‘Yargıda rüşvet’in odağındaki şirket, 5 milyar doları buldu

Güncelleme Tarihi:

‘Yargıda rüşvet’in odağındaki şirket, 5 milyar doları buldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2010 00:00

‘Yargıda rüşvet’ soruşturmasının odağındaki İDTM A.Ş.’nin 500 dönümlük arazisinde oteller, iş merkezleri ve fuar kompleksi var. 1982’de kurulan şirkete daha sonra İTO önderliğinde, İSO, İTB, TOBB, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bakırköy Belediyesi ortak oldu. Piyasa değerinin 5 milyar doları bulduğu söylenen İDTM A.Ş.’nin yıllık kira geliri 50 milyon doları buluyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin en önemli gündem maddesi haline gelen ‘Yargıda rüşvet’ soruşturmasının başlamasına neden olan ‘kiracı tahliye davalarının’ ev sahibi konumundaki İstanbul Dünya Ticaret Merkezi A.Ş., (İDTM A.Ş.) Atatürk Havalimanı yanındaki 500 dönümlük arazisi, otelleri, iş merkezleri ve fuar kompleksleriyle Türkiye’nin en değerli şirketleri arasına girdi. Trabzon ve Kayseri’de de içinde fuar ve otel projeleri bulunan Dünya Ticaret Merkezi projelerine iştirak eden firmanın yıllık 50 milyon dolara yakın kira geliri bulunuyor. İlk başta fuar kompleksleri inşasıyla yola koyulan İDTM A.Ş.’nin inşaatları kaynak yokluğundan uzun süre tamamlanamadı. Çok sayıda müteahhit parasızlık yüzünden iş bıraktı. Bu yüzden ‘inşaat çukurunda kurbağalar ötüyor’ diye konuşuldu. İDTM A.Ş.’de 12 Eylül 1980 askeri yönetiminin İstanbul’a atadığı Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl’dan beri Belediye Başkanları yönetim kurulu başkanı oluyor. Ortakları ise İTO, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TOBB, İstanbul Ticaret Borsası, İSO, İKV ve Bakırköy Belediyesi.
Özal’ın çabasıyla oldu
Eski İTO Meclis Başkanı Atalay Şahinoğlu, İstanbul’da fuarcılığın gelişmesi gerektiğini düşünen Turgut Özal’ın İDTM A.Ş.’nin arazi tahsisiyle bizzat ilgilendiğini belirterek, şunları anlattı: “Arazi tahsisinde onun gayreti ve desteği vardır. Sonra uzun süre birşey yapılamadı. Ben başkan olunca fuar alanı yapmak için çalışma başlattık. Amacımız bir fuar işletmecisine verip fuarcılığı başlatmaktı. İlk işletme ihalesini de Nail Keçili kazanmıştı. Ancak sonra vazgeçti ve teminatı yandı. Biz de Ceyda Erem’e Keçili’ye verdiğimizden daha iyi bir fiyata kiraladık. Sonrasında da diğer alanları yap-işlet’le Ceyda Erem yaptı. Onun kiralarıyla yapıldı. Onun emeğini de söylemek lazım.”
1987’den itibaren Yıldırım
Eski İTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım ise şöyle konuştu: “Ben 1987’den itibaren İTO adına İDTM A.Ş.’de oldum. İlk hol inşaatına Soyak’la başladık ama 2 trilyon (2 milyon) lira borç oluştu, ödeyemedik, proje durdu. Nuh Kuşçulu ile Bedrettin Dalan’ın arası iyi değildi, öylece kaldı. Nurettin Sözen Belediye Başkanı oldu ve ben bir yönetim kurulu toplantısında ‘bu iş bir yere gidecekse uğraşalım, yoksa boşuna vakit kaybetmeyelim’ dedim. Tam yetki verdiler. Bakırköy Belediyesi’ne vergi borçlarımız karşılığı yüzde 4 hisse verdik. Tuğrul Erkin ile işe koyulduk. Tepe İnşaat’a inşaatı verdik. Soyak’ın borcundan da başka türlü kurtulduk. Bu araziden çıkarıp sattığı su ve burada kurduğu beton santralından yaptığı satışlarla para kazanmıştı, borca karşılık kazancını öne sürüp anlaştık. Tepe İnşaat da bir süre sonra işi bıraktı. Çünkü para yoktu. Nail Keçili’yle ortağına ihale ettik. Onlar da yürütemedi hatta 250 bin liralık teminatları yandı.”

