çelik ile üyeliklere getirilen Prof. Kemal Çevik, Yusuf Ziya Önder, Ali Akın Tarı, Atilla Taşdemir ve Mehmet Nuri Doğulu Yargıtay'da yemin ederek göreve başladılar. Yemin töreninde konuşan Yargıtay Birinci Başkanvekili Mater Kaban, bankacılık sisteminin son zamanlarda sancılar içinde olduğunu söyledi. Kaban, ‘‘Tasarruf sahiplerinin haklarını ve çıkarlarını korumak bu Kurul'un görevidir. Ama az önceki eleştirilerimin bu Kurul bakımından nazara alınmasında tereddütler yarattığı ortadadır’’ dedi. Kaban, BDDK'nın bankacılık sektöründeki olumsuzlukları gidereceğine inandığını söyledi.
BDDK'nın görev süreleri biten dört eski üyesinden zehir zemberek bir açıklama geldi. Görev süresi biten Ural Şekerci, Bilge Hacıhasanoğlu, Halil Yetgin ve Servet Taşdelen, ciddi bir gerekçeye dayanmadan görevden alındıklarını hatırlatarak, ‘‘Önümüzdeki dönemde bankacılık kesiminde yapılması düşünülenler için, mevcut kurul üyeleri engel olarak görülmüş olabileceği’’ değerlendirmesini yaptılar. Ortak açıklamada, ‘‘Banka birleşmeleri konusunda kanunen yetkili organ BDDK'dır. Hiçbir çalışma veya rapora dayanmayan bu tür kararların, niyet mektuplarında yazılıp kamuoyuna açıklandıktan sonra, karar yetkisine sahip kurullarda imzalanması yanlıştır’’ denildi.