Oya ARMUTÇU - Süleyman DEMİRKAN/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2006 00:00
1 Ocak 2007’de yürürlüğe girecek Sosyal Güvenlik Yasası, yargı mensuplarında "emekli ikramiyem ve maaşım düşebilir" tedirginliğine yol açtı. Hakim-savcı emeklilik ikramiyelerinde 30 bin YTL’ye kadar azalma olacağı kaygısı, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi’ni bu konuda "acil telafi yasası tasarısı" hazırlamaya itti.
TEMMUZ ayından bu yana zamlı maaş alan yargı mensupları, bu kez emeklilik ikramiyeleriyle maaşlarının düşebileceği tedirginliği yaşamaya başladı. 1 Ocak 2007’de yürürlüğe girecek Sosyal Güvenlik Reformu Yasası ile birlikte, hakim-savcı emeklilik ikramiyelerinin 30 bin YTL civarında azalacağı, emekli maaşlarında da önemli düşüş olacağı kaygısıyla Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi’nde "telafi yasası" için taslak hazırlığına girişildi. Taslağın, Yargıtay’da iş hukuku uzmanı dairelerin başkan ve üyelerince hazırlandığı belirlendi.
TUĞCU VE OK’U KAPSAYACAK: Hükümete yargı adına sunulmak üzere hazırlanan taslaktan emeklilikleri yaklaşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok’un da yararlandırılması planlanıyor. Bu nedenle taslağın Sosyal Güvenlik Reformu’nun yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2007’den önce yürürlüğe sokulması hedefleniyor. "Reform darbesi" yememek için, birçok hakim ve savcının da 1 Ocak’tan önce emekliliklerini isteyebilecekleri öne sürülüyor. Ancak, Tuğcu potansiyel "Cumhurbaşkanı Aday Adayı" konumunda olduğundan, yasa çıkmasa da erken emekliliği yeğlemeyeceği belirtiliyor. Normal koşullarda Ok’un, 21 Mayıs 2007’de, Tuğcu’nun da 12 Haziran’da yaş haddinden emeklilikleri doluyor.
EMEKLİLER YARARLANAMAMIŞTI: 1 Temmuz’da yürürlüğe giren ve yargının maaşını milletvekilleri gibi Başbakanlık Müsteşarına endekslemesi nedeniyle de eleştirilen son düzenlemede, emekli hakim ve savcılar zam kapsamı dışında bırakılmıştı. Silahlı saldırıda hayatını kaybeden Mustafa Yücel Özbilgin’in eşi Sema Özbilgin ile tasarının mimarlarından, Danıştay eski Başkanı Ender Çetinkaya da zamdan yararlanamamıştı. Böylece, emeklilikte de "İkili yapı" doğmasının yolu açılmıştı.
FARK AÇILACAK: Yeni taslakta da zamdan önce emekliye ayrılan hakim ve savcıların yine kapsama alınmaması eşitsizliği artıracak. Hakim ve savcılar arasında Özal döneminde yaşandığı gibi "Emekli hakim", "süper emekli hakim" ayrımı doğabilecek. Bu durum da yargıda büyük rahatsızlık yaratıyor. Bu arada Tuğcu, Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş yıldönümü konuşmasında, yeni sosyal güvenlik reformunun, hakim-savcı emekli maaşlarını en az yüzde 22 oranında düşüreceğini belirterek, Hükümet’ten çözüm istemişti.
Yargıtay’dan, hákime tazminat davasına ret
SAVCILARIN beraatla sonuçlanan iddianameleri nedeniyle dava açıp tazminat isteme yolu açan Yargıtay, Genç Parti’nin (GP) Selim Sarıkaya adlı hákime, Uzanlar’ı gerekçeli kararında eleştirdiği iddiasıyla açtığı tazminat davasını reddetti. 10 bin YTL manevi tazminat talep eden GP, Sarıkaya’nın, "Hakimlik görevi sırasında taraflı davranarak GP’nin kişilik haklarına saldırdığını" öne sürüyordu.
Yeniden Doğuş Partisi (YDP) eski Genel Başkanı Hasan Celal Güzel, bir yazısında 3 Kasım seçimlerinden önce YDP’nin Uzanlar tarafından satın alındığını iddia etti. GP, bunun üzerine Güzel’e tazminat davası açtı. Ankara 11. Asliye Hukuk Mahkemesi Hákimi Selim Sarıkaya, GP’nin Güzel’e açtığı davayı reddetti.
GP ile Uzan Grubu arasında bağlantı bulunmadığını öne süren GP Genel Sekreteri Mehmet Ali Akgül ise Sarıkaya’ya, "Taraflı davranarak Genç Parti’nin kişilik haklarına saldırdığı" iddiasıyla 10 bin YTL’lik tazminat davası açtı. Dava dilekçesinde, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nda (HUMK) yer alan ve taraflı davranmaları halinde hákimlere tazminat yükümlülüğü getiren düzenlemeye dikkat çekildi. Bu gelişme üzerine Sarıkaya da, GP’ye karşı dava açarak 10 bin YTL tazminat istedi.
GP ile Sarıkaya arasındaki dava, Sarıkaya’nın birinci sınıfa ayrılmış hákim olması nedeniyle Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nde görüldü. Daire, hákimlere tazminat yükümlülüğü getiren HUMK’taki koşulların oluşmadığını bildirip GP’nin tazminat talebini reddederken, Sarıkaya lehine 1000 YTL manevi tazminata hükmetti.
GP, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na "temyiz" talebinde bulundu.