Haberin Devamı

Yönetimde kimler var

Haberin Devamı

Kadir Topbaş (Yönetim Kurulu Başkanı)
Murat Yalçıntaş (Yönetim Kurulu Başkan Vekili)
İlhan Parseker (Y.K. Üyesi)
Ateş Ünal Erzen (Y.K. Üyesi)
Yılmaz Şener (Y.K. Üyesi)
İbrahim Dumankaya (Y.K. Üyesi)
Abdullah Çınar (Y.K. Üyesi)
Onur Soysal (Y.K. Üyesi)
Öztürk Oran (Y.K. Üyesi)
Nail Olpak (Y.K. Üyesi)
Bülent Karakuş (Y.K. Üyesi)
Şükrü Vural (Y.K. Üyesi)
Tuncer Gök (Y.K. Üyesi)

İDTM A.Ş.’ye ait gayrimenkuller

İstanbul Fuar Merkezi: 500 bin metrekarelik arsada 97 bin metrekarelik alanı fuar holleri kaplıyor. Her yıl 100’ün üzerinde fuar yapılıyor.
DTM İş Blokları: 180 dönümlük bir araziye yayılıyor. İçinde 17 adet ofis katı olan üç ayrı blok ve birbirine geçişleri bulunan üç adet çarşı katından oluşuyor. Her blokta 43 dükkân, 115 ofis olmak üzere, toplam 130 dükkân, 346 ofis var. 95 bin metrekare kapalı alana sahip, kiralanabilir alan 60 bin metrekare.
WOW Otelleri: 360 odası bulunan WOW Airport Hotel, 4 yıldızlı, WOW Istanbul Hotel ise 36 executive, 3 suit ve 236 standart odası ile, 5 yıldızlı bir otel.
İDTM Kayseri Fuar Merkezi: Kayseri Havalimanı yolu üzerinde Kayseri Kültür Parkı içinde. 13 bin metrekare kapalı alana sahip.
İDTM Trabzon Fuar Merkezi: Tapulu alanı 114 bin 761 metrekare. 11 bin metrekare de kapalı alana sahip. 4 yıldızlı Novotel de var.

Haberin Devamı

Ceyda Erem’e ‘Yapamazsın teminatın yanar’ dedik

ESKİ İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, İDTM A.Ş.’nin fuar holünün inşaatının durduğu dönemde inşaatı kurbağaların bastığını hatırlatarak, şöyle devam etti: “Ceyda Erem talip oldu. ‘Teminatın yanar’ dedik. Babasının Bursa’daki mallarını ipotek etmiş bankaları ikna etmiş. 2 yıllığına 3 milyon dolarla anlaştık. 1992’de ilk fuar için Yapı Merkezi’ne kiralama yapıldı. ‘Sen 2 hol daha yap, 5 yıl işlet’ dedik, yaptı.  Kendisine 6 hol yaptırdık. 8’inci holü ihaleye çıkardık, biz tamamladık ve hepsini Ceyda Erem çalıştırmaya devam etti. Trabzon ve Kayseri Dünya Ticaret Merkezlerini, otelleri ve iş merkezlerini tamamladık. 2 hol daha yapıp işletmeye verdik. 2005’te biz seçimi kaybettik. Şu anda yüzde 45’i İTO’nun, yüzde 21’i TOBB’un, yüzde 22’si de İBB’nin.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!